Ako naučiť deti bicyklovať sa v premávke?

Deti a bicykel. Foto: Shutterstock

Bicykel je vynikajúci prostriedok, ktorý vašim deťom prinesie nezabudnuteľné dobrodružstvá. Či už bicykel budete vnímať ako nástroj na zážitky, alebo to bude pre vás a vašu rodinu dopravný prostriedok, najskôr musíte deti naučiť jazdiť na cestách bezpečne.

Niektorí rodičia ustrnú hrôzou len pri predstave, že ich dieťa sa nachádza blízko ciest, na ktorých jazdia autá. Predstava, že by ich potomok mal byť súčasťou tejto premávky, je pre nich dôvodom na infarktové stavy.

Bolo by nerozumné predstierať, že cesty nepredstavujú žiadne riziko. Ale vždy príde ten deň, keď vaše dieťa bude musieť vyraziť na cesty samo – ako chodec alebo ako začínajúci šofér na sklonku pubertálneho obdobia. A dôležitý fakt je, že tí, ktorí si zvyknú na nezávislosť a dokážu vyhodnocovať riziká, budú vo výhode na cestách v porovnaní s tými, ktorí boli od tohto sveta izolovaní.

Neznamená to, samozrejme, že máte vziať svojho juniora a hodiť ho do levovej jamy – všetko má svoj čas a aj v tomto prípade je rozumnejšia a bezpečnejšia postupnosť a malé kroky.

Malí pasažieri

Dobrým začiatkom, aby si aj vaše dieťa zvyklo, že cestná premávka je niečo prirodzené, sú najranejšie bicyklové začiatky, keď je ešte len pasažierom v cyklosedačke alebo v cyklovozíku, prípadne ako malý jazdec začiatočník v tandeme.

Jazda, pri ktorej budete mať jeho bicykel prichytený za svojím, je výborný začiatok reálneho pocitu na cestách v sedle bicykla, pretože malý cyklista nemusí riešiť vedenie bicykla a brzdenie – môže sa sústrediť na samotné bicyklovanie a na to, čo sa deje v jeho okolí. Vy zase so svojím cenným „nákladom“ budete jazdiť plynulejšie, bezpečnejšie a rozvážnejšie.


Ak sa na cesty vydáte s cyklosedačkou, budete sa cítiť trochu vyvedení z rovnováhy, keďže vzadu budete mať pár kíl živej hmotnosti navyše. Zvlášť, ak vaše dieťa patrí medzi tie neposednejšie. Navyše, ťažšiemu bicyklu trvá dlhšie, kým sa rozbehne, a čo je dôležitejšie, aj dlhšie brzdí, takže sa snažte, aby vaša jazda bola čo najplynulejšia – neustále zastavovanie a rozbiehanie vám budú jazdu sťažovať a zároveň zvyšovať riziko dopravných nepríjemností.

Snažte sa predvídať križovatky tým, že sa k nim budete blížiť pomaly a preradíte na prevod, z ktorého sa ľahko rozbehnete. Pri odhadovaní vzdialeností a odstupov si nechávajte radšej väčší priestor. Ak sa budete striktne držať pravidiel cestnej premávky, ktoré platia pre cyklistov, môžete so svojimi deťmi jazdiť bezpečne aj na rušných cestách.

Ale aj tak, cesty s menšou premávkou sú, samozrejme, lepšie. Jednoducho, sú príjemnejšie. Môžete sa rozprávať, pretože vaše hlasy sa nestratia v ruchu ulice, a vďaka príjemnému výletu si vaše dieťa spojí cyklistiku s pozitívnymi zážitkami.

Ak sa na cesty vydáte s cyklosedačkou, budete sa cítiť trochu vyvedení z rovnováhy, keďže vzadu budete mať pár kíl živej hmotnosti navyše. Foto: Shutterstock
Ak sa na cesty vydáte s cyklosedačkou, budete sa cítiť trochu vyvedení z rovnováhy, keďže vzadu budete mať pár kíl živej hmotnosti navyše. Foto: Shutterstock

Ale čo ak sa k tej pokojnej cestičke musíte najskôr „preštrikovať“ cez pár rušnejších ulíc? Využite tento čas na vzdelávanie svojich potomkov – ak je už vaše dieťa väčšie, môžete ho poprosiť, aby vám povedalo, či ide za vami nejaké auto, a naznačilo, že budete odbočovať.

Samozrejme, obidve tieto veci budete musieť spraviť aj vy, ale váš junior bude spokojný, pretože bude cítiť, že je dôležitý a že sa stáva súčasťou toho, čo sa okolo neho deje.

Tandemy a bicykle ťahané ťažnou tyčou využijú deti do veku približne 11 rokov. Je to veková hranica, pri ktorej už väčšina detí chce jazdiť sama. Jeden z dôvodov je imidž. Deti sa snažia zapadnúť medzi svojich rovesníkov a ne
vyčnievať z radu. Preto keď vidia, že ich kamaráti a kamarátky bicyklujú už sami, budú sa hanbiť povedať, že oni nie. Nedajbože by ich niektorý z kamarátov videl „v akcii“.

A ak aj vyrazíte na cesty ako „sprievodca“, bude dobré, ak sa budete snažiť pozerať na veci očami vášho potomka a prípadne spraviť zopár kompromisov, ústupkov. Vaše dieťa na horskom bicykli by malo vyzerať spoločensky akceptovateľne, na skladacom bicykli ovešané reflexnými pruhmi od hlavy až po päty by mohlo vzbudiť nepríjemné úškrny a posmešky rovesníkov.

Samozrejme, rozhodnutie je na vás – bezpečnosť je zakaždým na prvom mieste, mali by ste sa však snažiť vždy vžiť do kože svojho dieťaťa a hľadať citlivé riešenia.

Ak vaše dieťa jazdí na bicykli s pomocnými kolieskami, do premávky nesmie. Pre takýto bicykel by podľa predpisov mala byť tabu nielen cesta, ale aj chodník.

Len so sprievodom?

Je to veľmi individuálne, ale dieťa približne vo veku 8-10 rokov už dokáže zvládať jednoduchšie dopravné situácie aj samo. Musíte ho to však naučiť. Skôr ako ho posadíte na vlastný bicykel a vyrazíte s ním na cesty v sprievode, je zopár vecí, ktoré by váš malý cyklista alebo vaša malá cyklistka mali ovládať.

V prvom rade je dôležité, aby dieťa vedelo ovládať svoj bicykel – aby ho malo v rukách a nebojovalo s ním. Musí vedieť bezpečne brzdiť, rozbiehať sa a viesť bicykel.

Ďalšou dôležitou záležitosťou je, aby vás vaši malí cyklisti poslúchali na slovo a hneď. Vysvetlite im, prečo to je dôležité – že to nie je preto, lebo chcete byť panovační, ani nie preto, že by ste boli nahnevaní, ale preto, že musíte byť opatrní.

Poslednou splnenou podmienkou pred tým, ako dieťa vyrazí na cesty na vlastnom bicykli, je, aby vedelo rozdiel medzi ľavou a pravou stranou. To je záležitosť, s ktorou má problémy aj veľa dospelých. Pri spoločnej jazde je to však veľmi dôležité – ak svojmu dieťaťu zakričíte, že má ísť doprava, a ono by sa vydalo doľava, do stredu cesty, vôbec by sa to nemuselo skončiť dobre.

Pri spoločnej jazde je najlepšie, ak vaše dieťa vedie a vy bicyklujete s menším odstupom za ním. Tak ho máte stále na očiach, môžete mu dávať hlasné inštrukcie a chránite ho tiež od premávky za vašimi chrbtami. Malý cyklista vpredu by mal jazdiť na pravej strane cesty, 50-75 cm od jej okraja, zatiaľ čo vy by ste mali byť viac v ceste. Autá, ktoré vás budú obiehať, musia prejsť okolo vás, ale nemôžu skrížiť cestu vášmu dieťaťu.

Pamätajte, že dieťa s pomocnými kolieskami na cestu nepatrí. Foto: Shutterstock
Pamätajte, že dieťa s pomocnými kolieskami na cestu nepatrí. Foto: Shutterstock

Komunikácia

Na pokojných cestách, kde nechodí veľa áut, môžete vyskúšať presunúť sa vedľa svojho malého cyklistu. Tak dáte dieťaťu prirodzenú možnosť kontrolovať dopravnú situáciu za sebou bez toho, aby ste stáli v ceste. Je síce pravda, že nemusí, pretože sa o to staráte aj vy, ale pre dieťa je to dobrá škola.

Pri jazde povedľa dávajte svojmu potomkovi inštrukcie, mali by byť však jasné a pokojné – ak dieťa z vás zacíti nervozitu, môže spanikáriť a je po peknom výlete. Komunikácia by však mala byť obojstranná.

Naučte svoje dieťa, že je nebezpečné, keď bez varovania silno stisne brzdy a zastaví. Preto musí dať signál. Buď zakričať: „Brzdím!“ alebo ak dokáže viesť bicykel aj jednou rukou, naznačiť, že bude brzdiť. Dobré je naučiť sa aj
signalizovať zmenu smeru.

Po dvojiciach

Ak na cesty vyrazíte v zložení dvaja dospelí a jedno dieťa, najmladší cyklista by mal jazdiť v strede medzi vami – čiže dospelý, dieťa, dospelý. Ak ste sami a máte na krku dve deti, najlepšie je, keď skúsenejšie dieťa vedie, za ním ide menej skúsený cyklista a uzatvárate to vy.

Začnite jazdením na pokojnejších cestách, kde nie je taká hustá premávka, a náročnosť pridávajte postupne. Pravdepodobne narazíte na situácie, keď bude bezpečnejšie z bicyklov zosadnúť a viesť ich. Možno sa vám postaví do cesty príliš strmý kopec. Alebo narazíte na priveľmi nebezpečnú križovatku. Netlačte deti do vecí, na ktoré nie sú pripravené – postupnosť je naozaj veľmi dôležitá.

