Kam vycestovať za unikátnymi čajmi?
Prinášame vám zopár unikátnych faktov o čajoch a tiež tipov, kam vyraziť za ochutnávkou tých najlepších.
Zelený, čierny či ovocný, čaj je u mnohých obľúbeným nápojom. A po vode druhým najkonzumovanejším na svete. S čajom sa spája exotika a hoci dostanete vždy do ruky teplý nápoj v šálke, za každým čajom sa skrýva iný príbeh.
Chcete zažiť Veľkú migráciu?
Najstarší čajovník i najhorší čaj
Čaj pochádza z rastliny Camellia sinensis, z čoho sa dá odvodiť jeho čínsky pôvod. Hovorí sa, že čínskemu cisárovi Šen Nungovi pred takmer 5 000 rokmi spadol list z čajovníka do kotlíka s horúcou vodou. A zvyšok je už legendou. Každopádne, dodnes nájdeme najstaršie čajovníky práve v Číne, v provincii Jün-nan. Tunajší čaj Pu Erh podľa čínskych lekárov posilňuje telo, vyrovnáva sily jin a jang a život je vďaka nemu dlhý a zdravý. A na dovolenke v Číne sa ho oplatí ochutnať.
Opak sa hovorí o Tibete, ktorý tiež patrí Číne. Ide o čierny čaj, ktorý je skutočne silný a vždy vám ho podajú s jačím maslom gee a soľou. Cestovatelia hovoria, že iba jedna vec na svete je horšia ako horúci tibetský čaj, a to studený tibetský čaj. Počas zájazdu do Tibetu sa však presvedčíte o tom, že všetci domáci ho tu pijú na kvantá. A ak ho do seba kopnete rýchlo ako poldecák, príde usmievavá Tibeťanka a naleje vám opäť plnú šálku. Je to unikátny zážitok, na ktorý sa však treba vopred pripraviť.
Na čajovú plantáž v Európe
Európa má jednu jedinú čajovú plantáž. Nie je však na kontinente, ale na atlantických Azorských ostrovoch. Najväčší zo súostrovia, ostrov Sao Miguel, má 40-hektárovú plantáž Gorreana a každoročne sa tu vyprodukuje 40 ton čaju. Bez pesticídov. Ide o možno jedinú čajovú plantáž sveta, ktorá je otočená priamo k moru a prostredie je tak absolútnym unikátom.
Vypestuje sa tu čierny i zelený čaj. Pokiaľ navštívite v rámci zájazdu na Azorské ostrovy túto plantáž, môžete si pozrieť proces výroby a na záver absolvovať ochutnávku. Spomedzi čiernych čajov následne odporúčame kúpiť ako suvenír buď čierny čaj Orange Pekoe, alebo zelený Hysson.
Za vanilkovým čajom
Africké čaje, to je široká škála chutí a stretnete sa tu aj s vanilkovým čajom. Ten patrí medzi najobľúbenejšie a ochutnať ho môžete počas dovolenky na ostrove Maurícius. V dedinke Bois Cheri sa pestuje čaj na úrodných vysokých plošinách, klimatické podmienky sú tu ideálne na pestovanie čaju vyššej kvality.
Ročne sa tu nazbiera 6 700 ton čajových listov a vyprodukuje sa 1 200 ton čaju. Prekvapí vás to, aký je jemný. A možno aj fakt, že sa tu pestuje už od roku 1882.
Tajomstvo cejlónskeho čaju
Kedysi zničila čajové plantáže na Srí Lanke pleseň. Až britský botanik James Taylor predstavil Srílančanom pestovanie a výrobu čaju. Ten je od roku 1867 najvýznamnejšou komoditou Srí Lanky. Čajovníky sa tu nonstop udržujú vo výške 1,5 metra a dožívajú sa 30 až 40 rokov.
Vyrába sa tu biely čaj (z malých nerozvinutých lístkov na vrchu, kvôli tomu je drahší), zelený čaj (tri až štyri lístky z vrchu) a aj čierny čaj (ktorého výroba je najzložitejšia). Všetky čaje sa zalievajú viackrát, biely dokonca až trikrát. Ide o detaily, vďaka ktorým cejlónsky čaj ako taký oceníte ešte viac. Počas zájazdu na Srí Lanku máte navyše možnosť sami si natrhať čajové lístky a pripraviť si jeden z najlepších čajov v živote.
Japonská rôznorodosť
Japonsko a čaj, to je klasické spojenie. Tu otvorili najstaršiu čajovňu sveta – Tsuen Tea (1160) v meste Uji v prefektúre Kjóto. Tu sa pestuje aj najdrahší čaj sveta, gyokuro. Je unikátny, pretože rastie prikrytý a ako zelený sa zalieva vodou o teplote 50 stupňov či menej. A lúhuje sa iba minútu. Má veľmi jemnú chuť, ako slivovička – 30 rokov zakopaná v zemi.
A v Japonsku dnes nájdete aj najväčší čajový hit matcha latté. Čaj zmiešaný s mliekom sa najčastejšie pripravuje tak, že zmiešate napenené mlieko a jasnozelený práškok. Rozmieša sa v horúcej vode a rozmixuje sa špeciálnou metličkou. Hotová ceremónia. Ide o zdravý čaj, ktorý má však viac kofeínu ako káva a na dovolenke v Japonsku rýchlo zistíte, že čaj má pre krajinu veľký kultúrny význam.
Viac informácií a tipov sa dočítate v BUBO blogu Najlepšie čaje sveta. Pokiaľ chcete ochutnať tieto čaje, zamierte na web bubo.sk.
Text: Viktor Háber / BUBO
Foto: Robert Taraba, Ľuboš Fellner, Eva Andrejcová / archív BUBO