Tajomné zrúcaniny hradov na Slovensku

Gýmeš. Foto: Shutterstock

Mnohí ich považujú len za ruiny a niektorí ani netušia, že vôbec existujú. Momenty pokoja na týchto miestach si vychutnáte ešte viac, ak sa do nich započúvate a mysľou úplne zastavíte.

Môžete zostať doma

Pozrite si na Youtube, ako zásluhou stoviek dobrovoľníkov ožívajú opustené miesta – napríklad hrad Hrušov alebo Lietava. Alebo si urobte virtuálnu prehliadku po našich najnavštevovanejších hradoch. Ak máte 3D okuliare a správny monitor, budete to pre vás ešte väčší zážitok.

Kliknite na www.slovakiana.sk.

1. Dobrá voda

Obec: Dobrá voda, Malé Karpaty
Prechádzka k hradu: 30 min.

Dobrá voda. Foto: Isifa/Shutterstock
Dobrá voda. Foto: Isifa/Shutterstock

Uprostred lesa v severozápadnej časti Malých Karpát neďaleko Bratislavy narazíte na ruiny tajomného, opusteného hradu. Je súčasťou územia prírodnej rezervácie Slopy a jeho čaro spočíva najmä v tom, že je ukrytý pred pohľadmi zvedavcov zo širokého okolia.

Vysoké múry a nádvoria dávajú tušiť, že tento zabudnutý hrad predstavoval kedysi významnú kráľovskú pevnosť, ktorá chránila horský priesmyk Malých Karpát. V roku 1762 ho zachvátil požiar a už sa ho nepodarilo obnoviť. Prechádzku k Dobrej vode môžete spojiť aj s návštevou rovnako tajomných ruín kláštora Katarínka.

NEZABUDNITE!
Ruiny hradov sú prístupné len na vlastné nebezpečenstvo, preto buďte opatrní. Najmä počas nepriaznivého počasia môžu hroziť zosuvy kameňov zo zvetraných múrov.

1/8
Zavrieť reklamu