A pamätajte si zlaté pravidlo: komunikácia, komunikácia, komunikácia. Po návrate domov svojho malého cyklistu alebo cyklistku dostatočne pochváľte za to, čo im šlo a čo spravili dobre. Ak budete priveľa kritizovať a vety začínať slovom nesmieš, pre malé dieťa to môže byť príliš tvrdá škola. A vy predsa chcete, aby s vami váš syn alebo dcéra chceli ísť bicyklovať aj nabudúce a aby z toho mali pekné zážitky, ktoré budú chcieť neustále opakovať.

Deti do 10 rokov smú jazdiť na ceste len pod dohľadom, ktorý má viac ako 15 rokov. Tento človek musí byť pritom dostatočne spôsobilý, aby na dieťa dozeral. Zodpovedá totiž aj za dodržiavanie dopravných predpisov dieťaťom. Foto: Shutterstock
Deti do 10 rokov smú jazdiť na ceste len pod dohľadom, ktorý má viac ako 15 rokov. Tento človek musí byť pritom dostatočne spôsobilý, aby na dieťa dozeral. Zodpovedá totiž aj za dodržiavanie dopravných predpisov dieťaťom. Foto: Shutterstock

Základné zručnosti

Na to, aby vaše deti mohli vyraziť samy na cesty, nepotrebujú úspešne prejsť skúškou z ovládania cestnej premávky. Z hľadiska legislatívy na bicykel nepotrebujú žiaden „vodičák“.

Samozrejme, žiaden rodič nepustí dieťa samo na cestu, ak si nie je istý, že to zvládne. Váš malý cyklista určite niečo pochytí od vás pri vašich bicyklových výletoch, ale nemali by ste sa na to spoliehať – musíte si byť predsa istí, takže by ste si to mali otestovať.

Najlepší spôsob, ako ohodnotiť cyklistickú „gramotnosť“ svojho potomka, je vyraziť na cesty spolu tak, že budete celý čas jazdiť v tesnom závese, ale všetko necháte na svojom malom cyklistovi – zasiahnete len v prípade nebezpečenstva.

Aké zručnosti si pri jazde treba všímať? Ovládanie a vedenie bicykla by mali byť v tomto čase už na veľmi dobrej úrovni, ale aj dieťaťu venujte zvýšenú pozornosť. Hlavne sa zamerajte na to, ako zvláda ovládanie bicykla jednou rukou pri signalizovaní napríklad odbočenia, prípadne, či dokáže držať smer pri otáčaní sa za seba. Okrem toho je dôležité:

Prehľad premávky

Pred tým, ako vaše dieťa zmení smer alebo začne brzdiť, musí sa pozrieť za seba. Aby ste si to otestovali, pri jazde za ním držte vystretý určitý počet prstov ruky na pár sekúnd, aby ste sa presvedčili, či sa dieťa skutočne pozrelo za seba a registrovalo, čo sa za ním deje.

Komunikácia

Očný kontakt, správne jazdenie v danom pruhu a signalizovanie – malý cyklista musí vedieť dať najavo svoje zámery ostatným účastníkom cestnej premávky.

Jazda v pruhu

Je prirodzené, že deti pod nátlakom dopravy za svojím chrbtom sa nechajú vytlačiť úplne na okraj cesty. Cvičte preto so svojimi malými cyklistami, aby sa nebáli vysunúť sa trochu do cesty (minimálne 50 cm, ideálne 1 m od okraja) – tak budú pre vodičov lepšie viditeľní a tí si pri obiehaní budú musieť dávať väčší pozor. Inak hrozí, že ich budú obiehať rýchlo a v tesnej blízkosti.

Technická znalosť bicykla

Ukážte svojmu dieťaťu, ako si má skontrolovať, či je technický stav bicykla vhodný na bezpečnú jazdu. Fungujú brzdy? Je namazaná reťaz? Sú zatiahnuté rýchloupináky? Samozrejme, v tomto veku ešte neočakávate od dieťaťa, že si technické nedostatky opraví samo – zatiaľ stačí, keď vás na ne upozorní, aby nevyrazilo na cesty na bicykli, ktorý nebude bezpečný.

Skúšobná jazda

S pribúdajúcim vekom sa u detí začne prejavovať snaha o nezávislosť. Príde deň, keď už nebudú chcieť mať za chrbtom dozerajúcich rodičov. Na tento deň by ste mali byť pripravení.

Dospievajúcu mládež nemôžete držať na reťazi, bezpečnosť je však prvoradá, tak sa snažte dohodnúť na kompromisoch – napríklad si prejdite trasu, o ktorej viete, že na nej bude váš syn alebo dcéra jazdiť, a upozornite ich na nebezpečné miesta a situácie, prípadne im navrhnite alternatívnu – bezpečnejšiu trasu.


Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu