Cyklotrasy okolo priehrady Kráľová – okolo pohodového „Slovenského“ mora

Kráľová cyklotrasa. Foto: Miroslav Pochyba

Cestujete niekedy po diaľnici medzi Trnavou a Nitrou? Potom ste určite neprehliadli rozľahlú vodnú plochu Kráľová pri Seredi, ponad ktorú vedie diaľničný most a ktorá priam láka k preskúmaniu a osvieženiu.

Väčšina z nás si spája Sereď s pečivárňami Sedita, toto mesto však ponúka aj lahôdky v oblasti rekreačného vyžitia.

Vedeli ste, že na diaľnici z Nitry do Trnavy za odbočkou na Sereď prechádzate ponad začiatok vodnej nádrže Kráľová? Sereď, Galanta alebo Šaľa sú mestá v povodí Váhu rozmiestnené v jej okolí a celá táto oblasť je rovinatá, popretkávaná cyklochodníkmi a poskytuje množstvo aktivít, ktoré s vodou úzko súvisia.

Všetky tri cyklotrasy v jej bezprostrednom okolí, ktoré sme si v teplom letnom počasí prešli, vedú po rovinatom nenáročnom teréne, takže sú vhodné aj pre ľudí, ktorí netrénujú na bicykli dennodenne. Nie je tiež potrebná žiadna špeciálna výbava, na trasu je ideálny trekingový alebo krosový bicykel a chuť na aktívny odpočinok.

Všetky tri cyklotrasy vedú po rovinatom nenáročnom teréne. Foto: Miroslav Pochyba
Všetky tri cyklotrasy vedú po rovinatom nenáročnom teréne. Foto: Miroslav Pochyba

Tri cyklotrasy v Trnavskom kraji v okrese Galanta sa líšia svojou dĺžkou a náročnosťou. Najľahšia a najkratšia trasa vedie popri rieke Váh z obce Horný Čepeň cez Sereď do Dolnej Stredy a naopak. Stredne náročná trasa je okruh okolo Serede cez okolité obce a najdlhšia z našich trás je okruh okolo priehrady Kráľová cez Sereď na severe a Šaľu na juhu.

Kráľovské podmienky na rekreáciu

Kedysi, ešte pred vybudovaním rozľahlej priehrady Kráľová v roku 1985, vytvárala v tejto oblasti rieka Váh meandre a okolie pokrývali lužné lesy. Preto celá cyklotrasa postupne prechádza okolo viacerých mŕtvych ramien rieky Váh obklopených vysokými topoľmi a vŕbami.

V okolí Kráľovej sa nachádza mnoho mŕtvych ramien rieky Váh. Foto: Miroslav Pochyba
V okolí Kráľovej sa nachádza mnoho mŕtvych ramien rieky Váh. Foto: Miroslav Pochyba

Ako súčasť tzv. vážskej kaskády má táto nádrž slúžiť najmä ako ochrana pred povodňami a tiež na výrobu elektrickej energie. Jej význam je však omnoho širší. Využíva sa ako zásobáreň vody na závlahy, taktiež na lov rýb a v neposlednom rade ako miesto letnej rekreácie.

Pokojné miesta okolo nádrže sú stvorené na relax v prírode. Lákajú len sadnúť na breh do trávy alebo do člna a užívať si ticho, aké v meste nájdete márne.

Časť vodnej nádrže Kráľová patrí k chránenému vtáčiemu územiu a nachádza sa tu aj vtáčí ostrov, kde sú zakázané zásahy do prírody a výrub stromov. Oblasť vodnej nádrže je domovom mnohých vzácnych druhov vodného vtáctva, vďaka čomu si tu prídu na svoje i milovníci prírody a nadšení pozorovatelia vtákov.

Pokojné miesta okolo nádrže Kráľová sú stvorené na relax v prírode. Foto: Miroslav Pochyba
Pokojné miesta okolo nádrže Kráľová sú stvorené na relax v prírode. Foto: Miroslav Pochyba

Mekka vodných športov

Spájala sa vám doteraz predstava plachetníc, windsurfingu, vodného lyžovania či bláznenia sa na vodných skútroch hlavne s morom?

Priehrada Kráľová, ktorá meria po dĺžke 11 kilometrov, má na mnohé vodné športy doslova ideálne podmienky. Často tu totiž fúka vietor. Je to spôsobené tým, že vodná hladina sa nachádza vyššie ako okolitý terén – teda ako polia a povrch zeme za hrádzou. A vietor znamená ideálne podmienky napríklad pre windsurfistov, ktorých tu môžete stretnúť od marca až do novembra, ale aj pre kitesurfing či plachetnice.

Voda nádrže Kráľová nás prekvapila aj tým, že je priezračná. Aj keď na viacerých miestach vidieť vodné riasy, farba vody bola číra a stretli sme rodiny, ktoré sa sem prišli okúpať.

Na priehradu Kráľová sa mnohí chodia aj okúpať. Foto: Miroslav Pochyba
Na priehradu Kráľová sa mnohí chodia aj okúpať. Foto: Miroslav Pochyba

Dobrým východiskovým bodom na vodné športy či kúpanie je pláž pri hoteli Kaskády. Tu sa môžete vyblázniť napríklad aj na vodných skútroch. Nachádza sa tu malý prístav na plachetnice a po hrádzi tu vedie asfaltový chodník, na ktorom sa dajú dobre prevetrať kolieskové korčule. Okúpať sa dá aj na kamenistých plážach na rieke Váh v Šali.

Vodný hrad, ktorý mení miesto

Všetky naše tri cyklotrasy prechádzajú rodiskom keksíka Horalka, mestom Sereď, kde sme objavili niekoľko zaujímavých miest, na ktorých aj vám vrelo odporúčame zastaviť sa.

Kaštieľ v Seredi alebo bývalý Vodný hrad Šintava. Foto: Miroslav Pochyba
Kaštieľ v Seredi alebo bývalý Vodný hrad Šintava. Foto: Miroslav Pochyba

Jednou z rarít je seredský kaštieľ alebo bývalý Vodný hrad Šintava. Tento veľký kaštieľ sa nachádza v parku blízko rieky Váh a v minulosti bol súčasťou obchodnej cesty. Lokalizácia hradu Šintava bola počas dlhého obdobia predmetom rôznych úvah a názorov.

Až v roku 1983 sa pri pamiatkovom výskume kaštieľa v Seredi zistilo, že tento klasicistický kaštieľ uprostred parku je prestavaný hrad – pevnosť Šintava. Stredoveký hrad bol v 17. storočí premenený na modernú renesančnú pevnosť a neskôr na kaštieľ. Zmena koryta rieky Váh spôsobila, že sa dostal z ľavého brehu na pravý a preto ho teraz môžeme nájsť v Seredi, a nie v susednej obci Šintava.

Veľký kaštieľ v Seredi sa nachádza v parku blízko rieky Váh a v minulosti bol súčasťou obchodnej cesty. Foto: Miroslav Pochyba
Veľký kaštieľ v Seredi sa nachádza v parku blízko rieky Váh a v minulosti bol súčasťou obchodnej cesty. Foto: Miroslav Pochyba

Vedľa Šintavského hradu nájdete hneď viacero atrakcií. Pri Váhu stojí novovybudovaný skate-park, ktorí plne využívajú deti na skateboardoch, ale aj na bicykloch a kolobežkách. A ak by vám bicyklovania bolo málo a chceli by ste si ešte aj zacvičiť, je tu tiež nové workoutové ihrisko. Modelári sa tu potešia trailovou dráhou na terénne autíčka na ovládanie. Z opačnej strany Váhu sa nachádza štrkovisko s kempingom Ostrov lásky, ktoré využívajú najmä rybári.

www.vodnyhrad.sk

Pri vodnom hrade Šintava nájdete mnoho športových atrakcií. Foto: Miroslav Pochyba
Pri vodnom hrade Šintava nájdete mnoho športových atrakcií. Foto: Miroslav Pochyba

Kde sa ešte oplatí na cyklotrase zastaviť?

Detská farma v Kráľovej nad Váhom

Veľmi príjemnou zastávkou na našej cyklotúre okolo Kráľovej bola Detská farma Humanita, na ktorej nájdete množstvo rôznych druhov zvierat. Veľa koní, somárikov, poníkov, medvedíka čistotného, ťavu, lamu, ovce, pštrosy, emu a množstvo ďalších zvierat, s ktorými ste na farme v priamom kontakte, môžete hladkať cez plot alebo behajú priamo po dvore – napríklad kozy a pávy.

Páv na detskej farme v Kráľovej nad Váhom. Foto: Miroslav Pochyba
Páv na detskej farme v Kráľovej nad Váhom. Foto: Miroslav Pochyba

Detská farma Humanita je nezisková organizácia, ktorá učí kladnému vzťahu k prírode, zvieratám a aj k pôvodným remeslám. Medzi zaujímavé akcie patrí každoročná Western show alebo letný detský jazdecký tábor. Hodnotíme ju ako veľmi príjemné miesto.

www.humanita.podlupou.sk

Na farme nájdete veľa koní, somárikov, poníkov, medvedíka čistotného, ťavu, lamu, ovce, pštrosy, emu a množstvo ďalších zvierat. Foto: Miroslav Pochyba
Na farme nájdete veľa koní, somárikov, poníkov, medvedíka čistotného, ťavu, lamu, ovce, pštrosy, emu a množstvo ďalších zvierat. Foto: Miroslav Pochyba

Ranč na Striebornom jazere

Pri Galante nájdete vynikajúco vybavený areál na výcvik a ustajnenie koní. Ranč na Striebornom jazere sa zaoberá chovom amerických plemien koní, ktoré sa vyznačujú pokojnou povahou, charakterom a aj krásou. Môžete tu vidieť kone rôznych vekových kategórií, od žriebätiek cez školské až po športové kone.

Výukové hodiny jazdy na koni vhodné pre začiatočníkov aj pokročilých si môžete vyskúšať po celý rok. Čím sa tento ranč odlišuje od ostatných rančov na Slovensku, je stádo dobytka určené na tréning. Na ranči sa koná množstvo zaujímavých podujatí.

www.rancgalanta.sk

Hotel Kaskády

Známym strediskom na Kráľovej je hotel Kaskády s tenisovými kurtmi, minigolfom a bufetom, pri ktorom sa nachádza kamenistá pláž, malý prístav na plachetnice a stredisko vodných športov. Odtiaľto často vyrážajú na vodu aj windsurfisti, pretože im z tohto smeru dobre fúka. Je to aj jedno z najlepších miest na kúpanie v priehrade. V tejto oblasti sa nachádza kvalitná vyasfaltovaná hrádza využívaná korčuliarmi.

Pri hoteli Kaskády máte najviac možností: kúpanie, windsurfing, korčuľovanie, atď. Foto: Miroslav Pochyba
Pri hoteli Kaskády máte najviac možností: kúpanie, windsurfing, korčuľovanie, atď. Foto: Miroslav Pochyba

Príjemné miesto je aj Jacht Marína Bačorina. Je to malý prístav pri lodenici Šoporňa a pri Vtáčom ostrove, ktorý si vybudovali priaznivci vodných športov a majitelia lodí a plachetníc a tak sa im vodné dielo Kráľová podarilo jachtársky oživiť.

Cyklovýlet vznikol v spolupráci s Trnavským samosprávnym krajom.

Mapa: 3 cyklotrasy pri Kráľovej.
Mapa: 3 cyklotrasy pri Kráľovej.

Zelená: Okolo Serede

Dĺžka: 8,236 km
Prevýšenie: 23 m
Náročnosť: 2*

Ak idete na výlet s deťmi, zvoľte si radšej kratšiu 8 km cyklotrasu, ktorá vedie mimo hlavných ciest. Je to pekná cyklotrasa a v úseku od Horného Čepeňa po Sereď vedie po lesnej ceste popri Váhu. Cyklotrasa prechádza okolo mŕtvych ramien rieky Váh, okolo ktorých je rozmanitá bujná vegetácia.

Nájdete tu rôznorodé miesta a trasa je nenáročná a krátka, čo je ideálna kombinácia, ak máte doma napríklad malých „lenivcov“. Stačí vám obyčajný bicykel a môžete ísť.

Žltá: Horný Čepeň – Dolná Streda

Dĺžka: 19,338 km
Prevýšenie: 30 m
Náročnosť: 1*

Stredne náročná trasa vedie dedinkami okolo Serede a začína sa pri kaštieli. Prechádzate cez obce Dolný a Horný Čepeň, Nový Majer a cez Dolnú Stredu, odkiaľ sa vrátite naspäť do Serede. Celá trasa vedie po spevnenom povrchu, takže nepotrebujete špeciálny bicykel.

Nezabudnite sa zastaviť pri seredskom kaštieli. Ak budete vládať, môžete si ešte zacvičiť na workoutovom ihrisku. Trasa je vhodná aj pre netrénovaných cyklistov či seniorov.

Modrá: Okruh okolo v. n. Kráľová

Dĺžka: 40,380 km
Prevýšenie: 58 m
Náročnosť: 2,5*

Okruh Kráľová má približne 40 km a vedie cez Sereď a Šaľu. Foto: Miroslav Pochyba
Okruh Kráľová má približne 40 km a vedie cez Sereď a Šaľu. Foto: Miroslav Pochyba

Cyklotrasa vedie po hrádzi, ktorá bola počas nášho výletu plná lúčnych kvetov. Na hrádzi sa niet kam stratiť, z jednej strany hrádze vidíte počas cesty okolité polia alebo lužný porast okolo slepých ramien Váhu a z druhej strany rozľahlú vodnú plochu. Často natrafíte aj na odbočky na ďalšie cesty vedúce k zákutiam Váhu.

Trasa sa začína v Seredi a po prúde Váhu pokračuje cez Váhovce a Kráľovú nad Váhom do Šale. V Šali prejdete na druhú stranu Váhu a cez obce Dlhá nad Váhom, Štrkovec a Šoporňa sa dostanete naspäť do Serede.

Text: Redakcia
Foto: Miroslav Pochyba

1/1
Zavrieť reklamu