Božský cesnak

15. apríla 2017
Cesnak používajte surový či pečený. Foto: Shutterstock

Možno vám jeho štipľavá chuť nie je po vôli. Ale dajte mu šancu. Pomôže vám k silnému zdraviu a navyše, dokáže vynikajúco dochutiť jedlá.

Cesnak tu bol, je a bude. Je evergreenom domácich poľnohospodárskych prác, nákupných zoznamov a má svoje stále miesto v našich kuchynských priestoroch. Je to potravina, ktorá to dotiahla poriadne ďaleko. A myslíte, že by sa jej to podarilo, keby na jej konzumáciu nebol poriadne dobrý dôvod?

Poďme cesnaku na koreň

Väčšina ľudí sa mylne domnieva, že cesnak je len jeden. Nie je to však pravda. Tak ako jabĺk je niekoľko druhov a ich chute sa líšia, podobne je to aj s cesnakom. Rôzne druhy sa od seba odlišujú v chuti, pikantnosti, tvare a farbe.

V našich obchodoch, bohužiaľ, vídame poväčšine vždy len jeden druh, ale buďte pozorní – možno zistíte, že v Hornej Dolnej predávajú iný cesnak ako v Nižnej Vyšnej.

Väčšina ľudí sa taktiež mylne domnieva, že cesnak má jednu univerzálnu chuť – štipľavú. Ani to však nie je úplne pravda. Jeho chuť totiž závisí od spôsoby prípravy. Možno ste si všimli, že keď dáte čerstvý cesnak do uhorkového šalátu, jeho chuť je iná, ako keď ho opražíte a dochutíte ním cestoviny. Sú to jemné nuanse, ktoré dokážu zázraky.

Experimentujte

Keď cesnaku venujete pozornosť, sami si všimnete, ako sa jeho chuť mení. Nie je nič lepšie ako trochu experimentovania, ktoré vám pomôže dodať vašim jedlám tú pravú príchuť, po ktorej sa budú všetci zalizovať a pýtať si od vás recepty.

Malý tip od nás – keď chcete z cesnaku vyťažiť maximum v zmysle pozitívnych účinkov na vaše zdravie, používajte ho surový. V tomto stave si zároveň môžete najviac vychutnať jeho čerstvú, štipľavú chuť, napríklad v šalátových dressingoch.

Varenie v pare dodá cesnaku znova trochu inú príchuť – takto zacítite jemnú hĺbku jeho chute, pričom znova bude malý rozdiel v tom, či ho predtým popučíte, alebo ho budete variť vcelku (popučený cesnak bude mať silnejšiu a pikantnejšiu chuť).

Ešte jemnejšiu chuť dosiahnete, keď budete cesnakové strúčiky pražiť. Vtedy bude chuť sladšia a trochu oriešková.

Keď chcete z cesnaku vyťažiť maximum, používajte ho surový. Foto: Shutterstock
Keď chcete z cesnaku vyťažiť maximum, používajte ho surový. Foto: Shutterstock

Vyťažte z neho maximum

Už od starodávnych čias, keď Gréci, Rimania a Egypťania zistili, že cesnak má antibakteriálne a antimykotické účinky, je cesnak symbolom dobrého zdravia.

Výskumy ukazujú, že pomáha udržiavať nízku hladinu „zlého“ cholesterolu a krvného tlaku a pomáha predchádzať krvným zrazeninám a dokonca aj chráni pred rakovinou.

Podľa 30 klinických štúdií porcia jedného až dvoch strúčikov za deň je schopná znížiť cholesterol o 15 %, a tak znížiť riziko infarktu až o neuveriteľných 30 %.

Vedci si stále nie sú istí, čomu tieto zdravotné benefity pripísať, ale vo všeobecnosti panuje presvedčenie, že je to vďaka zložke alicín. Štúdie taktiež ukazujú, že cesnak pôsobí najefektívnejšie, keď je pravidelne konzumovaný minimálne tri mesiace.

Cesnak taktiež obsahuje vitamíny B1, B3 a B6, vitamín C, minerály selén, fosfor a germánium, podporuje imunitu, reguluje hladinu cukru v krvi a dokonca sa často považuje za afrodiziakum. Odporúčanie odborníkov je jesť jeden strúčik (2 – 5 g) surového cesnaku denne na udržanie dobrého zdravia.

A čo zápach?

Ak aj cesnak milujete, jeho efekt zabíjania príťažlivosti vďaka špecifickému odéru vám až tak nevonia. Väčšina ľudí si zúfalo čistí zuby alebo sa preukrutne vrhá na žuvačky, ale ani tie zväčša neprinášajú želaný efekt.

Takže vám dáme malý tip – na neutralizáciu zápachu z cesnaku zjedzte niekoľko plátkov citróna.

Bohužiaľ, cesnakových vôní sa nedá zbaviť úplne. Keď ich aj potlačíte v ústach hneď po jedle, po čase sa začnú vyparovať buď dychom, alebo pokožkou.

Chutný tip

Pripravte si hrianku, potrite ju surovým cesnakom, olivovým olejom a navrch uložte grilované paradajky.

Hrianku potrite cesnakom, polejte olivovým olejom a uložte na ňu paradajky. Foto: Shutterstock
Hrianku potrite cesnakom, polejte olivovým olejom a uložte na ňu paradajky. Foto: Shutterstock

Zlaté pravidlá cesnaku

  1. Skladujte ho pri izbovej teplote v odvetrávanej nádobe alebo vo vencoch.
  2. Ak cesnak nakladáte do oleja na šalátový dressing a marinády, použite ho hneď – pri skladovaní vzniká riziko otravy jedlom (botulizmus).
  3. Nedávajte cesnak do chladničky – chlad a tma sú podmienky, v ktorých vyrastá, takže v chladničke začne vyrastať.
  4. Nepoužívajte strednú časť strúčiku, ktorý začal vyrastať – jeho chuť môže byť veľmi trpká.

Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu