40 najlepších tipov na zastávku na cyklistike naprieč Rakúskom

29. mája 2017
Chatky pod vrchom Hochkönig pri Mühlbachu. Foto: ©Österreich Werbung/Weinhaeupl W.

Okružná trasa Rakúskom vedie cez najkrajšie regióny krajiny: prečo by ste si na rozdiel od profesionálnych cyklistov nemohli dopriať trochu luxusu, jednoducho občas zosadnúť z bicykla a chvíľku sa kochať výnimočnými miestami?

Z hradu Güssing do Stegersbachu

Miesta bez hraníc, malebné vínne pivničky a grín

1. Hrad Güssing

Čo majú spoločné vulkán a biliardový stôl? Obidva sa nachádzajú v Güssingu a dovolia vám nazrieť hlboko do minulosti.

Na vyhasnutom kuželi vulkánu tróni od roku 1157 najstarší hrad Burgenlandu. Svojim návštevníkom ponúka nielen fantastický výhľad až do Maďarska, ale aj v jeho vnútri sa ukrývajú naozajstné poklady: trvalá expozícia o rodine Batthyány, ktorej vlastníctvom je hrad už 500 rokov, vám umožní nahliadnuť do života v stredoveku.

Burg Güssing. Foto: ©Burgenland Tourismus
Burg Güssing. Foto: ©Burgenland Tourismus

Svoj voľný čas trávili na hrade aj hrou na fonolu – samočinný klavír – alebo pri „dueloch“ na starobylom biliardovom stole. Počas jednej prestávky na bicykli asi nestihnete všetko, ale určite by ste si mali pozrieť niektorý z muzikálov či koncertov v rámci kultúrneho leta v güssingskom amfiteátri.

2. Dedina bez hraníc

Život na hranici: dedina Bildein leží rovno na rakúskej hranici s Maďarskom. Dlhý čas ju preto ovplyvňovalo vytyčovanie hraníc a s tým spojené udalosti. Samu seba teraz charakterizuje ako „Dedinu bez hraníc“, pretože je symbolom otvorenosti, úprimnosti a tolerancie. Každý obyvateľ a hosť sa tu má cítiť dobre, čo je tiež jedným z dôvodov, prečo by ste mali zosadnúť z bicykla, nakrátko sa tu zastaviť a ponoriť sa do tejto jedinečnej atmosféry.

Pomôže vám pritom aj návšteva Domu histórie „Gschichtenhaus“, kde sa v „hianciskom“ dialekte dozviete históriu a príbehy z minulosti tejto pohraničnej dediny. Vítanú zmenu pri jazde na bicykli ponúka aj Grenzerfahrungsweg s „plávajúcim“ mostom cez hranice a labyrintom.

3. Domov Uhudlera

Noah, Ripotella alebo Delaware – tieto zvučné mená nepochádzajú zo žiadnej telenovely, ale označujú odrody vína Uhudler z burgenlandského Heiligenbrunnu.

Vinotéka Uhudler. Foto: © Burgenland Tourismus
Vinotéka Uhudler. Foto: © Burgenland Tourismus

Na samorodých révových kroch rastie hrozno, z ktorého sa vyrába víno s charakteristickou chuťou malín alebo lesných jahôd. Odkiaľ sa vzal jeho názov? Nuž hovorí sa, že keď sa pozriete príliš hlboko na dno pohárika s Uhudlerom, budete vyzerať ako „Uhu“ – nemecky výr. Keďže by ste však pri jazde na bicykli nemali piť žiadny alkohol, určite sa vám to nestane.

Zastávka v ospalom Heiligenbrunne s vínnymi pivničkami sa však určite oplatí: 141 bielych vínnych pivníc so slamenou strechou zo 17. storočia patrí pod pamiatkovú ochranu a prispieva k osobitnému charakteru dediny.

4. Vyhliadka z viníc dediny Deutsch Schützen-Eisenberg

Posteľ na obilnom poli? To tu bolo v roku 1976. Dnes ju nájdete medzi kríkmi vínnej révy – aspoň teda pri Eisenbergu.

Schützen Eisenberg. Foto: ©Südburgenland Tourismus/Christian Krammer
Schützen Eisenberg. Foto: ©Südburgenland Tourismus/Christian Krammer

Ak ste unavení po ceste na bicykli, môžete prenocovať v idylickom vinárstve Wachter-Wiesler v zariadení „Wohnothek“. Zatiaľ čo cvrčky pod oknom veselo vyhrávajú a vonku dozrieva víno, môžete sa oddávať sladkému sneniu o práve výborne zdolanej cyklistickej etape.

To, že v tomto prostredí sa mimoriadne páči i hroznu, ucítite v každom dúšku: v ťažkej hlinitej pôde mimoriadne dobre dozrieva tmavočervené rulandské modré. Než sa uchýlite do svojej izby, mali by ste bezpodmienečne vyskúšať aspoň jeden pohárik tohto vínka na dobrú noc. Na druhý deň sa z vyhliadkovej plošiny „Weinblick“ uprostred vinohradov môžete kochať prekrásnym výhľadom až ďaleko do Maďarska.

5. Serpentín v jantári

Pri slove „jantár“ by ste nemali myslieť iba na žlté, ale aj na zelené kamene! Lepšie povedané na vzácny serpentín, ktorý sa vyskytuje iba v burgenlandskom jantári a považuje sa za geologický zázrak.

Na tomto mieste sa naozaj oplatí zosadnúť z bicykla a pozrieť sa do dielne na spracovanie serpentínu. Keď budete majstra sústružníka sledovať pri práci, uvidíte, ako spracováva zelený minerál do tvaru perál či na elegantné vínové poháre.

Vďaka precíznej ručnej práci a rôznym farebným odtienkom sa z každého kusa stáva unikát. Odkiaľ tento zriedkavý minerál pochádza, sa môžete dozvedieť v chladných podzemných štôlňach múzea.

6. Golf v Stegersbachu

Máte chuť na „bingo, bango, bongo“? Tak vymeňte bicykel za golfové palice a hurá do Stegersbachu, kde na vašu hru čaká najväčší rakúsky golfový areál s dvomi 18-jamkovými ihriskami.

Kto golf ešte dobre neovláda, ale chcel by si tento šport vyskúšať, bude sa najlepšie cítiť na 5-jamkovom ihrisku, kde si určite tiež skvelo oddýchne.

Spa. Foto:©Reiters Resort/Stegersbach
Spa. Foto:©Reiters Resort/Stegersbach

Areál je vsadený do mierne zvlnenej zelenej krajiny, čo robí z hry skutočný pôžitok. Ak by ste sa chceli jednoducho iba prejsť, vydajte sa na „Walk of Wine“ – krátku vínnu cestu cez 26 vínnych uličiek, kde vám vinári predstavia svoje vinárstvo a svoju najväčšiu záľubu – víno. Je to skutočne pozoruhodný zážitok!

Z Bad Tatzmannsdorfu do Klosterneuburgu

Kúpele s tradíciou, klasické legendy a košele indigovej farby

7. Kúpele s tradíciou v Bad Tatzmannsdorfe

Poznáte Tarcsafürdő? Určite áno, je to totiž maďarský názov Bad Tatzmannsdorfu.

Kúpeľné mestečko patrilo kedysi do západného Uhorska, v roku 1919 pripadlo Rakúsku a o dva roky neskôr sa stalo súčasťou novej rakúskej spolkovej krajiny Burgenland. Od roku 1926 má prívlastok „Bad“.

Prírodný rybník Bad Tatzmannsdorf Foto:®AVITA Resort
Prírodný rybník Bad Tatzmannsdorf Foto:®AVITA Resort

Ľudia sa tu však kúpu oveľa dlhšie: tradícia kúpania je stará takmer už 400 rokov a samostatné múzeum ukrýva svedectvá o návšteve známych kúpeľných hostí, najmä kráľa básnikov Franza Grillparzera.

Kúpeľný pobyt v Bad Tatzmannsdorfe sa vyznačuje pôsobením hneď troch prírodných liečiv: voda bohatá na kyselinu uhličitú pomáha regulovať krvný tlak, liečivé bahno zmierňuje chronické bolesti a termálna voda pôsobí proti reume.

8. Modrotlač v Steinbergu

Pri vstupe do miestnosti budete mať pocit, že ste sa ocitli v múzeu alebo v inom čase. V burgenlandskom Steinbergu sa skutočne ešte aj v súčasnosti dodržujú staré tradičné pracovné postupy. Rodina Koó prevádzkuje jednu z mála zachovaných dielní na modrotlač v Európe.

Modrotlač je postup farbenia, ktorý sa používa pri ľanových a bavlnených látkach, kedy vzniká biely vzor na modrom pozadí. Táto technika vznikla už v 17. storočí. Drahé látky si mohli dovoliť iba bohatí ľudia a medzi chudobnejšími sa preto presadili textílie s potlačou.

Dnes sú výrobky rodiny Koó o to žiadanejšie. Burgenlandská indigová ručná modrotlač bola v roku 2010 zapísaná ako nehmotné kultúrne dedičstvo do Národného zoznamu UNESCO.

9. Lisztov dom v Raidingu

Dedina Raiding má iba 840 obyvateľov a na prvý pohľad pôsobí ako celkom obyčajná obec v strednom Burgenlande. Napriek tomu by ste si však mali urobiť čas na prestávku a spoznať Raiding ako dedinu s intenzívnym vzťahom ku kultúre. Pred viac ako 200 rokmi sa tu totiž narodil Franz Liszt (1811 – 1886). Bol to klavírny virtuóz, pôžitkár, sveták a jeden z najproduktívnejších skladateľov 19. storočia, ktorý bol okrem toho aj spisovateľom a riaditeľom divadla.

V jeho peknom rodnom dome so šindľovou strechou zo 16. storočia sa dnes nachádza Lisztovo múzeum. V roku 2006 postavili hneď vedľa neho modernú koncertnú sálu, kde sa každý rok koná Lisztov festival, a vznikla tak ideálna symbióza súčasnosti a minulosti.

Lisztzentrum. Foto: ©Raiding/Ulrich Schwarz
Lisztzentrum. Foto: ©Raiding/Ulrich Schwarz

10. Zámok Esterházy v Eisenstadte

Kniežatá Esterházyovci zanechali po sebe bohaté dedičstvo. Za čias rakúsko-uhorskej monarchie po nich bola pomenovaná nielen krémová torta, ktorá dodnes patrí ku klasickým rakúskym cukrárskym špecialitám, ale ich meno nesie aj jeden z najkrajších barokových zámkov v krajine.

Zámok Esterházy umožňuje návštevníkom nahliadnuť do života na kniežacom dvore a spája v sebe lesk baroka, strohosť klasicizmu a rakúsky biedermeier. V tejto inšpiratívnej atmosfére skladal Joseph Haydn svoje veľké kompozície.

Zámok Esterhazy v meste Eisenstadt. Foto:©Österreich Werbung/Pigneter
Zámok Esterhazy v meste Eisenstadt. Foto:©Österreich Werbung/Pigneter

Sála, v ktorej jeho diela zažívali premiéru, slúži na koncertné účely aj dnes. Považuje sa dokonca za jednu z najlepších a vďaka svojim umeleckým freskám aj za jednu z najprepychovejších koncertných siení.

11. Múzeum Arnulfa Rainera v Badene

V 19. storočí sa v budove čľapkali dámy z Badenu a neskoršie sa z tohto kúpeľného domu pre ženy stali priestory na konanie výstav.

Keď v roku 2009 oslavoval tamojší rodák a najznámejší umelec svoje 80. narodeniny, rozhodlo sa mesto Baden, že v budove zriadi Múzeum Arnulfa Rainera.

Múzeum teda už počas Rainerovho života ponúka napínavý prierez jeho tvorbou od malieb, kresieb a sôch až po fotografie. Najznámejšie sú samozrejme jeho legendárne premaľované obrazy: od začiatku 50. rokov 20. storočia premaľúva Rainer nielen svoje vlastné, ale aj cudzie obrazy.

V múzeu si môžete pozrieť aj diela iných umelcov a minimálne dvakrát za rok sa mení celý program výstavy. Z tohto domu umenia budete odchádzať čerství a plní síl ako po dobrom kúpeli.

Rímske kúpele v meste Baden. Foto: ©Österreich Werbung/Diejun
Rímske kúpele v meste Baden. Foto: ©Österreich Werbung/Diejun

12. Kláštor Klosterneuburg

Z Viedne do Klosterneuburgu sa na bicykli dostanete rýchlo ako vietor. Apropo vietor: k založeniu kláštora v Klosterneuburgu, symbolu mesta, sa viaže jedna možno nie celkom pravdivá, no o to krajšia legenda. Krátko po svadbe so svojou Agnes sa markgróf Leopold III. Babenberský (1073 až 1136) rozhodol vybudovať kláštor. Keď sa o možnom mieste stavby rozprával so svojou ženou, strhol jej závan vetra závoj a odniesol ho do lesa.

Kostol v kláštore Klosterneuburg. Foto: ©Stift Klosterneuburg/Hannes Sallmutter
Stift Klosterneuburg – Kostol v kláštore Klosterneuburg. Foto: ©Stift Klosterneuburg/Hannes Sallmutter

Napriek úpornému hľadaniu závoj záhadne zmizol a až po ôsmich rokoch ho Leopold znova našiel pri poľovačke v lese. Závoj visel na bazovom kríku a bol úplne nepoškodený. Presne na tomto mieste nechal potom Leopold vybudovať kláštor – aspoň tak o tom hovorí legenda. 

Z kláštora Ardagger do zámku Neubruck

Vína ľahké ako pierko, archeologické senzácie a aj niečo pre knihomoľov

13. Kláštor Ardagger: Mušt (a hrušky)

Niet divu, že podľa jedného príslovia si aj sv. Bartolomej chodí pre mušt do Ardaggeru v regióne Mostviertel: lisuje sa tu totiž jeden z najkvalitnejších muštov v Európe, ktorého obsah tvoria z 90 percent hrušky.

Zárukou rôznych chuťových variácií je asi 300 regionálnych odrôd hrušiek, ako štajerská muštová hruška, októbrová hruška alebo hruška hľuzovka, ktoré rastú popri 200 km dlhej Muštovej ceste a možno ich vidieť aj pri výlete na bicykli.

Ak sa zastavíte na malé občerstvenie u výrobcu muštu, zistíte, že znalci muštu si pripíjajú „Na zdravie“ („G’sundheit“) a odpovedajú si „Nech žiješ“ („Sollst leben“). Ak chcete hrušky ochutnať v inej tekutej podobe, skúste muštové perlivé víno, ocot alebo likér. Ochutnávky ponúka MostBirnHaus v kláštore Ardagger a „Mostelleria“ v dedinke Oed-Öhling.

14. Zámok Pöggstall

Na juhu regiónu Waldviertel medzi Dunajom a Šumavou sa nachádza jedinečný zámocký komplex s markantným rondelom.

Medzi prastarými múrmi – najstaršia časť pochádza až z 13. storočia – nájdete príjemné miesto na oddych počas cyklistiky, kde sa môžete ponoriť do dávnej histórie, spoznať osudy rôznych hradných pánov a dozvedieť sa ďalšie zaujímavosti. Napríklad to, že zámok bol pôvodne postavený v jazere. Osobitne sa toto miesto spája s históriou práva. Tejto téme sa bude od jari 2017 venovať aj špeciálna Krajinská výstava s názvom „Alles, was Recht ist“. Otázka, ako majú ľudia spolunažívať, nezamestnáva totiž iba nás v súčasnosti, ale premýšľali o nej už aj prví obyvatelia zámku.

15. Vinárstvo Gritsch

Hmotnostné kategórie nenájdeme iba v boxe, ale aj pri vínach. Zatiaľ čo prvé sú medzinárodné, kategóriu „Federspiel“ nájdete výlučne vo Wachau: pod označením „Federspiel“ nájdete kvalitné regionálne vína s rôznym obsahom alkoholu. Ochutnať ich môžete v reštaurácii „Hof in der Lauben“ vo vinárstve Thomasa Gritscha v Spitzi. Prvá písomná zmienka o jeho sedem hektárov veľkom tradičnom vinárskom podniku pochádza už z roku 1248 a je to najvyššie položený a najstrmší vinohrad vo Wachau.

Pohľad na Weissenkirchen vo Wachau. Foto: ©Österreich Wein Marketing GmbH/Egon Mark
Pohľad na Weissenkirchen vo Wachau. Foto: ©Österreich Wein Marketing GmbH/Egon Mark

Tunajšie bridlicové pôdy sú vhodné predovšetkým pre veltlínske zelené a rizling, ktoré Gritsch interpretuje elegantne a sviežo. Bola by škoda nachvíľu si neposedieť v záhradnej besiedke a neochutnať „Steinfeder“. Jeho názov je odvodený od druhu trávy, kavyľa, ktorý rastie vo viniciach a jeho ľahké metliny bielych kvetov povievajú pri každom závane letného vetríka. Idylickejšie miesto na oddych počas cyklistiky asi už nenájdete!

Zrúcanina Aggstein. Foto: ©Österreich Werbung/Popp Hackner
Zrúcanina Aggstein. Foto: ©Österreich Werbung/Popp Hackner

16. Willendorfská Venuša

Nezáleží vždy iba na veľkosti! Willendorfská Venuša má síce iba jedenásť centimetrov, ale patrí k pravdepodobne najvýznamnejším archeologickým nálezom v Rakúsku. 25 000 rokov starú dámu z vápenca objavili v roku 1908 pri stavebných prácach na železnici Donauuferbahn. Preslávila ju najmä jej kyprá postava a charakteristické „kučery“.

Hoci je Venuša vystavená v Múzeu prírodných dejín vo Viedni („Naturhistorisches Museum“), môžu sa milovníci kultúry na bicykli vydať vo Willendorfe po jej stopách v múzeu alebo na nálezisku, kde tróni jej nadrozmerná napodobenina. Pre zábavu si môžete predstaviť, ako asi musel vyzerať život v staršej kamennej dobe a potom si s úľavou opäť sadnúť na bicykel a šliapnuť do pedálov smerom do budúcnosti.

Venuša z Willendorfského prírodohistorického múzea vo Viedni. Foto: ©Oesterreich Werbung/Trumler
Venuša z Willendorfského prírodohistorického múzea vo Viedni. Foto: ©Oesterreich Werbung/Trumler

17. Kláštor v Melku

„Veni, vidi, vici“ – „Prišiel som, videl som, zvíťazil som“ – Cézarov známy výrok by tiež mohol pochádzať od Umberta Eca. Prečo? Taliansky spisovateľ totiž prišiel do Melku, uvidel impozantnú kláštornú budovu a získal si srdcia čitateľov svojím dielom „Meno ruže“, ku ktorému ho inšpirovala benediktínska rehoľa. Niet sa čo čudovať, pretože keď mohutné žlté múry kláštora žiaria vo večernom slnku, priťahuje vás toto miesto svojím čarom už zďaleka.

Rovnako pôsobivé je aj vnútro kláštora: v jeho knižnici sa nachádzajú prekrásne stropné fresky, ktoré sa rozprestierajú nad viac ako 100 000 knihami o teológii, filozofii, práve a medicíne – vzácnym dedičstvom rehole založenej v roku 1089. Návšteva tohto miesta, ktoré patrí ku svetovému kultúrnemu dedičstvu UNESCO, obohatí každý cyklistický výlet a možno vás aj inšpiruje k novým nápadom.

Stift Melk na Dunaji. Foto: ©Österreich Werbung/Herzberger
Stift Melk na Dunaji. Foto: ©Österreich Werbung/Herzberger

18. Zámok Töpperschloss v Neubrucku

Andreas Töpper celkom isto nepatril do starého železa! Celkom naopak: tento činorodý obchodník založil v roku 1817 v mestečku Scheibbs najmodernejšiu valcovňu železa v Európe, ktorú úspešne viedol až do vysokého veku 86 rokov. Závod zamestnával 800 robotníkov, ktorým Töpper zabezpečoval aj kvalitné sociálne zázemie.

Vybudoval pre nich napríklad obytné domy, domovy dôchodcov i chudobinec „Bruderlade“, ktorý slúžil pre robotníkov v núdzi. Keď pôjdete na bicykli cez Scheibbs, určite ešte aj dnes pocítite atmosféru Töpperovej železnej a oceľovej éry. Most Töpperbrücke so sochami svätých odliatymi zo železa, ako aj noblesný zámček Töpperschloss a kaplnka Töpperkapelle pripomínajú dávne časy hospodárskeho rozmachu v regióne Eisenwurzen. 

Od jazera Schwarzsee do Salzburgu

19. Jazero Schwarzsee pri Kitzbüheli

Čľup, čľap – ak bicyklujete počas horúceho dňa, zaslúžite si osviežujúcu prestávku. Čo takto pristaviť sa pri jazere Schwarzsee a skočiť do vody?

Schwarzsee pri Kitzbueheli. Foto: ©Österreich Werbung/Julius Silver
Schwarzsee pri Kitzbueheli. Foto: ©Österreich Werbung/Julius Silver

Jazero teplé až 27 stupňov leží uprostred rašelinovej oblasti a za svoje meno („Čierne jazero“) vďačí vysokému obsahu rašeliny, ktorá má tiež liečivé účinky. Vo vode sa odrážajú okolité ostrovčeky čučoriedkových kríkov a skupiniek smrekov, takže jazero je vlastne skôr zelené ako čierne.

Ak sa vám to zdá ešte stále málo pôsobivé, určite vás očarí pohľad na panorámu okolia: v pozadí totiž majestátne tróni pohorie Kaisergebirge. Zatiaľ čo budete oddychovať na brehu, plávať v jazere Schwarzsee či sa člnkovať po jeho hladine, dohliadne na vás láskavým okom masív Wilder Kaiser.

20. Skokanský mostík Bergisel v Innsbrucku

Architektku Zahu Hadid nazývali „Kráľovná kriviek“. Prečo to tak bolo, pochopíte, keď sa pozriete na jej stvárnenie skokanského mostíka Bergisel: aby táto Iračanka dokázala sprostredkovať pocit pohybu a ľahkosti, s obľubou navrhovala krivky a oblúky, okrúhle či dynamické tvary. Svojimi nápadmi chcela nadchnúť ľudí a umožniť im „nahliadnuť do iného sveta“. Ak hľadáte inšpiráciu, niet lepšieho miesta.

Výťahom alebo po 455 schodoch sa dostanete do kaviarne, reštaurácie alebo na vyhliadkovú plošinu mostíka. Kto chce, popustí uzdu svojej fantázii a predstaví si, aké to asi je vznášať sa na lyžiach dole. Údajne je potom človek rád, že k svojmu ďalšiemu cieľu ide „iba“ na bicykli.

Skokanský mostík Bergisel. Foto: ©Innsbruck Tourismus
Skokanský mostík Bergisel. Foto: ©Innsbruck Tourismus

21. Mincovňa v meste Hall

Kolumbus sa v roku 1486 ešte ani nevydal na cestu do Ameriky, keď sa v meste Hall už razili prvé toliare – predkovia dolárov, s ktorými sa začalo platiť za veľkou mlákou.

Prišiel teda čas na chvíľku zaparkovať bicykel a vydať sa po stopách razičov mincí. Symbolom mesta Hall je mincovňa Münzerturm na hrade Hasegg, ktorá vám už zďaleka ukáže cestu k výstave.

Hrad Hasegg s mincovňou v Tirolsku. Foto: ©Österreich Werbung/Trumler
Hrad Hasegg s mincovňou v Tirolsku. Foto: ©Österreich Werbung/Trumler

Veľký dojem v návštevníkoch zanecháva rekonštrukcia prvého stroja na razenie mincí, ktorý mohol v stredoveku vyrobiť až 4 000 mincí denne. Pôsobivý je tiež európsky toliar: má priemer 36 cm a je vyrobený z 20 kg striebra, takže predstavuje najväčší strieborný toliar na svete. Ide v podstate o napodobeninu cisárskeho toliara, ktorý bol roku 1508 prvou mincou s nápisom „Európa“.

22. Svet krištáľov v obci Wattens

„Sú diamanty najlepším priateľom ženy?” – O tom, že tieto žiarivé kamienky neučarovali iba ženám, vás presvedčí Swarowskeho Krištáľový svet.

V 16 magických miestnostiach, ako je Krištáľový dóm, Ľadová ulička alebo Eden, žiaria ušľachtilé kamene o preteky a privádzajú do úžasu všetkých návštevníkov bez rozdielu. Zvonka vôbec netušíte, aký noblesný lesk sa skrýva za zelenou tvárou obra, ktorú vytvoril André Heller.

Kryštálový svet Swarovksi. Foto: ©TVB Innsbruck/Swarovski
Kryštálový svet Swarovksi. Foto: ©TVB Innsbruck/Swarovski

Podľa legendy sa obor vybral do sveta, aby spoznal všetky jeho poklady a krásy. Rozhodol sa odpočinúť si v dedinke Wattens a odvtedy tu stráži jej poklady. Hlava obra je vsadená do rozprávkového parku plného fantázie a úchvatnými umeleckými inštaláciami, ako je oblak vytvorený z 800.000 jagavých krištáľov. Ak sa chcete po cyklistickom výlete nielen trocha poprechádzať a dožičiť nohám odpočinok, ale si aj zasnívať, ste tu na správnom mieste.

23. Pevnosť Kufstein

Organ Heldenorgel na pevnosti Kufstein dýcha z plných pľúc – čiže zo všetkých 4 948 píšťal. Toľko píšťal má totiž najväčší exteriérový organ na svete.

Hrá sa pod holým nebom na nádvorí Festungsneuhof; ale z veže Bürgerturm letí zvuk píšťal a 18 trubicových zvonov zvonkohry až k vrcholom pohoria Wilder Kaiser.

Winterzauber. Foto: ©Österreich Werbung/Robert Maybach
Winterzauber. Foto: ©Österreich Werbung/Robert Maybach

Ak stojíte vysoko v horách alebo prechádzate na bicykli okolím Kufsteinu, môžete začuť aj pieseň „Starý dobrý kamarát“ („Guter alter Kamerad“), ktorou sa pripomínajú obete všetkých vojen.

Ak zažijete hru na organe priamo na nádvorí Festungsneuhof, pocítite magickú atmosféru, pretože aj pevnosť samotná, ktorá sa často nachádzala raz v rakúskom, raz v bavorskom vlastníctve, rozpráva návštevníkom svoju vlastnú pohnutú históriu.

24. Seisenbergklamm

Chceli by ste vidieť skutočné prírodné divadlo? Pri ceste medzi Saalfeldenom a Loferom v salzburskom Saalachtali sa oplatí zosadnúť z bicykla pri vchode do rokliny Seisenbergklamm a urobiť si malú prechádzku. Roklina začala vznikať asi pred 12 000 rokmi počas poslednej doby ľadovej, kedy bol celý región pokrytý hrubou vrstvou pohybujúcich sa ľadovcov.

Po roztopení si potok Weißbach pri obci Lofer vyhĺbil svoje koryto v usadeninách. Postupom času tak vzniklo prekrásne miesto, kde návštevníci čerpajú nové sily a zároveň ich zoči-voči sile prírody napĺňa hlboký pocit pokory. Okružná prehliadka hlbokej, úzkej kotliny trvá asi hodinu a niekedy si ju môžete pozrieť aj vo svetle fakieľ. Možno pritom stretnete aj tajomného ducha rokliny…

25. Walk of Modern Art v Salzburgu

Kto si myslí, že ako športovo oblečený cyklista je vylúčený z kultúrneho života vo festivalovom meste Salzburg, ten sa mýli. Počas prechádzky starým mestom si každý môže vychutnať moderné umenie takpovediac z bicykla.

Od roku 2002 do roku 2011 realizovala iniciatíva Salzburg Foundation celosvetovo unikátny projekt siete sôch a umeleckých inštalácií. Autormi diel sú renomovaní umelci: Anselm Kiefer vsadil svoj „Kunst-Haus“ do parku Furtwänglerpark, Marina Abramovicová zriadila interaktívnu inštaláciu zo stoličiek na križovatke Staatsbrücke/Neustadt.

Mimoriadne pozoruhodné je tiež dielo „Sphaera“ od Stephana Balkenhola, ktoré tvorí okrem iného aj obrovská dvojtonová pozlátená guľa na námestí Kapitelplatz.

Hlavné námestie v Salzburgu. Foto: ©Tourismus Salzburg GmbH/Bryan Reinhart
Hlavné námestie v Salzburgu. Foto: ©Tourismus Salzburg GmbH/Bryan Reinhart

Zo Schafbergu do Steyru

Fantastický výhľad, historické mestá a pivovarnícke umenie

26. Schafberg

Vyjsť na Schafberg na bicykli zostáva vyhradené pre veľmi skúsených horských cyklistov. Oveľa krajšie a pohodlnejšie je nechať sa vyviezť hore známou parnou ozubnicovou železnicou Schafbergbahn.

Už počas jazdy touto najstrmšou rakúskou ozubnicovou železnicou – s maximálnym stúpaním 25,5 percenta! – si môžete užívať úchvatný výhľad na jazero Wolfgangsee. Pohľad z 1 783 metrov vysokého vrchu vám vyrazí dych: dole sa vám ako na dlani ukáže 13 nádherných jazier s neopakovateľnou horskou kulisou v pozadí.

Schafberggipel,Horné Rakúsko. Foto: ©Österreich Werbung/Himsl
Schafberggipel,Horné Rakúsko. Foto: ©Österreich Werbung/Himsl

Tip pre milovníkov železníc: na prepravu sa využívajú aj historické parné ozubnicové lokomotívy z 90. rokov 19. storočia, ktoré patria k najstarším fungujúcim lokomotívam na svete. Schafbergbahn je v prevádzke od konca apríla do konca októbra.

27. Krippenstein a Hallstatt

Dedina Hallstatt pri Halštatskom jazere patrí spolu s Dachsteinom a regiónom Inneres Salzkammergut k svetovému dedičstvu UNESCO. Turistov najviac láka Hallstatt s úzkymi uličkami a domami postavenými sčasti na koloch vo vode jazera, soľné bane Salzwelten Hallstatt , ako aj Dachsteinské jaskyne pri obci Obertraun.

Vyhliadka Dachstein-Krippenstein. Foto: ©Österreich Werbung/Tom Lamm
Vyhliadka Dachstein-Krippenstein. Foto: ©Österreich Werbung/Tom Lamm

Výnimočným miestom na fascinujúci výlet je atrakcia „5fingers“ otvorená v roku 2006, na ktorú sa dostanete lanovkou Dachstein-Krippenstein-Seilbahn. Táto najúžasnejšia alpská vyhliadková platforma má tvar ruky s piatimi prstami a je postavená nad priepasťou hlbokou viac ako 400 metrov. Pohľad nadol je jednoducho impozantný. Bezbariérový chodník vás zavedie k ďalšej vyhliadkovej plošine, odkiaľ sa vám naskytne ideálny výhľad na obidva Dachsteinské ľadovce.

28. Pivovarníctvo Eggenberg vo Vorchdorfe

Ak na bicykli prechádzate okolo jazera Traunsee, mali by ste si bezpodmienečne naplánovať malú odbočku do Vorchdorfu, ktorý má medzi gurmánmi vynikajúcu povesť. Nachádza sa tu totiž Tanglberg – jedna z najlepších reštaurácií Rakúska.

Zámok Ort v Travenskom jazere v obci Gmunden v Hornom Rakúsku. ©Österreich Werbung/Himsl
Zámok Ort v Travenskom jazere v obci Gmunden v Hornom Rakúsku. ©Österreich Werbung/Himsl

Vo Vorchdorf sa však varí predovšetkým výborné pivo. Pivovarníctvo Schloss Eggenberg, ktoré existuje už od roku 1681, skvelo kombinuje tradície a moderné postupy. Craft Beer tu vyrábali oveľa skôr, ako sa tento pojem dostal do módy. Špecialitou je silné pivo Samichlaus, ktoré sa varí na sv. Mikuláša a pred plnením sa nechá desať mesiacov odležať. Pri spiatočnej ceste využite preto radšej regionálny vlak z Vorchdorfu do Gmundenu.

29. Stadl-Paura: mýtus kôň

Z bicykla do jazdeckého sedla! Pri návšteve hornorakúskej Krajinskej výstavy 2016 odložia cyklisti svojich drôtených tátošov, aby obdivovali tých skutočných s hrivou a kopytami.

Výstava na tému „Človek a kôň“ má dve časti. V centre Stadl-Paura sa všetko točí okolo využitia týchto zvierat a vy sa môžete prizerať ľuďom pri každodennej práci s koňmi. V kláštore Lambach sú vystavené umelecké stvárnenia a prehistorické artefakty spojené s koňmi.

Jednou z tém je aj dnešná tabuizovaná otázka konského mäsa; pred tisíckami rokov slúžil totiž kôň primárne ako zdroj potravy. Jednotlivé časti výstavy sú prepojené sieťou chodníkov pre peších, pri ktorom sa nachádza aj nejedna pamätihodnosť, napríklad kostol v dedinke Stadl-Paura.

30. Steyr

Tretie najväčšie mesto Horného Rakúska po Linzi a Welse je považované za priemyselné centrum. Kto popri Steyri nielen prejde, zistí, že mesto ponúka oveľa viac. Odjakživa tu síce sídlilo veľa dôležitých zamestnávateľov, o čom svedčí aj zaujímavé Múzeum Arbeitswelt Steyr, ale skutočným klenotom je tiež jeho historická časť na sútoku riek Enža a Steyr: súbor pôvodných budov starého mesta na námestí patrí k najlepšie zachovaným v nemecky hovoriacich krajinách.

Steyr - tretie najväčšie mesto Horného Rakúska po Linzi a Welse. Foto: ©Österreich Werbung/Popp Hackner
Steyr – tretie najväčšie mesto Horného Rakúska po Linzi a Welse. Foto: ©Österreich Werbung/Popp Hackner

Ak z mesta budete odchádzať smerom na juh, kulisy sa zmenia: čoskoro totiž prídete do Národného parku Vápencové Alpy, najväčšej lesnatej chránenej oblasti Rakúska, ktorá slúži ako útočisko pre zriedkavé a ohrozené zvieratá a rastliny, no veľa síl tu môže načerpať aj človek.

Z Filzmoosu do údolia prameňov

Kulinárske cesty plné pôžitkov, preteky Glocknerkönig a prastarý vodný svet

31. Gurmánsky hotel Hubertus

Počas bicyklovania nielen vysmädnete, ale aj vyhladnete. Tí dôvtipnejší si plánujú svoju trať dokonca tak, aby ju zakončili kulinárskymi pôžitkami.

Vynikajúcou cestou naprieč Salzburskom je Via Culinaria s ôsmymi gurmánskymi trasami, kde si na svoje prídu všetci – od labužníkov cez milovníkov rýb až po tých najväčších maškrtníkov. Fajnšmekri by sa určite mali zastaviť v dedinke Filzmoos u Johanny Maierovej v gurmánskom hoteli Hubertus, ktorá je najoceňovanejšou kuchárkou v Rakúsku a s láskou pripravuje domáce jedlá.

Nadchne vás už aj chlieb, ktorý sa podáva na privítanie a špičková kuchárka ho servíruje s pretopeným tymianovým maslom. Tak sa totiž začína cesta do kulinárskeho raja u Johanny Maierovej.

32. Riedingalm v Mühlbachu

Po cyklistickej túre cez Salzbursko vám asi bude chýbať energia, aby ste pokorili vrchol Hochkönigu. To však vôbec nie je nutné, lebo príjemne si oddýchnuť a prejsť sa môžete aj na jeho úpätí.

Mandlwand pri Mühlbachu, Hochkoenigmassiv, oblasť Salzburgu. Foto: ©Österreich Werbung/Weinhaeupl W.
Mandlwand pri Mühlbachu, Hochkoenigmassiv, oblasť Salzburgu. Foto: ©Österreich Werbung/Weinhaeupl W.

Všetkým, ktorí sa chcú dostať trocha vyššie, sa oplatí výlet na Riedingalm v Mühlbachu. Odkedy pastieri vôbec po prvý raz vyhnali zvieratá na pašu, sa tu toho vôbec veľa nezmenilo. Kravské zvonce zvonia stále v tom istom rytme a horský syr chutí rovnako vynikajúco. Zmenil sa však iba náš pocit – predtým sme tak veľmi netúžili po spomalení a živote v jeho pôvodnej podobe. O to viac si ho užívame, keď ho tu nájdeme – a tu ho nájdeme zaručene.

Chatky pod vrchom Hochkönig pri Mühlbachu. Foto: ©Österreich Werbung/Weinhaeupl W.
Chatky pod vrchom Hochkönig pri Mühlbachu. Foto: ©Österreich Werbung/Weinhaeupl W.

33. Großglockner Hochalpenstraße

Niektorým sa krúti hlava, už keď idú po tejto strmej ceste v priesmyku medzi Salzburskom a Korutánskom pohodlne na aute. Kto však hľadá skutočné výzvy, zdolá túto trasu na bicykli, veď nemusí prejsť celých 48 kilometrov naraz.

Na Großglocknerskej vysokohorskej ceste nájdete na mnohých vyhliadkových plošinách, šiestich náučných chodníkoch a v dvoch centrách pre návštevníkov množstvo príležitostí na obdivovanie prírody Národného parku Vysoké Taury.

Grossglocknerská vysokohorská cesta. Foto: ©Österreich Werbung/Homberger
Grossglocknerská vysokohorská cesta. Foto: ©Österreich Werbung/Homberger

Najprv uvidíte lesy a kvitnúce horské lúky, neskôr majestátne skalné útvary a napokon večný ľad. Pri pohľade na Großglockner z Vyvýšeniny cisára Františka Jozefa úplne zabudnete na namáhavý výstup. Ak patríte k nadšeným športovcom, môžete sa v prvú júnovú nedeľu zúčastniť amatérskych pretekov o titul „Kráľ Großglocknera“ („Glocknerkönig“).

34. Údolie Rauriser Tal

Ak vás hektickosť všedných dní drží pevne v hrsti, oplatí sa nájsť si pokojné miesto, kde sa akoby zastavil čas.

Kitzlochklamm pri Raurise. Foto: ©Österreich Werbung/Nechansky
Kitzlochklamm pri Raurise. Foto: ©Österreich Werbung/Nechansky

Ďaleko od každodenného zhonu sa nachádza 30 kilometrov dlhé údolie Raurisertal s nedotknutou krajinou. Ľudia tu s prírodou zaobchádzajú starostlivo už odjakživa. To samozrejme platí aj pre vodu, veď nie nadarmo sa táto dolina nazýva aj „Údolie prameňov“.

Počas turistických výletov môžete obdivovať prekrásne vodopády alebo skúsiť svoje šťastie pri ryžovaní zlata. Údolie bolo po mnoho stáročí centrom ťažby zlata a uložených tu má byť ešte 120 ton tohto vzácneho kovu. Pozoruhodný je tiež Rauriský prales v lokalite Kolm Saigurn so sviežim zeleným machom a tônistými močiarmi.

Prales pri Raurise, národný park Vysoké Taury. Foto: ©Österreich Werbung/Graner H.P.
Prales pri Raurise, národný park Vysoké Taury. Foto: ©Österreich Werbung/Graner H.P.

Z pohoria Nockberge na hrad Landskron

Drevená vyhliadka, dobrodružstvo na hrade a mondénna atmosféra pri jazere

35. Granatium

„Kvapka krvi pohoria Nockberge“ – aj tak sa nazýva červený granát z Radentheinu. Návštevu atrakcie Granatium by ste si určite nemali nechať ujsť: v štôlňach s teplotou iba osem stupňov sa dozviete, ako tento krvavočervený kameň „rastie“ a do úžasu vás privedú ligotavé žily kremeňa a žuly, ako aj podzemné jazero.

Legenda o „Svätom gráli“ pripisuje žiare granátu dokonca magickú silu. Práve preto by ste mali skúsiť šťastie vyryžovať si svoj vlastný – ak nejaký nájdete, odborníci vám ho vybrúsia priamo na mieste. Než opäť naplno šliapnete do pedálov, bezpodmienečne sa zastavte pri vodopáde „Blauer Tumpf“ na začiatku granátovej rokliny a ešte raz si vychutnajte svoje dojmy v jeho magickej atmosfére.

36. Korutánske múzeum moderného umenia

V osobe Kiki Kogelnikovej prinieslo Korutánsko svetu významnú pop-artovú umelkyňu. Jej diela zahŕňajú maľby, inštalácie, sochy a grafiky. Počas svojho života v New Yorku bola súčasťou skupiny umelcov, ku ktorým patrili aj Roy Lichtenstein a Andy Warhol.

Ak pôjdete na bicykli cez Klagenfurt, objavíte v parku Landhauspark fontánu s názvom „Gesang“, ktorú navrhla. Je to ideálne miesto na inšpiratívnu prestávku. Ďalšie jej diela môžete obdivovať v „Korutánskom múzeu moderného umenia“ – jednej z najvýznamnejších zbierok moderného výtvarného umenia v Rakúsku – ktorá sa nachádza v priestoroch Klagenfurtského hradu, kde na 1 000 metroch štvorcových spoločne vystavujú mladí i uznávaní umelci.

Klagenfurt. Foto: ©Österreich Werbung/Popp-Hackner
Klagenfurt. Foto: ©Österreich Werbung/Popp-Hackner

Ak chcete, aby vás na bicykli ďalej niesli i krídla fantázie, nie je nič lepšie ako navštíviť Hradnú kaplnku alebo arkádové chodby.

37. Pyramidenkogel pri jazere Wörthersee

Kto sa chce na cyklistike dostať nielen ďaleko, ale aj vysoko, ten sa bude skvelo cítiť na vyhliadkovej veži Pyramidenkogel, ktorá je so svojimi 70,6 metrami najvyššia drevená vyhliadková veža na svete. Tri plošiny ponúkajú návštevníkom úžasný výhľad na celé Korutánsko s tyrkysovými vodami jazera Wörthersee alebo do údolia Keutschach so štyrmi jazerami.

Výhľad z vrcholu pyramídy. Foto: ©Österreich Werbung/Filmspektakel.at
Výhľad z vrcholu pyramídy. Foto: ©Österreich Werbung/Filmspektakel.at

Ak sa zahľadíte do diaľky, ovládne vás zvláštny vnútorný pokoj a potom sa z veže môžete spustiť nadol po najvyššej zastrešenej šmykľavke v Európe: odvážlivci si vychutnávajú 30 sekundovú serpentínovú jazdu – zážitok, o ktorom mnohí z nich snívali už ako deti. Po takomto prísune adrenalínu môžete v ceste pokračovať zase plný energie – alebo nie?

38. Zámocký hotel Velden

Keď sa prechádzate po letných promenádach okolo jazera Wörthersee s prepychovými vilami v pozadí a vychutnávate si ľadovú kávu, ovládne vás pocit sladkého ničnerobenia.

Woerthersee ráno. Foto: ©Österreich Werbung/Popp & Hackner
Woerthersee ráno. Foto: ©Österreich Werbung/Popp & Hackner

Charakteristická architektúra okolia jazera, ktorá je zmesou secesie, baroka a anglických záhrad, vám umožní preniesť sa do minulosti. Vily, kúpeľné domy a hotely s typickou estetikou navrhoval v rokoch 1864 až 1938 v Klagenfurte a na brehoch jazera Wörthersee architekt Franz Baumgartner.

Woerthersee v Kaerntene, letecký pohľad. Foto:©Österreich Werbung/Homberger
Woerthersee v Kaerntene, letecký pohľad. Foto:©Österreich Werbung/Homberger

Určite sa oplatí zosadnúť z bicykla a urobiť si prestávku pri zámku Velden, vile Kointsch či Werzerovom kúpeľnom dome, aby ste vdýchli túto neopísateľnú atmosféru pohodlia a dôstojnej reprezentatívnosti.

39. Burgarena Finkenstein

„Don’t worry, be happy!“ Pri cyklistike naprieč Korutánskom sa môžete mať jedine dobre! A to najmä vtedy, ak si večer pozriete kultúrny program v amfiteátri Burgarena Finkenstein, kde slávny Bobby McFerrin spieval túto svetoznámu pesničku na dobrú náladu.

Burgarena Finkenstein. Foto: ©Region Villach Tourismus/Adrian Hipp
Burgarena Finkenstein. Foto: ©Region Villach Tourismus/Adrian Hipp

V pódiu pod nebom plným hviezd zažili návštevníci výnimočné letné večery vďaka mnohým medzinárodným i domácim umelcom a kabaretným vystúpeniam. Kulisy sú tu jednoducho jedinečné: hrad má takmer 900 rokov a jeho románske a neskoro gotické múry vyžarujú tajuplnú takmer rozprávkovú atmosféru.

Podľahnite tomuto čaru aj vy: doprajte si oddych s kultúrnym zážitkom, pohodlne sa usaďte a užívajte si teplý večer, kým sa na druhý deň vyberiete na bicykli opäť o kúsok ďalej.

40. Hrad Landskron

Brnenia, meče a starobylé portréty – vďaka týmto legendami opradeným exponátom na hrade Landskron sa do stredoveku prenesiete ako mávnutím čarovného prútika.

Vo veži v sále môžete dokonca hodovať ako rytieri a cítiť sa nachvíľu ako Lancelot a rytieri Okrúhleho stola. Ak je to pre vás na jednu cyklistickú prestávku priveľa, môžete navštíviť reštauráciu ocenenú jednou čiapkou Gault Millau a pochutnať si na miestnych špecialitách, ako je korutánsky pstruh („Kärntna Lax’n“) alebo halušky so syrom („Kasnudel“).

Z panoramatickej terasy budete mať nádherný výhľad na jazero Ossiacher See, mesto Villach a Karavanky a môžete sa prizerať pri ich lete kráľom vzduchu – orlom, jastrabom alebo sokolom. V zoologickej záhrade pre dravé vtáky liečia poranené jedince, aby opäť mohli plachtiť vzduchom s kráľovskou dôstojnosťou.

Výhľad z Villach a jazero Ossiacher see v regióne Carinthia. Foto: ©Österreich Werbung/Popp & Hackner
Výhľad z Villach a jazero Ossiacher see v regióne Carinthia. Foto: ©Österreich Werbung/Popp & Hackner

Viac informácií a inšpirácií o dovolenkách v Rakúsku nájdete na stránke: www.austria.info/sk. Novinky a zaujímavé inšpirácie o dovolenkách v Rakúsku môžete začať sledovať aj na Facebooku.

Text: Redakcia
Foto: ©Burgenland Tourismus, ©Südburgenland Tourismus, ©Reiters Resort/Stegersbach, ®AVITA Resort, ©Raiding/Ulrich Schwarz, ©Stift Klosterneuburg, ©Österreich Werbung, ©Österreich Wein Marketing GmbH, ©Innsbruck Tourismus, ©TVB Innsbruck/Swarovski, ©Tourismus Salzburg GmbH,©Region Villach Tourismus/Adrian Hipp

1/1
Zavrieť reklamu