Trahana – grécky bulgur sušený s ovčím mliekom. Tento rýchly zdravý recept vám bude chutiť.
Trahana (čítaj trachaná) je grécka potravina, ktorá vyzerá ako bulgur. Je to nerovnomerne, na drobno podrvené obilie. Rozdiel medzi našim bulgurom a trahanou je v tom, že obilie sa suší spolu s fermentovaným ovčím alebo kozím mliekom.
Ako obilnina sa najčastejšie používa napríklad pšenica, celozrnná pšenica alebo semolina.
Vedeli ste, že trahana je jedno z najstarších jedál na svete?
Táto podoba – obilie sušené spolu s fermentovaným mliekom – je veľmi rozšírená v Grécku. Avšak toto jedlo existuje s menšími obmenami aj v iných krajinách na Balkáne a Strednom východe.
Čo sa varí z tejto potraviny?
Z tejto potraviny sa varí jednoduchá polievka alebo kašovité jedlo na rôzne spôsoby. My máme pre vás vynikajúci rýchly a zdravý recept so zeleninou.
Pádlovanie v Grécku – krajine plnej nádherných ostrovov
Trahana s paradajkami, pórom a fetou hotová za 15 minút
Ingrediencie:
- ½ kg trahana
- 1,2 l vody
- 1 pór
- 3 paradajky
- feta
- čierne korenie, oregano
Postup:
- Trahanu, vodu, nakrájaný pór a paradajky dáme spolu do hrnca a privedieme do varu. Varíme asi 10-15 minút a vypneme tesne predtým, ako nám všetka voda vsiakne.
- Pridáme fetu, trošku čierneho korenia a môžeme pridať aj oregano. Premiešame a necháme odstáť pod pokrievkou ešte asi 5-10 minút.
- Hotovo, môžeme servírovať. Ak chceme, jedlo si polejeme olivovým olejom.
Pre trahanu si budete musieť zájsť do Grécka. V obchodoch na nej bude napísané po grécky “Traxanas”.
Severný Peloponéz – očarujúca časť gréckeho vidieka
Text a foto: MS