80 % kávy, ktorú pijeme, pôsobí na organizmus toxicky

20. októbra 2017
Káva. Foto: Shutterstock

V čom spočíva problém bežnej kávy? Dostávame skutočnú chuť kávy alebo len nejakú hnedú vodu? Aká je pravda o „neske“ a ostatných instantných nápojoch? Čítajte ďalej a zistite, prečo na nás káva pôsobí toxicky a povzbudí len na veľmi krátky čas, často nás oslabí a dlhodobo vyčerpáva.

Predstavte si, že si kúpite paradajku v supermarkete a očakávate od nej chuť a výživu, akoby bola zo záhradky. Rovnaký princíp platí aj pri káve, ak porovnáme tú bežnú s organickou.

Navyše, ak si káva odnesie čo i len 10 % plesne zo zárodku, a ak je príliš prepražená, nemôžete sa čudovať, že je horká a neurobí vášmu
žalúdku najlepšie.

Bohužiaľ, na Slovensku viac než 80 % konzumentov pije takúto bežnú, aj keď napríklad taliansku, zmes kávy. Nehovoriac už ani o vyznávačoch instantných kávových nápojov, ktorí si nimi vôbec nepomáhajú, no priam si škodia. A za toto platíme bežne nemalú sumu peňazí. Nie je vám ich ľúto?

Môže byť káva zdravá?

Určite ste sa stretli s rôznymi názormi a diskusiami o tom, či je káva zdravá alebo je to skôr výrazný prvok, ktorý neprispieva k zdraviu nášho organizmu a je vhodné ho zo stravy vylúčiť. Z týchto informácií môže mať človek zmätok, preto sa poďme spolu bližšie pozrieť na túto problematiku.

Prvý fakt, ktorý si treba uvedomiť, je ten, že vedci zväčša hodnotia len kávu, ktorá sa k nim dostane už ako výsledný produkt a nenaskytuje sa priestor na kontrolu toho, ako je káva pestovaná, spracovávaná a uskladnená, pričom tieto jednotlivé kroky sú pre kvalitu kávy veľmi podstatné.

Pri káve záleží na kvalite - na jej pôvode a spracovaní. Foto: Shutterstock
Pri káve záleží na kvalite – na jej pôvode a spracovaní. Foto: Shutterstock

Problém spočíva v tom, že kávové zrná nižšej kvality, spracovávané určitými metódami a nevhodne uskladnené, sú takmer vždy kontaminované mykotoxínmi. Sú to veľmi nepríjemné plesne, ktoré majú silu vplývať na naše obličky a krvný tlak, sú rakovinotvorné a môžu mať dokonca negatívny vplyv aj na mozog.

Lacnejšie kávy majú nízku cenu najmä preto, že sú zo zmesi zŕn nízkej kvality a je oveľa vyššia pravdepodobnosť, že sa do nej dostanú
aj zrná napadnuté plesňou. Často stačí aj 5 % takýchto zŕn a je kontaminovaná celá káva.

Čo však urobia niektorí výrobcovia? Využijú modernú techniku, pridajú arómy, vypražia kávu na tmavú farbu a ovplyvnia nás krásnou reklamou. Predávajú nám tak „úžasné“ zmesi káv z celého sveta za skvelú cenu, ale problém je ten, že veľa z nás si neuvedomuje, že práve pitím týchto káv s istotou dostávame do nášho tela slušnú dávku toxínov.

Káva môže byť zdravá len vtedy, ak sú pri celom procese výroby dodržané kritériá pre vytvorenie skutočnej kvality. Z tohto hľadiska sa poctivý výrobcovia sústredia na 3 kľúčové otázky, a na tie by sme sa mali aj my, spotrebitelia, zamerať pri výbere kvalitnej kávy.

  1. Aký je pôvod a kvalita zŕn (označenie bio)?
  2. Aká je čerstvosť a aký je stupeň praženia?
  3. Ako je zabezpečené, aby káva nezvetrala a nestratila kvalitu?


Všetkým nám určite záleží nielen na našom zdraví, ale aj na našom mentálnom a fyzickom výkone. Preto je dôležité, aby sme začali uvažovať nad tým, čo si vyberáme pre naše telo, a aby šálka kávy spĺňala nasledovné kritériá:

  1. Prémiová kvalita zŕn (high grade coffee) z plantáží s organickým certifikátom pestovania.
  2. Poctivé pestovanie bez použitia pesticídov, herbicídov a chemikálií.
  3. Metóda spracovania s maximálnou minimalizáciou vzniku nebezpečných mykotoxínov (plesní).
  4. Stredná škála praženia, pri ktorej sa zrná neprepaľujú a neprodukujú sa karcinogény (tak ako pri mäse).
  5. Správna príprava espressa, alebo alternatívnych foriem, pre adekvátny obsah organicky viazaného kofeínu.

Aký je vplyv kofeínu na organizmus?

Ak pijete toľko kávy, že vám to spôsobuje nesústredenosť, problémy so spánkom alebo sa cítite stresovaní, tak je to zrejme príliš veľa.

Avšak, pokiaľ ide o účinky na mortalitu alebo iné časté ťažké choroby, nevidíme žiadne negatívne účinky konzumácie až do množstva 6 šálok kávy denne.

Je však potrebné mať na pamäti, že štúdia sa vo väčšine prípadov orientuje na espresso s objemom max. 40 ml, ktoré obsahuje približne 60 mg kofeínu. Človek v priemerne toleruje do 300 mg kofeínu naraz v krvi. To však neznamená, že keď v priebehu dňa vypijete viac kávy, máte ho toľko naraz v krvi.

Dôležité je kávu si správne dávkovať a nepiť naraz silnejšiu ako 120 mg, čo je napríklad silno filtrovaná káva objemu 250 ml. Espresso má však len 50 – 70 mg a vstrebe sa v organizme za 70 – 100 minút. Keď si kávu správne dávkujete, môžete si denne dopriať aj 6 – 7 espresso shotov.

Ak pijete maximálne 6 šálok kávy denne, nemalo by to mať vplyv na vaše zdravie. Foto: Shutterstock
Ak pijete maximálne 6 šálok kávy denne, nemalo by to mať vplyv na vaše zdravie. Foto: Shutterstock

Bezkofeínové kávy prechádzajú procesom úpravy a ich kvalita týmto klesá. Zároveň sa pre bezkofeínové kávy často používa oveľa horšia kvalita zrna. Samotný kofeín nie je pre zdravie problematický, pokiaľ je jeho dávkovanie pod kontrolou. Pre porovnanie, taký biely cukor a lepok sú oveľa návykovejšie a problematickejšie látky, ktoré vytvárajú závislosti.

Konzumáciu kávu je určite prospešné zvážiť pri zvýšenej záťaži obličiek a vysokom chronickom strese. Vtedy je bezkofeínová káva vhodnou náhradou za bežnú, no opäť treba dbať, v prvom rade, na jej kvalitu.

Prečo považujeme kávu za nezdravú?

Ľudia si často kávu spájajú iba s tým, že je nositeľom povzbudivej látky – kofeínu. V skutočnosti je to však veľmi komplexný nápoj s obsahom stoviek rôznych prvkov. Vzhľadom na to, že káva obsahuje mnoho ďalších látok, a to najmä vo forme esenciálnych olejov, je
skvelým nápojom. Kriticky dôležitý je však výber a najmä správna príprava pre zabezpečenie kvalitného extraktu.

Štúdium priameho vplyvu kávy na zdravie je často zložitejšie, ako štúdium niektorých potravín. Problémom je, že pitie kávy ide často ruka v ruke s fajčením cigariet a so životným štýlom, ktorý neprospieva nášmu zdraviu.

Napríklad ľudia, ktorí pijú veľa kávy, majú tendenciu cvičiť oveľa menej a stravovať sa nevhodným spôsobom. Tým pádom bolo v skorých štúdiách vzťahu kávy a zdravia veľmi ťažké oddeliť následky konzumácie kávy od následkov fajčenia alebo nevhodnej stravy
a životného štýlu.

Mýty o káve

Je pravda, že káva nás dehydruje?

Konzumácia kávy a ďalších nápojov obsahujúcich kofeín je väčšinou spájaná s rizikom dehydratácie, najmä kvôli diuretickému účinku kofeínu.

Hoci bola káva považovaná za ľahké diuretikum, v súčasnej dobe sa na základe vedeckých štúdií ukazuje, že konzumácia adekvátneho množstva kávy (teda množstvo kofeínu pod 300 mg zodpovedajúce 4 – 5 espresám) neovplyvňuje diurézu a stav hydratácie v pokoji ani pri cvičení. Dokonca konzumácia väčšieho množstva kávy nezhoršuje stav hydratácie ani termoreguláciu v priebehu cvičenia.

Samozrejme, treba si zapamätať, že kávou nenahrádzame pitný režim a pri adekvátnom príjme tekutín (ideálne čistej vody) sa nemáme čoho obávať.

Je pravda, že káva škodí tehotným ženám?

Počas tehotenstva a v období dojčenia je treba s kávou narábať veľmi opatrne. Týka sa to najmä celkovej dennej dávky prijatého kofeínu. Určité množstvo kofeínu sa totiž dostáva do pupočníkovej krvi alebo aj do materského mlieka. Preto je tu rozhodujúca forma a dávka kofeínu. Ak je dávka malá, do 100 – 120 mg kofeínu denne (2 zdravé espressá), tak to plodu neškodí. Väčšinou však ženy prijímajú silnejšie dávky instantnej kávy a nesprávne pripraveného espressa, kde sa kofeín rapídne znásobuje, a to už môže byť problém.

Je pravda, že pridaním mlieka sa znižuje účinok antioxidantov?

Bohužiaľ áno, ale nie je to zase také dramatické. Proteíny mlieka viažu mnoho antioxidantov a tie tak nezaberajú na 100 %. Problémom je, že práve tradičná káva s mliekom a ešte aj s obľúbeným cukrom sa stáva spúšťačom toxicity organizmu.

Kvalita mlieka nám klesá, kombinácia cukru a kofeínu je nevhodná. Kombináciu s mliekom je cítiť hlavne na spomalenom stimulačnom účinku kofeínu. Máme totiž pocit, že káva s mliekom je svojimi účinkami slabšia než samotná čierna káva.

Mlieko v káve znižuje účinnosť antioxidantov, ale nie je to dramatické. Foto: Shutterstock
Mlieko v káve znižuje účinnosť antioxidantov, ale nie je to dramatické. Foto: Shutterstock

Je pravda, že káva zlepšuje funkcie mozgu? 

Áno, avšak musím zabezpečiť kvalitu kávy a jej poctivú prípravu. Káva vplýva na náš mozog niekoľkými spôsobmi. Je veľmi dôležité pochopiť, že nervové bunky navzájom komunikujú prostredníctvom chemických látok, ktoré vylučujú. Týmto látkam hovoríme neurotransmitery. Tie sú prijímané vedľajšími bunkami, v ktorých následne dochádza k požadovanej zmene.

Finta je v tom, že niektoré neurotransmitery spôsobujú stimuláciu, iné útlm. Z tohto pohľadu vie byť kofeín veľmi nápomocný, pretože ovplyvňuje hladinu dvoch neurotransmiterov – acetylcholínu a adenosínu. Kofeín má zároveň vplyv na pamäť, zlepšuje výkonnú časť centrálnej nervovej sústavy, čo sa vie prejaviť v zlepšenej rýchlosti a presnosti pri riešení logických úloh.

Pre maximálnu podporu funkcií mozgu je však ideálne kombinovať kávu so zdravými tukmi ako je maslo a kokosový tuk. Vďaka týmto tukom získate perfektné zasýtenie a nastavenie tela pre maximálne spaľovanie tukov. Navyše, zlepšíte absorpciu prírodného kofeínu, a priamo tak stimulujete neurotransmitery a nervové bunky k vysokému výkonu.

Recept na kávu pre zlepšenie mentálneho výkonu

Nie je nad to ráno si pripraviť šálku svojej kávy obohatenej o zdravé tuky v podobe kokosového oleja, pravého kravského masla a účinnej škorice.

Vyskúšajte recept na Power kávu, ktorá: naštartuje váš deň poriadnou dávkou energie vďaka pridaným zdravým tukom, prospieva vášmu zdraviu vďaka organickému pôvodu kávových zŕn a podporuje chudnutie vďaka optimálnej kombinácii správnych ingrediencií.

Objavte tajomstvo zdravej povzbudzujúcej kávy a prekvapte svoje telo vysokým štandardom!

Ingrediencie:

  • čerstvo mletá Power Coffee: pre espresso jemne mletá – 7 až 9 g (1/2 PL) alebo pre alternatívne metódy hrubo mletá – 15 g (1 PL)
  • extra panenský kokosový olej – 15 g (1 PL)
  • pravé kravské maslo 80 % – 15 g (1 PL)
  • škorica alebo pravé kakao – 5 g (1 ČL)

Čas prípravy: 5 min
Množstvo: 1 šálka

Káva s pridaním kokosového oleja a masla vám dodá veľa energie. Foto: Shutterstock
Káva s pridaním kokosového oleja a masla vám dodá veľa energie. Foto: Shutterstock

Možnosti prípravy:

  1. Kávovar na prípravu espressa – vybrané množstvo kávy zomeliem jemne.
  2. Alternatívna metóda (French press, Moka, Aeropress) – vybrané množstvo kávy zomeliem hrubšie.

Ak máte kávovar:

  1. Na prípravu espressa si jemne nameliem 7 až 9 gramov Power Coffee.
  2. Do pripravenej kávy (30 – 50 ml) dolejem 120 ml horúcej vody, pridám lyžicu masla a rovnaké množstvo kokosového oleja. Dochutím škoricou a pravým kakaom.
  3. Všetko dobre zamiešam klasickým ponorným mixérom, alebo ideálne minimixérom.
  4. Vychutnám si šálku Power kávy, zdravého energického nápoja, ktorý správne naštartuje náš metabolizmus na spaľovanie tukov a pripraví našu myseľ na optimálny výkon.

Ak používate alternatívnu metódu – French press, Moka, Aeropress:

  1. Pri alternatívnych metódach si hrubšie nameliem 15 gramov (1 PL) Power Coffee.
  2. Do pripravenej kávy pridám lyžicu masla a rovnaké množstvo kokosového oleja. Dochutím škoricou alebo pravým kakaom (pri príprave kávy pomocou alternatívnej metódy už netreba dolievať vodu).
  3. Všetko dobre zamiešam klasickým ponorným mixérom, alebo ideálne minimixérom.
  4. Vychutnám si šálku Power kávy, zdravého energického nápoja, ktorý správne naštartuje náš metabolizmus na spaľovanie tukov
    a pripraví našu myseľ na optimálny výkon.

Text: dusanplichta.com
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu