Malta trochu inak: Birgu – mesto vo svetle sviečok

3. júla 2019
Malta, to je moderná destinácia s poriadnou dávkou histórie, kultúry a skvelej gastronómie.

Kameň, voda, tma a svetlo – to sú príchute festivalu svetla na Malte.

Opevnené mestečko neďaleko Valletty Birgu neláká svojich návštevníkov iba tradičnými stredomorskými atrakciami, ale aj jednou špeciálnou udalosťou, vďaka ktorej na seba na jeseň púta pozornosť všetkých milovníkov cestovania, umenia a sviečok. Podobne ako v Indii, aj tu sa totiž koná festival svetla, lenže s úplne inou, históriou pretkanou atmosférou.

Birgu leží necelých 9 km od Valletty, autom ste tam za 20 minút.

Tma vs svetlo

Ak počas víkendu, kedy sa koná Birgufest, vyjdete do ulíc mesta, okamžite vás upúta kontrast tmy a svetla, do ktorého sú všetky budovy zahalené – tma, hviezdy a mesiac nad Birgu a sviečky všade v uliciach i na námestí, ktoré tlmene osvetľujú chodníky a starobylé kamenné budovy.

Blikotajúce svetielka neosvecujú iba mesto samotné, ale aj umelecké diela, ktoré so sebou umelci priniesli do ulíc, aby atmosféru festivalu pozdvihli na ešte vyššiu úroveň.

Máte radi slnko, ale nechce sa vám v zime cestovať veľmi ďaleko? Potom sa pozrite na Maltu! Slnko vás tu zahreje na jeseň aj v zime.
Máte radi slnko, ale nechce sa vám v zime cestovať veľmi ďaleko? Potom sa pozrite na Maltu! Slnko vás tu zahreje na jeseň aj v zime.

Keď sa návštevníci festivalu unavia alebo dostanú hlad a chuť na niečo dobré, zastavia sa na námestí osvetlenom sviečkami a objednajú si jednu z maltských pochúťok.

Pohár miestneho vína s gbejniet, tradičným maltským ovčím syrom, alebo zalzett, klobásami ochutenými koriandrom, je dokonalou voľbou, pokiaľ sa s miestnou gastronómiou chcete zoznámiť do hĺbky.

Viac informácií nájdete na visitmalta.com

Ostrov možností

11.–13. októbra 2019 si ešte neplánujte dovolenku v zasnežených horách. Radšej si trochu predĺžte leto alebo slnečnú jeseň a zaleťte si na stredomorský ostrov s bohatou históriou.

Že sa to na víkend neoplatí? Potom si dovolenku predĺžte napríklad kurzom anglického jazyka, ktorý sa tu už roky organizuje, alebo si rovno prejdite celý ostrov a spoznajte kultúru a históriu maltských rytierov.

Na Maltu sa dostanete priamo z Prahy so spoločnosťami Air Malta, ale tiež s ČSA.

1/1
Zavrieť reklamu