5 potravín pre zdravie, ktoré by ste mali poznať

24. marca 2017
5 machrov pre zdravie. Foto: Shutterstock

Čínsky symbol nesmrteľnosti vypestovaný v trópoch, zázračná zbraň pralesných indiánov či cestovateľ – naši machri na štíhlu líniu prinášajú nielen skutočnú exotiku, ale najmä zdravie.

1. Aromatická bomba limetka

Limetka, čiže citrón z trópov, sa u nás rozšírila až v 90. rokoch minulého storočia a po úvodných rozpakoch sa stáva čím ďalej tým obľúbenejším ovocím. Zo začiatku sme sa s ním mohli stretnúť len pri barovom pulte pri kokteile Caipirinha alebo na hrdle fľašky mexického piva, v súčasnosti je už však všetko úplne inak. Šťava z limetky sa používa do dressingov, tvarohových jedál či osviežujúcich kokteilov, kôra zas zdobí šaláty. Vďaka tomu si táto aromatická bomba získava čoraz viac fanúšikov. Mimochodom, limetka má intenzívnejšiu chuť, je šťavnatejšia a má menej kôstok ako jej veľká žltá sestra!

Limetky obsahujú veľa vitamínu C. Foto: Shutterstock
Limetky obsahujú veľa vitamínu C. Foto: Shutterstock

Tip: Vyskúšajte limetku niekedy namiesto citróna k rybe alebo mäsitému jedlu. Hodí sa aj do reďkovkového šalátu či šalátu zo sladkých zemiakov.

Fakty

  • Bohatá na: vitamín C, kyselinu fólovú, éterické oleje (v šupke)
  • Trvanlivosť: asi 5 dní, potom sa začne scvrkávať
  • Cena: asi 50 centov za kus

2. Taliansky krásavec – karfiol Romanesco

„Ó, aký šťastný sa cítim v Ríme!“ To, čo pociťoval už Goethe, súviselo určite aj s fantastickou talianskou kuchyňou, pre ktorú je typické použitie zaujímavého druhu karfiolu – Romanesco.  Semienka karfiolu, ktorý vďačí za svoje meno talianskej metropole, priviezli do tejto krajiny v 16. storočí z Ázie talianski moreplavci. Karfiol sa vyznačuje zelenými ružičkami, ktoré majú tvar vežičiek. Zaujímavá zelenina, pútajúca pohľady, ktorá obsahuje omnoho viac vitamínu C ako klasický karfiol. Zdravý, chutný a bella figúra!

Karfiol Romanesco má viac vitamínu C ako obyčajný karfiol. Foto: Shutterstock
Karfiol Romanesco má viac vitamínu C ako obyčajný karfiol. Foto: Shutterstock

Tip: Romanesco je veľmi chutný v nákype. Mladý sa môže konzumovať aj surový. Hodí sa napríklad do šalátu zo sladkých zemiakov s krevetovým špízom.

Fakty

  • Bohatý na: vitamín C, betakarotén, isothiocyanáty
  • Trvanlivosť: najlepšie spracovať čerstvý, v chladničke vydrží približne 5 dní
  • Cena: asi 2,50 € za hlavičku

3. Kráľovná krásy – broskyňa

Večné prianie večného života – broskyne to vedia splniť – no dobre, skoro splniť. Aj keď nie sú broskyňové stromy príliš staré, sú v Číne aj dnes symbolom nesmrteľnosti. Je to pravdepodobné spojené s osviežujúcimi účinkami plodov a s obsahom látok, ktoré majú omladzujúce účinky. Karotenoidy, vitamíny a vysoký obsah vody udržujú pokožku a podkožné väzivo napnuté – nie bezdôvodne sa hovorí o broskyňovej pokožke. S týmto šťavnatým ovocím, ktoré predlžuje život, si vychutnáte každú voľnú chvíľku.

Broskyne sú výborné na pokožku a dlhovekosť. Foto: Shutterstock
Broskyne sú výborné na pokožku a dlhovekosť. Foto: Shutterstock

Tip: Broskyne chutia obzvlášť dobre, keď dozrejú na strome. Prapôvodnou sortou je biela broskyňa. Keď na ňu natrafíte v záhrade či v obchode, neváhajte ju ochutnať. Hodí sa napríklad k rybe na listovom šaláte.

Fakty

  • Bohatá na: železom, vitamín B, karotenoidy
  • Trvanlivosť: neskladovať v chladničke, skonzumovať počas dvoch dní
  • Cena: asi 3 € za kilogram

4. Čarovná hľuza – fialové zemiaky

Fialová je farba mágie – preto sa niet čo čudovať, že sa o tejto pradávnej sorte zemiakov, pôvodom z Peru a Bolívie hovorí, že má čarovné účinky. Jej minerálne látky regulujú krvný tlak a farbivá v nej obsiahnuté ochraňujú bunky. O týchto nadprirodzených schopnostiach boli presvedčení už pralesní indiáni. Jedno je určite isté – fialové zemiaky obsahujú intenzívne korenie, majú fajnovú priečkovú chuť a vďaka ich magickej farbe vytvárajú magické efekty na tanieri.

Fialové zemiaky. Foto: Shutterstock
Fialové zemiaky. Foto: Shutterstock

Tip: Fialové hľuzy sú chutné ako zemiaky uvarené v šupke alebo v šalátoch. Oriešková chuť robí z týchto zemiakov nakrájaných na plátky ozajstnú pochúťku. S výberom najlepšej sorty si nechajte poradiť na trhu alebo v obchode so zeleninou a ovocím. Hodia sa do miešaných šalátov nakrájané na plátky.

Fakty

  • Bohaté na: vlákninu, rastlinné bielkoviny, vitamín C
  • Trvanlivosť:  v chlade vydrží tri týždne, najlepšie je skonzumovať ich čerstvé
  • Cena: asi 4,50 € za kilogram

5. Zabiják kašľa – kapucínka

Názov kapucínka je odvodený od kapucne. Ostrohovitý kalich a korunka pripomína kapucňu mníchov – Kapucínov. Na Zemi rastie takmer deväťdesiat druhov rastlín, ktoré majú ostrohovitý kalich, ale iba táto jedna je jedlá. Jedlé sú listy, aj kvety. Dokonca aj puky sa dajú chutne pripraviť, možno ich nakladať do octu – chutia podobne ako kapary. Všetky tieto časti rastlinky majú ľahkú korenistú chuť. Táto kvetinka pôvodom z Južnej a Strednej Ameriky pomáha nielen proti bronchitíde a kašľu, ale má aj odhlieňujúce a antibakteriálne účinky.

Kapucínka - jedlé sú kvety aj listy. Foto: Shutterstock
Kapucínka – jedlé sú kvety aj listy. Foto: Shutterstock

Tip: Nadrobno posekané lístky sú chutné v šaláte, alebo na chlebe natretom bylinkovým tvarohom. Kvety zdobia šaláty a dezerty.

Fakty

  • Bohatá na: vitamín C, saponíny
  • Trvanlivosť: ihneď skonzumovať
  • Cena: asi 3 € za viazaničku, najlepšie je, keď si ju sami vypestujete

Text: Andrea Dingová
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu