Autom do hôr? Ak, tak ekologicky a ticho.

28. novembra 2020
Mazda MX-30

Spojiť auto a ekológiu do jedného výrazu chce odvahu. Uvedomujeme si to. Rovnako aj to, že „cestovať autom ekologicky“ môže znieť ako oxymoron. Samozrejme, ideálne je sadnúť na bicykel, lyže alebo prísť po svojich.

Buďme však úprimní – nie vždy je to možné.  Obzvlášť v zime je možností, ako cestovať, pomenej. A v prípade, že máte menšie deti, je predsa len najpraktickejšie nabaliť sa do auta.  

Mazda MX-30
Mazda MX-30

Bez ohľadu na to, či do hôr vyrážate pravidelne alebo či sú skôr príležitostným cieľom vašich ciest, je potrebné si uvedomiť, prečo ich navštevujete. Chcete uniknúť od hluku miest? Želáte si nadýchnuť sa čerstvého vzduchu?  Hľadáte ticho, pokoj a pohodu? Tak potom je (aj) na vás, aby ste to tam našli. Nielen teraz, ale aj nabudúce. Jednou z možností ekologického a tichého cestovania sú elektrické autá.

Elektromobilita s množstvom výhod

Ťažko povedať, či sme na Slovensku pripravení zmeniť zmýšľanie a robiť kompromisy, ak ide o ekológiu. Faktom totiž je, že ak si zadovážite elektrické auto, minimálne jeden kompromis (zatiaľ) budete musieť robiť určite. V niektorých prípadoch sa mu budete musieť prispôsobiť. Elektrické autá zatiaľ nemajú také dojazdy, že by ste mohli šoférovať toľko, koľko vládzete alebo toľko, koľko si želáte. Budete si musieť robiť prestávky a v závislosti od výkonnosti nabíjacích staníc a od technológie vo vašom elektromobile budú tie prestávky pravdepodobne dlhšie, ako keď tankujete do auta so spaľovacím motorom.

Mazda MX-30
Mazda MX-30

Ak si na to však zvyknete, veľmi radi si budete užívať jazdenie v plne elektrickom aute. Výhod, ktoré ponúka, je množstvo a viaceré z nich oceníte nielen vy, ale aj prirodzení obyvatelia hôr.

Ekologické cestovanie

Asi najväčším plusom je, že sa jedná o podstatne ekologickejšie cestovanie v porovnaní s bežnými dieslovými či benzínovými motormi. Áno, odporcovia elektromobilov môžu namietať, že elektrinu je tiež potrebné nejako vyrobiť, že batérie je potrebné likvidovať a podobne. Prevádzka elektrického automobilu je však nepochybne čistejšia. Žiadne emisie CO2, žiadne výmeny olejov a podobne. Pre prírodu podstatne menšie zlo, pre vás, ako majiteľa, praktickejšie a z hľadiska nákladov na údržbu aj výhodnejšie.

To ticho…

Ďalšou neprehliadnuteľnou výhodou je ticho. Elektrické autá nevydávajú takmer žiadne zvuky. Je to komfortné pre vás, aj pre zvieratá či vašich susedov. Šíria sa zároveň ale obavy, či je to úplne bezpečné. Predsa len, chodci či cyklisti sa orientujú aj podľa zvuku a ak nepočujú prichádzajúce auto, môže to skončiť kolíziou.

Mazda MX-30
Mazda MX-30

Niektoré automobilky preto do svojich elektromobilov montujú zvuky imitujúce hlas motora. Prípadne iné zvuky, ktoré dávajú o pohybe automobilu vedieť. Podobnou cestou sa vydala napríklad aj automobilka Mazda, ktorá kvôli bezpečnosti do svojho prvého plne elektrického automobilu Mazda MX-30 zabudovala vnútorné aj vonkajšie zvuky.

Futuristický dizajn

Mnohí výrobcovia berú svoje elektrické modely ako niečo „z budúcnosti“ a tak majú dizajnéri uvoľnené ruky o čosi viac aj pri tradične konzervatívnejších značkách. Na druhej strane, elektromobily ponúka už takmer každá automobilka a tak určite nebudete mať problém nájsť auto, ktoré by sa vám páčilo. Väčšina výrobcov vsádza na kombináciu klasického a ultramoderného výzoru, čisto futuristické dizajny sú skôr len prototypmi budúceho vývoja.

Keď chýba motor, je viac priestoru pre batožinu

Ak ste zvyknutí na to, že pod celou prednou kapotou sa ukrýva motor, pri niektorých elektrických autách na to zabudnite. Vybrané modely tam majú ďalší batožinový priestor, čo pri vašich cestách určite oceníte.

Mazda MX-30
Mazda MX-30

Elektromotory sú podstatne menšie, jednoduchšie a ľahšie. Na druhej strane, váhu automobilu zvyšujú batérie. Výrobcovia ich zvyknú umiestňovať do podvozku automobilu, čo pozitívne vplýva na jazdné vlastnosti auta, najmä na jeho stabilitu.

Strešný nosič, hatchback a SUV

Ak ste vášnivým cestovateľom a bez bicykla či lyží si svoju dovolenku neviete ani predstaviť, jednoznačne sa vám oplatí porozmýšľať aj o druhu karosérie. Najpraktickejšími pre vás budú kombi, hatchbacky alebo SUV. Jednoducho automobily s väčšími rozmermi batožinového priestoru, nielen do hĺbky, ale aj do výšky. Zadné dvere a vyššia svetlá výška kufra zároveň umožňujú pohodlnejšie nakladanie výbavy. A ak máte malé deti, ktoré potrebujú kočík, tieto prednosti oceníte ešte viac.

Pri balení však nezabúdajte na bezpečnosť. Je potrebné si uvedomiť, že voľne uložené lyže, lyžiarky, palice, bicykel či ďalšia výbava v batožinovom priestore sa v prípade prudkého brzdenia či nebodaj nárazu stávajú predmetmi, ktoré môžu spôsobiť zranenia. Týka sa to napríklad prípadov, keď vám lyže trčia cez stredné sedadlo alebo keď máte v aute bicykel položený na sklopených sedadlách. Jednoducho vždy, keď nemáte kabínu s cestujúcimi pevne oddelenú od kufra. Bez ohľadu na to, či sa jedná o veľké SUV alebo menší hatchback.

Mazda MX-30
Mazda MX-30

V tomto prípade je najlepšie zadovážiť si strešný box, prípadne na bicykle strešný nosič alebo zadný nosič umiestnený na ťažné zariadenie. Okrem toho, že je to bezpečnejšie, je to aj praktickejšie. Nemusíte bicykel rozoberať, a špinu, prach, blato či vodu si na bicykloch či lyžiach nenosíte do auta.   

1/1
Zavrieť reklamu