Fototest: Canon EOS M50

Canon EOS M50

Japonský gigant rozširuje svoje portfólio bezzrkadloviek novým modelom, ktorý vypĺňa medzeru v ponuke. Testovali sme ho tak ako vždy – jednoducho sme fotili bicykle.

Canon EOS M50 zapadá do ponuky bezzrkadloviek presne medzi najvyšší model M5, ktorý sme testovali minulý rok, a základný model M100.

Z toho vyššieho si prepožičiava elektronický hľadáčik, ktorý sa hodí, ak to s fotením myslíte trochu vážnejšie, aj ergonómiu ovládania ponášajúcu sa na zrkadlovky.


K lacnejšiemu modelu sa zas približuje rozmermi a bielou farbou v ponuke. Kúpiť sa dá, samozrejme, aj v čiernej, ktorá podľa nás pôsobí trochu profesionálnejšie, no v oboch prípadoch ide o veľmi solídnu konštrukciu, ktorá sa napriek malým rozmerom veľmi dobre drží v ruke.

Materiály pôsobia na dotyk kvalitne, tlačidlá nemajú žiadnu vôľu, rovnako ako výklopný a otočný dotykový displej. Tlačidiel, samozrejme, nie je tak veľa, a tak sú mnohé často používané funkcie len v menu. Navigácia pomocou dotykového displeja je však jednoduchá a intuitívna, najmä ak už nejaký foťák Canon vlastníte.

Bezzrkadlovka Canon EOS M50
Bezzrkadlovka Canon EOS M50

Prekvapivé parametre

Hneď zo začiatku testovania nás prekvapili dve veci – a to pozitívne. Prvou je vysoká frekvencia snímania – 7,4 snímky za sekundu pri kontinuálnom ostrení je na fotenie bikov viac ako dosť.

Tou druhou zase rýchlosť ostrenia. Jednou výhodou bezzrkadloviek oproti zrkadlovkám sú ostriace body rozmiestnené takmer po celej ploche 24,1-megapixelového APS-C snímača – rovnakého ako na niektorých zrkadlovkách v ponuke. M50 ich ponúka celkovo 99 a narásť môžu až na 143 pri použití s niektorými objektívmi. Je ich dokonca viac než na vyššom, no staršom modeli M5. Komponovať tak môžete maximálne kreatívne až do úplných rohov snímky.

Jazdec, ktorý príde zboku a náhle zmení smer jazdy, je pre ostriaci systém výzva. Ostré fotky sa nám podarili až na niekoľko pokusov. Objektív: EF70-200 mm f/2,8L IS II USM + adaptér Clona: f2,8 Uzávierka: 1/640 Ohnisková vzdialenosť: 95 mm ISO: 400
Jazdec, ktorý príde zboku a náhle zmení smer jazdy, je pre ostriaci systém výzva. Ostré fotky sa nám podarili až na niekoľko pokusov.
Objektív: EF70-200 mm f/2,8L IS II USM + adaptér
Clona: f2,8
Uzávierka: 1/640
Ohnisková vzdialenosť: 95 mm
ISO: 400

Kým ostrenie Dual Pixel CMOS AF nie je také pohotové pri prvotnom zameraní objektu, poradiť si dokázalo aj s jazdcom prichádzajúcim oproti, čo vždy uvádzame ako jednu z najťažších úloh pre ostriaci systém. Ako sme však spomínali, na prvotné naostrenie potrebuje o niečo viac času.

Je trochu škoda, že s prívlastkom rýchle je aj vybíjanie batérie. Uvádzaná výdrž je 250 snímok a zatiaľ čo nám sa podarilo urobiť ich ešte o stovku viac, červená ikonka začala na displeji blikať oveľa skôr, než by sme čakali.


Ak teda chcete M50-ku používať na dlhšie photo sessions, určite vám odporúčame prikúpiť si jednu-dve batérie navyše. Naopak, k pomalším patrí zápis na kartu a buffer, ktorý sa celkom rýchlo zaplní pri sekvenčnom snímaní do objemného formátu RAW.

Pomalšie sú aj celkové reakcie foťáka na niektoré povely. V praxi však existuje len málo situácií, pri ktorých by vás desatinky sekúnd navyše reálne obmedzili.

Ostriace body pokrývajú takmer celú plochu snímača, komponovať preto môžete ako na stred, tak po okrajoch fotky. Objektív: EF70-200 mm f/2,8L IS II USM + adaptér Clona: f2,8 Uzávierka: 1/800 Ohnisková vzdialenosť: 70 mm ISO: 400
Ostriace body pokrývajú takmer celú plochu snímača, komponovať preto môžete ako na stred, tak po okrajoch fotky.
Objektív: EF70-200 mm f/2,8L IS II USM + adaptér
Clona: f2,8
Uzávierka: 1/800
Ohnisková vzdialenosť: 70 mm
ISO: 400

Video a objektívy

Video v rozlíšení 4K je už dnes v bezzrkadlovkách úplný štandard a neobchádza ani M50. Napriek tomu je to prvý foťák Canon okrem profesionálnych zrkadloviek, ktorý túto možnosť ponúka.

Pokiaľ ide o použitie na nahrávanie videa, nájdete tu vstup na externý mikrofón, lyžiny na jeho upnutie aj výklopný dipslej.

Nevýhodou je však až 1,7-násobný crop pri snímaní v najvyššom rozlíšení. Spolu s natívnym 1,6-násobným cropom samotného snímača tak bude pri použití rovnakého ohniska objektívu ako na plnoformátovom snímači zachytené zorné pole až 2,7x menšie. V najvyššom rozlíšení žiaľ nefunguje ani Dual Pixel ostrenia a foťák prepína na pomalší a menej presný systém.

Pokiaľ ide o objektívy, na výber máte samotné telo aj sadu s viacerými rôznymi objektívmi na výber. Ponuka ES-M objektívov stále nie je príliš veľká (tvorí ju konkrétne sedem modelov), no na začiatok sa tu nájdu aj univerzálne voľby.

Bezzrkadlovka Canon EOS M50
Bezzrkadlovka Canon EOS M50

Ak však budete chcieť posunúť fotenie na vyšší level, lepšou voľbou bude adaptér na EF/EF-S (zrkadlovkové) sklá, s ktorým sme M50 testovali aj my. Tieto objektívy ponúknu aj vďaka nižším clonovým číslam profesionálnejšie vyzerajúce výstupy. Ďalšie kompatibilné objektívy majú v ponuke aj iné značky.

Foťák alebo smartfón?

Nakoniec je tu otázka, ktorá sa pri menej výkonných menších foťákoch ponúka asi najviac – čo ponúkne oproti smartfónu, ktorý máte tak či tak stále pri sebe?

Keďže nás zaujíma najmä fotenie športu, bude to predovšetkým možnosť manuálneho ovládania, nastavenia clony, času a citlivosti ISO. Fotenie do formátu RAW zase dovolí vo veľkej miere upravovať fotky a mnoho chýb či obmedzení v počítači zachrániť.

Posledné svetlo dňa sme využili na pózovanie na známom vrakunskom moste ponad rameno Dunaja. Objektív: EF70-200 mm f/2,8L IS II USM + adaptér Clona: f2,8 Uzávierka: 1/250 Ohnisková vzdialenosť: 145 mm ISO: 400
Posledné svetlo dňa sme využili na pózovanie na známom vrakunskom moste ponad rameno Dunaja.
Objektív: EF70-200 mm f/2,8L IS II USM + adaptér
Clona: f2,8
Uzávierka: 1/250
Ohnisková vzdialenosť: 145 mm
ISO: 400

Fotky pritom už v základe majú veľmi príjemné farby charakteristické pre Canon. Konektivita Bluetooth, Wi-Fi aj NFC zase znamená, že upload týchto fotiek na sociálne siete bude takmer rovnako rýchly.

Kvalita snímok z podstatne väčšieho snímača, ako je v telefóne, bude o to výraznejšia, v o čo náročnejších svetelných podmienkach sa ocitnete – nemusí pritom ísť len o noc. Už hustý les je pre smartfóny často výzvou.

Náš názor

Ak hľadáte záložné alebo druhé telo k svojej zrkadlovke, model M5 mi stále príde ako lepšia voľba, najmä pre svoju ergonómiu a vyššiu životnosť batérie.

M50-ka však bude dobrým kompromisom, ak hľadáte jeden foťák na všetko, od dovoleniek a rodinných osláv až po občasnú photo session v lese. Je skonštruovaná dostatočne solídne na to, aby ste sa o ňu v ruskaku nemuseli báť, a hoci malá ponuka objektívov, z ktorých väčšina je orientovaná skôr na nenáročného používateľa, dokáže od kúpy odradiť, ich počet sa pravdepodobne bude už len zvyšovať, keďže popularita bezzrkadloviek stále narastá.

Napriek tomu, že som zvyknutý fotiť na oveľa výkonnejšie foťáky, sa mi na M50 fotilo dobre. Má, samozrejme, svoje obmedzenia, no bezpochyby na ňu môžu vzniknúť aj naozaj pekné fotky.

Plusy

Rýchly systém ostrenia
Rýchlosť kontinuálneho snímania
Kvalitná a ergonomicky pohodlná konštrukcia

Mínusy

Obmedzená ponuka objektívov
Nízka výdrž batérie
Výrazný orez a ostrenie pri 4K videu


Text a foto: Filip Stifler Nagy

1/1
Zavrieť reklamu