7 super surovín pre vaše zdravie

28. februára 2017
Superpotraviny. Zdroj: Shutterstock

Zdravá výživa by mala byť v centre pozornosti každého moderného človeka. A zdravo sa stravovať ide ruka v ruke s aktívnym životným štýlom. Pripravili sme pre vás teda 7 “superpotravín”, ktoré pomáhajú prevencii rakoviny, dodávajú energiu a v neposlednom rade pomáhajú oddiaľovať znaky plynúceho času.

Jicama

Jicama je mierne sladká a chrumkavá repovitá zelenina. Pochádza zo Strednej Ameriky a v našich končinách ešte stále nie je veľmi známa. Je vynikajúcim zdrojom vitamínu C, stimuluje kolagén a bojuje s vráskami.

Vyskúšajte:

Pred použitím šupku olúpte. Môžete ju podávať varenú alebo surovú v šalátoch, pri exotickejších chúťkach je môžete využiť pri príprave tacosu alebo ju pridajte do limetkovej šťavy – tá vás výborne osvieži hlavne počas teplých letných dní.

Jicama. Zdroj: Shutterstock
Jicama. Zdroj: Shutterstock

Kefír

Má menej bielkovín a menej cukru ako jogurt, ale má podobnú “krémovú” konzistenciu. Je to vlastne nápoj z vykvaseného mlieka a je kyslý ako kyslé mlieko. Vo svete je tento nápoj obľúbený ako prvá pomoc pri gastrointestinálnych problémoch, napomáha stimulovať imunitu a posledné výskumy ukazujú, že by mal pomáhať pri prevencii pred rakovinou hrubého čreva. Je vhodný aj pre ľudí, ktorí sú alergický na laktózu.

Vyskúšajte:

Kefír vyskúšajte namiesto jugurtu v šalátovom dresingu alebo si z neho pripravte koktejl – vynikajúci je hlavne z čerstvých domácich jahôd.

Kefír. Zdroj: Shutterstock
Kefír. Zdroj: Shutterstock

Chia

Na náš trh výraznejšie prenikla až minulý rok. Jej celosvetovému “znovaobjaveniu” napomohol bestseller Zrodení k behu (Born to Run), kde je popisované ako táto zázračná plodina pomáha mexickému kmeňu vynikajúcich bežcov behať neuveriteľné vzdialenosti. Jedna lyžica chie má toľko vlákniny ako miska ovsených vločiek, plus má veľa kalcia, omega 3 mastných kyselín a B vitamínov. Taktiež je výborným zdrojom železa, ktoré veľa ženám chýba.

Vyskúšajte:

Chiu vyskúšajte v jogurte, polievke, v šaláte alebo ju požite pri zahustení pudingu (semienka absorbujú tekutiny a nadobudnú “gelovú” konzistenciu).

Chia. Zdroj: Shutterstock
Chia. Zdroj: Shutterstock

Čierny cesnak

Vyzerá zvláštne – človek sa až zamyslí, či to na neho nečíha uhlie zabalené v cenakovej šupe. Svoju farbu čierny cesnak nadobúda vďaka fermentácii, ktorá prebieha približne mesiac pri vysokej a riadenej teplote a vlhkosti. Vďaka nej cesnak získavá sladkú chuť a takto elegantne predchádza typickej cesnakovej “vôni”. Počet antioxidantov sa oproti klasickému cesnaku takmer zdvojnásobí. Čierny cesnak taktiež napomáha prevencii rakoviny a je účinný pri znižovaní hladiny cholesterolu,

Vyskúšajte:

Pridajte ho do omáčky, šalátu, ochuťte ním pizzu alebo fondue. A verte tomu alebo nie, hodí sa aj do koláčov a cookies.

Čierny cesnak. Zdroj: Shutterstock
Čierny cesnak. Zdroj: Shutterstock

Pivovarské kvasnice

Pivovarské kvasnice sú vlastne vedľajší produkt pri výrobe piva. V minulosti boli prístupné len tým, ktorí žili v blízkosti pivovarov, ale našťastie sa dostali aj do širšie povedomia. Pivovarské kvasnice majú výbornú koncentráciu všetkých vitamínov radu B a okrem toho obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny vo vyvážanom pomere, minerály a stopové prvky a obsahujú dvojnásobne veľký obsah bielkovín ako je v mäse.

Vyskúšajte:

Pivovarské kvasnice sa dajú kúpiť aj ako doplnok výživy v tabletkách. V “práškovej” forme ho môžete vyskúšať so zemiakmi, cestovinami alebo s praženicou.

Pivovarské kvasnice. Zdroj: Shutterstock
Pivovarské kvasnice. Zdroj: Shutterstock

Jačmeň

Jačmeň je bohatý na niacín, ktorý pomáha udržiavať zdravé vlasy a pokožku a taktiež napomáha prevencii pred rakovinou. V neposlednom rade pomáha udržiavať hladinu cholesterolu na zdraviu prípustnej úrovni.

Vyskúšajte:

Pridajte si ho do cestovín, ryže alebo ovsenej kaše. Alebo siahnite po jačmennej múke a pridajte si ju do cesta pri pečení domáceho chleba.

Jačmeň. Zdroj: Shutterstock
Jačmeň. Zdroj: Shutterstock

Kelp

Morské riasy Kelp poskytujú široké spektrum minerálov a stopových prvkov. Zohrávajú dôležitú úlohu pri regulácii funkcií štítnej žľazy a taktiež prispieva k znižovaniu nadbytočnej hmotnosti. Podľa niektorých odborníkov je výborný aj pre funkcie mozgu a je výbornou potravou pre naše nervy. Dá sa kúpiť aj v práškovej forme.

Vyskúšajte:

Používaje ako náhradu soli alebo pridajte malú štipku do jedla. Hodí sa rybám aj k zelenine. Ak trpíte ochoreniami štítnej žľazy, konzultujte konzumáciu s lekárom.

Kelp. Zdroj: Shutterstock
Kelp. Zdroj: Shutterstock

Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu