Wellington pre gurmánov
Recept na toto jedlo pochádza z Anglicka. Sviečková Wellington je určená na slávnostné príležitosti, preto jej svedčí aj slávnostné servírovanie. Vyskúšajte ju pri najbližšej príležitosti.
Čas prípravy: 5 min.
Čas varenia: 120 min.
Hotovo za: 125 min.
Suroviny (pre 4-6 osôb):
- 800 g hovädzej sviečkovej
- 350 g šampiňónov
- 50 g cibule
- 80 g vlašských orechov
- štipka čili vločiek
- 2 PL horčice
- 100 g prosciutta
- 500 g lístkového cesta
- 1 vajce
- 1,5 ČL soli
- 1 ČL mletého farebného korenia
- 3 – 4 PL olivového oleja
- 2 vetvičky tymianu
Môže vás zaujímať:
Zeleninový šalát s vajíčkami a chlebom naan
Postup:
- Mäso dobre osušte, ochuťte čajovou lyžičkou soli a pridajte 1/2 čajovej lyžičky mletého viacfarebného korenia. Vo veľkej panvici zahrejte olivový olej na silnom plameni. Mäso opečte zo všetkých strán asi 2 až 3 minúty, kým rovnomerne nezhnedne. Preložte ho na tanier a nechajte vychladnúť.
- Pripravte si hubovú plnku. Šampiňóny očistite a nakrájajte. Pridajte ich do kuchynského robota s nasekanou cibuľou, vlašskými orechmi, čili vločkami, zvyšnou soľou a korením. Mixujte, kým nevznikne hustá pasta. Tú potom preložte na suchú panvicu a varte pri vysokej teplote.
8 až 10 minút, občas premiešajte. Prebytočnú tekutinu, ktorú huby pustili, sceďte. Keď sa varenie priblíži ku koncu, posypte plnku polovicou lístkov tymianu. Potom ju odložte nabok a nechajte vychladnúť.
- Vychladnuté hovädzie mäso potrite horčicou.
- Na pracovnú plochu roztiahnite potravinovú fóliu. Rozložte na ňu plátky prosciutta tak, aby sa okraje prekrývali. Prosciutto rovnomerne pokryte hubovou plnkou a do jej stredu vložte hovädzie mäso. Zrolujte všetko pomocou fólie a upevnite ju. Vložte na 30 minút do chladničky
a zabezpečte, aby si rolka udržala svoj tvar. Lístkové cesto natenko rozvaľkajte. Trochu cesta dajte nabok a narežte ho na pásiky, aby ste ho použili navrch ako dekoráciu.
- Hovädzie mäso vyberte z chladničky a odstráňte fóliu. Uložte ho do stredu rozvaľkaného cesta. Konce potrite vajíčkom a obaľte ich okolo hovädzieho mäsa. Otočte ho spojom nadol. Vrch cesta potrite vajíčkom, ozdobte pripravenými pásikmi cesta do tvaru mriežky a potrite ich vajíčkom.
- Rúru predhrejeme na 200 °C. Hovädzie mäso pečte 20 minút a potom znížte teplotu na 180 °C a pečte ďalších 15 až 20 minút.
- Nakoniec mäso vyberte z rúry, posypte zvyškom tymianu. Pred krájaním a podávaním nechajte 10 až 15 minút odpočívať.
Text: BILLA
Foto: Shutterstock
1/1