Wellington pre gurmánov 

6. marca 2024
Hovädzí Wellington

Recept na toto jedlo pochádza z Anglicka. Sviečková Wellington je určená na slávnostné príležitosti, preto jej svedčí aj slávnostné servírovanie. Vyskúšajte ju pri najbližšej príležitosti.

Čas prípravy: 5 min. 
Čas varenia: 120 min. 
Hotovo za: 125 min.  

Suroviny (pre 4-6 osôb): 

Postup: 

  1. Mäso dobre osušte, ochuťte čajovou lyžičkou soli a pridajte 1/2 čajovej lyžičky mletého viacfarebného korenia. Vo veľkej panvici zahrejte olivový olej na silnom plameni. Mäso opečte zo všetkých strán asi 2 až 3 minúty, kým rovnomerne nezhnedne. Preložte ho na tanier a nechajte vychladnúť. 
  1. Pripravte si hubovú plnku. Šampiňóny očistite a nakrájajte. Pridajte ich do kuchynského robota s nasekanou cibuľou, vlašskými orechmi, čili vločkami, zvyšnou soľou a korením. Mixujte, kým nevznikne hustá pasta. Tú potom preložte na suchú panvicu a varte pri vysokej teplote. 
    8 až 10 minút, občas premiešajte. Prebytočnú tekutinu, ktorú huby pustili, sceďte. Keď sa varenie priblíži ku koncu, posypte plnku polovicou lístkov tymianu. Potom ju odložte nabok a nechajte vychladnúť. 
  1. Vychladnuté hovädzie mäso potrite horčicou. 
  1. Na pracovnú plochu roztiahnite potravinovú fóliu. Rozložte na ňu plátky prosciutta tak, aby sa okraje prekrývali. Prosciutto rovnomerne pokryte hubovou plnkou a do jej stredu vložte hovädzie mäso. Zrolujte všetko pomocou fólie a upevnite ju. Vložte na 30 minút do chladničky 
    a zabezpečte, aby si rolka udržala svoj tvar. Lístkové cesto natenko rozvaľkajte. Trochu cesta dajte nabok a narežte ho na pásiky, aby ste ho použili navrch ako dekoráciu. 
  1. Hovädzie mäso vyberte z chladničky a odstráňte fóliu. Uložte ho do stredu rozvaľkaného cesta. Konce potrite vajíčkom a obaľte ich okolo hovädzieho mäsa. Otočte ho spojom nadol. Vrch cesta potrite vajíčkom, ozdobte pripravenými pásikmi cesta do tvaru mriežky a potrite ich vajíčkom. 
  1. Rúru predhrejeme na 200 °C. Hovädzie mäso pečte 20 minút a potom znížte teplotu na 180 °C a pečte ďalších 15 až 20 minút. 
  1. Nakoniec mäso vyberte z rúry, posypte zvyškom tymianu. Pred krájaním a podávaním nechajte 10 až 15 minút odpočívať. 

Text: BILLA
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu