Kukuričná polenta: spravíte z nej bezlepkovú kašu, knedle, placky aj pizzu

1. mája 2019
Kukuričná polenta. Foto: Shutterstock

Polenta je dobrou bezlepkovou potravinou. Za jej názvom sa v podstate ukrýva obyčajná kukuričná kaša, ktorú poznali už naše babičky.

Názov polenta pochádza z talianskej kuchyne, kde má svoje nezastupiteľné miesto a mnohoraké spôsoby prípravy aj podávania. Na trhu je dostať polentu ako hotový polotovar, instantnú, alebo ako kukuričnú krupicu či múku.

Z instantnej kukuričnej polenty sa pripravujú kaša, knedle alebo rôzne placky. Hodí sa ako príloha ku všetkým druhom mäsa, zeleniny, či ako závarka do polievky.

Kukuričná polenta. Foto: Shutterstock
Kukuričná polenta. Foto: Shutterstock

Polenta je zdravý pokrm bohatý na bielkovinu a vlákninu, tiež na vitamíny a minerály.

Na výrobu polenty  potrebujete:

  • 400 g kukuričnej múky
  • 1,5 l vody
  • 1 lyžicu soli

Všetko dáme do misy a asi 30 minút miešame do zhustnutia. Môžeme tiež pridať syr.

Dôležité je dobre ju osoliť, pretože chuť samotnej kukuričnej múky nie je príliš obvyklá. Výborná je tiež napr. s cesnakom alebo pórom. Hodí sa aj ako príloha k mäsu podobne ako zemiaková kaša.

Polentová pizza

  • 60 g instantnej polenty
  • šunka
  • šampiňóny
  • mozzarella
  • paradajkové pyré
  • olej
  • cherry paradajky
  • čierne olivy
  • soľ
  • čierne korenie
  • oregano

Instantnú polentu uvaríme podľa návodu na obale. Hotovú ju rozprestrieme na plech vyložený papierom na pečenie. Potrieme ju paradajkovým pyré, poukladáme na ňu šunku, orestované šampiňóny, nakrájané paradajky a olivy.

Polentová pizza. Foto: Shutterstock
Polentová pizza. Foto: Shutterstock

Jemne osolíme, okoreníme, posypeme mozzarellou a oreganom. Pečieme vo vyhriatej rúre 25 – 30 minút, pokiaľ okraje nezozlatnú.

Text: amaranth.sk
Foto: Shutterstock

Vaše reakcie
Najnovšie vydanie

RELAX 6/2019

Objednať
Relax na Facebooku