Krémová tekvicová polievka
Tekvicová krémová polievka je ideálnym jesenným pokrmom, ktorý zahreje a poteší svojou jemnou chuťou. Využite bohatstvo sezónnej tekvice a doprajte si túto voňavú a výživnú pochúťku počas chladnejších dní.
Čas prípravy: 45 min.
Čas varenia: 30 min.
Hotovo za: 75 min.
Suroviny (pre 4 osoby):
- 1 hokaido tekvica alebo maslová tekvica
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 smotana na varenie alebo plechovka kokosového mlieka
- koreniny: soľ, čierne korenie, kurkuma, rasca a prípadne čili
- iná koreňová zelenina napríklad zemiak, mrkva, batát – voliteľné
Na podávanie:
- 1 kyslá smotana alebo biely jogurt
- tekvicové jadierka
- tekvicový olej
- bageta alebo krekry
Tip: Pozrite si akciový leták spoločnosti BILLA, v ktorom nájdete tipy na lacnejšie suroviny.
Môže vás zaujímať:
Jarná minestrone polievka
Postup:
- Hokaido tekvicu nie je potrebné šúpať. Jej šupka rýchlo zmäkne varením či pečením a je veľmi chutná. Len ju zvonku umyjeme, utrieme a potom ostrým nožom prepolíme. Polovice tekvice zbavíme jadierok a nakrájame na menšie kusy.
- Cibuľu ošúpeme, prepolíme a nakrájame na drobno. Podusíme ju na oleji vo vhodnom hrnci na polievku.
- Pridáme nakrájanú tekvicu. Ak používame aj inú zeleninu, zároveň pridáme mrkvu či zemiak nakrájané na kolieska.
- Zároveň pridáme soľ a korenia. Jemne spolu orestujeme, prilejeme 200 ml vody a dusíme do mäkka.
- Na záver pridáme smotanu na varenie alebo kokosové mlieko. Všetko spolu iba chvíľku prevaríme a potom rozmixujeme ponorným tyčovým mixérom.
- Do každej porcie môžeme pridať opečené lúpané tekvicové jadierka a pár kvapiek tekvicového oleja. Ten je však veľmi aromatický, preto stačí naozaj kvapka.
- Do polievky môžeme ešte na záver pridať čili alebo pretlačený cesnak, čím zvýšime jej hrejivý účinok a prispejeme k jesennej pohode.
- Iný spôsob prípravy je taký, že tekvicu hokaido umyjeme, utrieme a potom ostrým nožom prepolíme. Polovice tekvice zbavíme jadierok a umiestnime na plech na pečenie dužinou hore. Tekvice pokvapkáme olejom a posolíme a pečieme asi 40 minút na 180 stupňov Celzia. Potom dužinu ľahko vyberieme lyžicou alebo použijeme celé upečené polovičky tekvice, pretože šupka úplne zmäkla. Tekvicu dáme teda do hrnca a pridáme smotanu. Bleskovo prevaríme, dochutíme koreninami a rozmixujeme.
Náš tip: Polievku servírujte s lyžičkou hustej kyslej smotany a bielou opečenou bagetou potretou cesnakom alebo so slanými grissinami či krekrami.
Dobrú chuť!
Text a foto: BILLA
1/1