Sú bojovnice inteligentné?

22. februára 2020
Svet zvierat 1/2020

Rybičky sú pekný koníček a je dokázané, že pohľad na akvárium znižuje stres. Otázka je, či to nie ste vy, kto vytvára stres svojej rybičke. Skutočne sa o ňu viete dobre postarať?

S honosnými farbami, dúhovými šupinami a dlhými plutvami, ktoré okolo vlajú ako plesové róby, patria bojovnice k najpútavejším tvorom v obchodoch s domácimi zvieratami. Stoja len od 12 do 16 eur, preto môže byť lákavé, kúpiť si domov malý drahokam ako plávajúcu ozdobu.

Živé zvieratá však nie sú dekorácie a sporná je aj povesť bojovnice ako „štartovacieho“ domáceho maznáčika, ktorý nie je náročný na podmienky.

„Nenáročné“ domáce zvieratko vlastne neexistuje, hoci je pravda, že o bojovnice sa stará ľahšie ako o mnoho iných druhov rýb, pretože sú otužilejšie. Majú „labyrintový orgán“, pomocou ktorého si z povrchu môžu vziať dúšok vzduchu, preto môžu prežiť vo vode s nižšími hladinami kyslíka. Bez vzdušného kyslíka by neprežili ani vtedy, ak by bola voda v akváriu dostatočne okysličená.

Ďalší plus je, že žijú v sladkej vode – toto akváriové prostredie sa ľahšie zakladá a udržiava než slaná voda.

Môžu byť v depresii alebo nudiť sa

Podľa vedcov aj ryby môžu byť šťastné a nešťastné. Zažívať bolesť a utrpenie – prijímajú signály bolesti, produkujú chemické látky proti bolesti ako cicavce a vedome sa rozhodujú vyhnúť sa bolestivým stimulom.

Vnímanie rýb a ich kognitívne schopnosti často zodpovedajú alebo prekračujú iné stavovce. Podľa vedcov ryby spolupracujú, rozpoznávajú iné ryby alebo riešia hádanky. Dokonca vyvrátili mýtus, že majú iba trojsekundovú pamäť.

Bojovnice sú dosť inteligentné na to, aby sa nudili, boli frustrované alebo v depresii. Preto si ich prostredie vyžaduje obohatenie vo forme jaskyniek, živých rastlín a skrýš na objavovanie.

Zistite, či nie je v strese

V roku 2017 belgický vedci na univerzite v Gente skúmali životné podmienky rýb. Tieto 4 veci podľa nich trápia vašu bojovnicu najviac.

  1. Ak sa delí o akvárium s rybami, ktoré považuje za rivalov. Je v malej nádobe, kde nemá skrýš alebo nemôže pred nimi uniknúť, alebo vidí rivalov v iných blízkych nádržiach.
  2. Príliš malé akváriá.
  3. Životné prostredie bez obohatenia, či už ide o spoločnosť, rastliny alebo skrýše.

Pozrite sa na ďalšie zaujímavosti zo živočíšnej ríše, ktoré nájdete v časopise Svet zvierat.

Viac nielen o bojovniciach sa dočítate v novom vydaní časopisu Svet Zvierat, ktorý získate najvýhodnejšie s ročným predplatným: www.sportmedia.sk

1/1
Zavrieť reklamu