Návykové arašidové maslo a 4 výborné recepty aj s ich nutričnou hodnotou

30. novembra 2021

Arašidové maslo je návyková záležitosť. Netreba sa k nemu približovať o hlade a s polievkovou lyžicou v ruke. Na to vás upozorňujeme vopred.

Sto gramov tejto pochúťky sa rovná zhruba 2500 kilojoulom, takže je nad slnko jasnejšie, že sa arašidovým maslom neradno bezhlavo prepchávať. Faktom však je, že je výbornou súčasťou jedálnička bežca. Táto pochúťka vám totiž pomôže zvládnuť náročný tréning či preteky.

My si dovolíme tvrdiť, že arašidové maslo zoslalo bežcom bežecké nebo samotné a na hrianke v kombinácii s lekvárom sa stáva neskutočnou pochúťkou.

Čo teda arašidové maslo je?

Neobsahuje klasické maslo (zjavne), ale množstvo arašidov.

Aby mohlo arašidové maslo niesť tento názov, musí pozostávať minimálne z 90 percent práve z arašidov. To už vlastne nenecháva priveľa priestoru ničomu inému – komerčné značky do masla pridávajú ešte olej, aby sa lepšie rozotieralo, a pre lepšiu chuť trochu soli či cukru.

Prirodzene, na trhu nájdete aj arašidové maslá, ktoré sú celkom bez prímesí, to však automaticky neznamená, že sú zdravšie. Preto sa netreba vôbec báť ani arašidového masla, ktoré dostať v každom bežnom supermarkete. Aj to ukrýva rovnaké množstvo bielkovín, sacharidov, vlákniny a nenasýtených tukov.

Podiel nasýteného tuku, ktorý sa pridáva do komerčných masiel na ľahšie rozotieranie, je skutočne zanedbateľný – dve čajové lyžičky ho obsahujú zhruba 0,0001 gramu. Arašidové maslo si teda pokojne vyberajte podľa chuti.

Arašidy a beh

Arašidové maslo prináša pocit plnosti, ktorý je oveľa trvácnejší než v prípade, že by ste si sacharidy doplnili napríklad vo forme banánu či sladkej tyčinky.

A práve tento pocit plnosti vám môže pomôcť dokončiť náročný tréning alebo preteky. Jednoduché cukry v sacharidoch vám vystrelia hladinu inzulínu do výšin krátko po tom, ako ich zjete, no tá opäť prudko klesne niekde v strede vášho tréningu. Arašidové maslo je však bohaté na tuky, bielkoviny a vlákninu, takže energia z neho sa uvoľňuje pomaly.

Toho, že maslo obsahuje tuk, sa obávať nemusíte. Ide o zdravé nenasýtené tuky, ktoré sú dobré pre vaše srdce. Viaceré štúdie ukazujú, že strava bohatá na nenasýtené tuky znižuje hladinu zlého cholesterolu v krvi a vo všeobecnosti má človek vďaka nej zdravšie a silnejšie srdce.

Arašidové maslo je aj dobrým zdrojom bielkovín, ktoré sú nevyhnutné na stavbu svalov a zároveň urýchľujú ich zotavenie. Dve polievkové lyžice arašidového masla obsahujú zhruba osem gramov bielkovín, pričom optimálna denná dávka je jeden až jeden a pol gramu na kilogram telesnej hmotnosti.

Aby toho nebolo málo, arašidové maslo je aj výborným zdrojom niacínu a kyseliny listovej, čo sú pomocníci pri premene potravy na energiu, plus obsahuje aj vitamín E.

Ako jesť arašidové maslo

Arašidové maslo je veľmi všestranná potravina. Môžete si ho natrieť na chlieb na raňajky, no veľmi ľahko sa dá zakomponovať aj do receptov s mäsom či zeleninou a výborne sa hodí do dezertov.

Nechajte sa inšpirovať našimi receptami a zamilujte sa do pochúťky z arašidov tak ako my.

Arašidové energetické tyčinky

Tieto tyčinky bohaté na sacharidy sú plné orechov, semienok, ovocia a ovsených vločiek. Obsahujú malé množstvo bielkovín a sú výbornou voľbou pred tréningom, keď potrebujete získať energiu rýchlo.

