Karfiolová krémová polievka
Tento recept na karfiolovú krémovú polievku je ideálnou voľbou nielen počas chladných dní. Získa si vás svojim zložením, konzistenciou a lahodnou chuťou.
Čas prípravy: 15 min.
Čas varenia: 15 min.
Hotovo za: 30 min.
Suroviny (pre 4 osoby):
- 1 malý karfiol
- 1 plechovka bielej fazule, alebo fazuľa uvarená doma
- 1 bobkový list
- 2 strúčiky cesnaku
- tymian
- 1 menšia cibuľa
- ½ l zeleninového vývaru alebo vody
- hrsť kešu orechov
- soľ, korenie
- 1 lyžica lahôdkového droždia
- sušené čili na ozdobu a trochu olivového oleja
Môže vás zaujímať:
Čerstvý špenát dusený s vajcom
Postup:
- Začneme tým, že si očistíme karfiol. Ten najskôr zbavíme okvetných listov a stonky, ktorá je v strede hlávky. Karfiol rukami rozdelíme na menšie kúsky. Ďalej ošúpeme cibuľu a cesnak. Cibuľu pokrájame na väčšie kúsky.
- Karfiol s cibuľou a cesnakom zalejeme zeleninovým vývarom alebo vodou. Najlepšie tak, aby boli všetky suroviny aspoň do ¾ ponorené.
- Pridáme do hrnca bylinky (môžeme ich zviazať šnúrkou), kešu orechy, ktoré dodajú polievke krémovitosť, soľ a korenie. Soľ a korenie použijeme naozaj opatrne. Najlepšie sa totiž polievka dochutí na konci. Záleží totiž aj na tom, aký vývar použijete, ak je už osolený, radšej soľ úplne vynechajte.
- Polievku varte prikrytú pokrývkou asi 25 minút, pokiaľ nebude karfiol mäkký.
- Po uvarení z hrnca vyberieme bylinky. Nemusíme byť príliš dôkladní, mixér si so zvyškom určite dobre poradí. Na záver pridáme uvarenú alebo konzervovanú bielu fazuľu a všetko spolu necháme prevrieť. Potom kuchynským mixérom všetko dôkladne rozmixujeme na hladký krém. Ak preferujete tekutejšiu konzistenciu, dajte na začiatku viac vody.
- Polievku podávajte s opečenými orieškami a opečenou bielou bagetou, pokvapkanou olivovým olejom. Ak máte radi pikantné, môžete doplniť tento jemný krém o trošku čili vločiek alebo čierne korenie.
Náš tip: Vďaka orieškom nemusíte pridávať smotanu, polievka bude dostatočne krémová.
Dobrú chuť!
Text: RELAX
Foto: BILLA
1/1