Nutričná špecialistka Nikoleta Šimonová: Pri chudnutí nie je otázka koľko, ale ako

Aj o tom, ako si jedlo užiť a aké myslenie je pre naše zdravie nebezpečné, sa s ňou v podcaste Všeobecne o zdraví rozprávala Petra Pupalová.
Jarný detox teda nie je potrebný?
Vedecké výskumy dokazujú, že „detox“ nie je potrebný, vhodný, dokonca môže byť veľmi nebezpečný. Naše telo je úchvatný organizmus, je to mašinéria, ktorá má pripravenú a vyrobenú detoxikačnú schopnosť v čreve, v pľúcach, v pokožke aj v najväčšom detoxikačnom orgáne – v pečeni.
To, čo môžeme urobiť, je, že nastavíme pre telo vhodné podmienky na to, aby všetky detoxikačné systémy dobre pracovali. Dôležitá je vyvážená a plnohodnotná strava, dostatok pohybu a kvalitného spánku.
Slovenská kuchyňa je veľmi ťažká, ale niektoré jedlá si nevieme odpustiť. Čo s tým?
Nemám rada obmedzovanie, dávam prednosť prispôsobovaniu. A presne tento prístup by som zvolila aj pri tradičných slovenských jedlách, ktoré dokážeme aj bez výraznej zmeny chuti urobiť vyváženejšie. Napríklad dáme do jedla o polovicu menej oleja, zameníme červené za biele mäso.
Zo sladkých obedov, napríklad parených buchiet, urobíme dezert. Sacharidová príloha by nemala tvoriť viac než jednu tretinu taniera.
Nemali by sme zabúdať na zeleninovú prílohu a šalát. Ako vidíte, drastické zmeny nie sú vôbec potrebné.
Som rada, že to hovoríte, lebo jedlo si treba užívať…
Jedlo nie je len palivo. Stravovanie má obrovský sociálny vplyv, máme s ním prepojené rôzne myšlienky, zážitky, emócie, preto by sme sa mali na jedlo pozerať aj z inej perspektívy.
Cítite počas dňa vnútorné napätie?
Ak cítite únavu a vaša psychická stránka dostáva zabrať, bolo by vhodné zvážiť suplementáciu horčíkom. Ideálny je predovšetkým bisglycinát horčíka, zlepší sa vám spánok a nebudete unavení na ďalší deň.
A čo také sladké? Kedy by sme si ho mohli dopriať?
Mala by som povedať, keď máte na to chuť, ale to by sme všetci museli mať vyriešený vzťah s jedlom a dokázať jesť intuitívne. Vždy treba nad tým porozmýšľať, či sa to teraz hodí a zapadá vám to do celého dňa a jedálnička. Je v poriadku dať si napríklad sladké raňajky.
Ale ak máte croissant s džemom a kapučínom, chýbajú vám kvalitné bielkoviny, vláknina, raňajky nie sú vyvážené. Ak si dáte croissant, skyr, trochu tvarohu, bobuľové ovocie, trošku džemu alebo medu, tak je to v poriadku.
A čo ak si dám niečo fakt veľmi ťažké? Napríklad taký rezeň alebo hamburger?
Keď vám zavolá kamarátka, poď, ideme si niekam sadnúť, tak jej predsa nepoviete, že teraz nemôžete. Pokojne choďte, ale bola by som rada, keby ste sa potom išli prejsť, aby ste dobre strávili a nezaťažili si žalúdok. Ak si rezeň dáte na obed, ešte stále tomu môžete prispôsobiť večeru.
Uprednostníte niečo ľahšie, prípadne pôjdete ešte na jednu prechádzku a vôbec nemusíte mať výčitky. Ani na druhý deň držať pôst alebo hladovku. Život ide ďalej. Zasa nasadnete na vyvážený životný štýl.

Problém sme urobili aj z pečiva, prečo ho tak milujeme?
Sacharidy sú super, sú chutné a vo všeobecnosti patria do našej stravy a pokojne ich môžete mať aj vo forme pečiva. Bolo by však vhodné, keby väčšina pečiva bola celozrnná, pretože obsahuje väčšie množstvo vlákniny. Vo všeobecnosti sa odporúča kombinácia – tuky 30 %, bielkoviny 20 %, sacharidy 50 %, ktorú by sme si mali odsledovať.
Môžu byť v tomto prípade užitočné aj aplikácie?
Pre ľudí, ktorí sa do hĺbky nezaoberajú výživou, je to veľmi dobrý nástroj, ako zistiť, či sú na tom dobre. Môžu mať pocit, že jedia vyvážene, ale keď si urobia zápis všetkého, čo cez deň zjedli, získajú prehľad o množstve kalórií aj o zložení stravy.
Je to do istej miery obmedzujúce, lebo je to čosi navyše, čo treba, okrem milióna ďalších vecí, cez deň urobiť. Ale na takú sebareflexiu stačí aj bilancia náhodných dvoch-troch dní v týždni.

Problémy s kardiovaskulárnym ochorením už v mladom veku
Môžeme sa stať od takých aplikácií závislí? Ako predísť tomu, aby sme sa v mysli netočili len okolo jedla?
Ľudia si často myslia, že keď prestanú počítať kalórie, okamžite priberú a budú zasa tam, kde na začiatku. Ak sa počítania neviete vzdať a cítite úzkosti, keď si poviete, že zajtra s tým skončíte, je najvhodnejšie vyhľadať výživového poradcu alebo psychoterapeuta, s ktorým sa o tom môžete porozpávať.
Ako môžeme sami pomôcť človeku, ktorý má nejaký problém s príjmom potravy?
Pomôcť môžete iba tým, že mu poviete, keby si niečo potreboval, som tu. Ľudia o tom nechcú rozprávať. Hovorím to z vlastnej skúsenosti. Keď som trpela poruchami príjmu potravy, nedostala som zo seba ani slovíčko. Len čo niekto začal rozprávať o výžive, uzatvorila som sa, odišla som, urobila som si okolo seba stenu. Ak sa vám človek otvorí, nechajte ho, nech hovorí len toľko, koľko je mu komfortné. Vypočujte si ho, nemusíte hovoriť svoj názor.