Tyčinky z arašidového masla. Foto: Shutterstock

Ingrediencie

(16 tyčiniek):

  • ½ šálky nasucho opražených arašidov
  • ½ šálky opražených slnečnicových semienok
  • 2 šálky sušených hrozienok (či iného nasekaného sušeného ovocia)
  • 2 šálky ovsených vločiek
  • 2 šálky ryžových vločiek
  • ¼ šálky opražených pšeničných klíčkov
  • ½ šálky arašidového masla
  • ½ šálky hnedého cukru
  • ½ šálky medu
  • 1 ČL vanilkového extraktu

Príprava:

  1. Vo veľkej mise zmiešajte arašidy, slnečnicové semienka, hrozienka, ovsené vločky, ryžové vločky a pšeničné klíčky.
  2. V hrnci zmiešajte arašidové maslo, hnedý cukor a med a zohrievajte, kým masa nezačne bublať. Potom do nej primiešajte vanilkový extrakt.
  3. Masu zmiešajte so suchými ingredienciami. Všetko vložte do plechu vystlaného papierom na pečenie a rovnomerne rozprestrite. Nechajte tuhnúť zhruba jednu hodinu a nakrájajte na tyčinky.
  4. Môžete ich zabaliť po jednej do potravinárskej fólie. Pri izbovej teplote vydržia týždeň, prípadne ich môžete zmraziť.

Energetické hodnoty: 1 tyčinka = 255 kalórií, 9 g tuku, 42 g sacharidov, 5 g bielkovín, 3 g vlákiny, 95 mg sodíka, 242 mg draslíka

Rýchle raňajky s arašidovým maslom

Pečivo, arašidové maslo a banány. Kto neochutnal, nepochopí. Táto kombinácia je dokonalosť sama a týmto raňajkám na hodnote pridáva aj to, že sú veľmi jednoduché na prípravu.

Ingrediencie

(2 polovice žemle = 2 porcie):

  • 2 PL arašidového masla
  • 1 ČL medu
  • štipka soli
  • 1 žemľa rozkrojená na polovicu
  • 1 banán nakrájaný na kolieska

Príprava:

  1. V miske zmiešajte maslo, med a soľ.
  2. Zmesou potrite obe polovice žemle a nakoniec na ne naukladajte nakrájaný banán.

Energetické hodnoty: 1 porcia = 284 kalórií, 10 g tuku, 44 g sacharidov, 8 g bielkovín, 6 g vlákniny, 369 mg sodíka, 301 mg draslíka

Nepečené sušienky

Každého občas prepadne chuť na niečo sladké a bežci nie sú žiadnou výnimkou. Vyskúšajte sušienky s arašidovým maslom. Sú veľmi chutné a hotové ich budete mať za desať minút. Sľubujeme!

Ingrediencie

(8 sušienok):

  • 8 pomletých grahamových krekrov
  • ¼ šálky sušených hrozienok
  • ¼ šálky arašidového masla
  • 3 PL medu
  • 4 ČL nesladeného kokosu

Príprava:

  1. V miske zmiešajte pomleté krekry, hrozienka, arašidové maslo a med.
  2. Zo zmesi vymodelujte osem sušienok a zľahka ich obaľte v nastrúhanom kokose.

Energetické hodnoty: 2 sušienky = 313 kalórií, 13 g tuku, 46 g sacharidov, 7 g bielkovín, 4 g vlákniny, 284 mg sodíka, 82 mg draslíka

Polievka zo sladkých zemiakov s arašidovým maslom

Táto vynikajúca polievka je inšpirovaná chuťami západoafrickej arašidovej polievky. Je hustá a krémová, preto vám dokonale postačí aj ako hlavný chod. Ozdobiť ju môžete nasekanými arašidmi alebo nakrájaným pórom.

Ingrediencie

(5 porcií):

  • 2 veľké sladké zemiaky
  • 1 PL kanolového oleja
  • 1 malá žltá cibuľa
  • 1 veľký strúčik cesnaku
  • 3 šálky paradajkovej šťavy
  • 1 pohár nakladaných zelených papričiek
  • 2 ČL nastrúhaného čerstvého zázvoru
  • ½ litra zeleninového vývaru
  • ½ šálky arašidového masla
  • mleté čierne korenie

Príprava:

  1. Sladké zemiaky nakrájajte na kocky, uvarte a nechajte vychladnúť.
  2. Zatiaľ rozohrejte v hrnci olej. Opražte na ňom cibuľu dohneda, pridajte nasekaný cesnak a ďalšiu minútu nechajte pražiť.
  3. Potom primiešajte paradajkovú šťavu, nakrájané zelené papričky, soľ a zázvor. Varte na miernom ohni zhruba desať minút.
  4. Polovicu uvarených sladkých zemiakov vložte do hrnca, druhú polovicu vložte do kuchynského robota, pridajte zeleninový vývar a arašidové maslo a dobre spolu rozmixujte dohladka.
  5. Potom vzniknuté pyré vlejte do hrnca a dobre premiešajte, aby sa ingrediencie spojili.
  6. Ak máte chuť na redšiu polievku, pokojne ju zrieďte vodou. Ochuťte mletým čiernym korením.

Energetické hodnoty: 1 porcia = 291 kalórií, 16 g tuku, 30 g sacharidov, 10 g bielkovín, 6 g vlákniny, 474 mg sodíka, 1011 mg draslíka

Text: Running
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu