Krémová tekvicová polievka  

2. októbra 2024
tekvicová hokkaidó

Tekvicová krémová polievka je ideálnym jesenným pokrmom, ktorý zahreje a poteší svojou jemnou chuťou. Využite bohatstvo sezónnej tekvice a doprajte si túto voňavú a výživnú pochúťku počas chladnejších dní.

Čas prípravy: 45 min. 
Čas varenia: 30 min. 
Hotovo za: 75 min. 

Suroviny (pre 4 osoby):

  • 1 hokaido tekvica alebo maslová tekvica 
  • 1 cibuľa 
  • 2 strúčiky cesnaku 
  • 1 smotana na varenie alebo plechovka kokosového mlieka 
  • koreniny: soľ, čierne korenie, kurkuma, rasca a prípadne čili 
  • iná koreňová zelenina napríklad zemiak, mrkva, batát  – voliteľné 

Na podávanie: 

  • 1 kyslá smotana alebo biely jogurt 
  • tekvicové jadierka 
  • tekvicový olej 
  • bageta alebo krekry 

  Tip: Pozrite si akciový leták spoločnosti BILLA, v ktorom nájdete tipy na lacnejšie suroviny.

Postup:

  1. Hokaido tekvicu nie je potrebné šúpať. Jej šupka rýchlo zmäkne varením či pečením a je veľmi chutná. Len ju zvonku umyjeme, utrieme a potom ostrým nožom prepolíme. Polovice tekvice zbavíme jadierok a nakrájame na menšie kusy. 
  2. Cibuľu ošúpeme, prepolíme a nakrájame na drobno. Podusíme ju na oleji vo vhodnom hrnci na polievku. 
  3. Pridáme nakrájanú tekvicu. Ak používame aj inú zeleninu, zároveň pridáme mrkvu či zemiak nakrájané na kolieska. 
  4. Zároveň pridáme soľ a korenia. Jemne spolu orestujeme, prilejeme 200 ml vody a dusíme do mäkka. 
  5. Na záver pridáme smotanu na varenie alebo kokosové mlieko. Všetko spolu iba chvíľku prevaríme a potom rozmixujeme ponorným tyčovým mixérom.  
  6. Do každej porcie môžeme pridať opečené lúpané tekvicové jadierka a pár kvapiek tekvicového oleja. Ten je však veľmi aromatický, preto stačí naozaj kvapka.  
  7. Do polievky môžeme ešte na záver pridať čili alebo pretlačený cesnak, čím zvýšime jej hrejivý účinok a prispejeme k jesennej pohode. 
  8. Iný spôsob prípravy je taký, že tekvicu hokaido umyjeme, utrieme a potom ostrým nožom prepolíme. Polovice tekvice zbavíme jadierok a umiestnime na plech na pečenie dužinou hore. Tekvice pokvapkáme olejom a posolíme a pečieme asi 40 minút na 180 stupňov Celzia. Potom dužinu ľahko vyberieme lyžicou alebo použijeme celé upečené polovičky tekvice, pretože šupka úplne zmäkla. Tekvicu dáme teda do hrnca a pridáme smotanu. Bleskovo prevaríme, dochutíme koreninami a rozmixujeme. 

Náš tip: Polievku servírujte s lyžičkou hustej kyslej smotany a bielou opečenou bagetou potretou cesnakom alebo so slanými grissinami či krekrami. 

Dobrú chuť!


Text a foto: BILLA

1/1
Zavrieť reklamu