Chystáte sa na lyže či snowboard? Nezabudnite na servis!

28. októbra 2017
Servis lyží. Foto: Shutterstock

Ak plánujete tráviť zimu na lyžiach alebo snowboarde, mali by ste sa na to náležite pripraviť. Aby boli vaše zážitky na svahu čo najlepšie, je dôležité myslieť nielen na svoju fyzickú kondíciu, ale aj na starostlivosť o svoju výbavu.

Prečo je servis dôležitý?

Pravidelný servis lyží a snowboardov vám zabezpečí plynulejšiu, pohodlnejšiu a hlavne bezpečnejšiu jazdu. Hoci je dnes lyžiarsky materiál veľmi odolný, ľad či kamene mu môžu dať poriadne zabrať. Namáhaná a poškodená skĺznica môže ovplyvniť váš výkon, schopnosť ovládať lyže či snowboard a napokon aj celkový zážitok z jazdy. Vhodnou starostlivosťou o zimnú výbavu tiež výrazne predĺžite jej životnosť.

Kedy servisovať lyže a snowboardy?

Najdôležitejšia je údržba pred začiatkom sezóny. Ideálne je nechať si urobiť veľký servis vždy po skončení zimnej sezóny tak, aby sa z lyží alebo snowboardu úplne neodstránila impregnačná vosková vrstva. Tá počas roka ochráni hrany pred koróziou a skĺznicu pred vysušením.

Finálne vyleštenie vosku je potom dobré urobiť až tesne pred prvou lyžovačkou. Tým sa však starostlivosť o vašu športovú výbavu nekončí – pravidelne ju treba kontrolovať aj počas sezóny.

V prípade, že je skĺznica poškodená či suchá a okraje tupé alebo hrdzavé, mali by ste sa vrátiť do servisu. Ak lyžujete často a v náročných technických podmienkach, vaše lyže či snowboard si budú vyžadovať servis aj niekoľkokrát za sezónu.


Prekvapením môže byť fakt, že aj nové lyže a snowboardy potrebujú servis. Majú síce servis z výroby, ale zvyčajne nie je taký kvalitný. Preto si ich nechajte „naformátovať“ ešte predtým, než vyrazíte na svah.

Zverte sa do rúk odborníkom!

Ak sa chcete na sneh pripraviť naozaj dôkladne, prenechajte servis profesionálom. Hoci niektoré úkony možno zvládnete svojpomocne, kvalita celkového servisu nebude nikdy porovnateľná.

„Odborníci v špecializovaných servisoch nielen vedia, ako na to, ale majú tiež k dispozícii profesionálne stroje vybavené modernými technológiami. U nás napríklad pracujeme so špičkovými strojmi švajčiarskej značky MONTANA, ktorá je pre nás overenou zárukou kvality a spoľahlivosti,“ hovorí Michal Špalek, vedúci bratislavského ski servisu Športservis Petržalka.

Ako vyzerá profesionálny servis?

1 Čistenie a oprava skĺznice

Prebrúsenie plochy skĺznice na brúsnom páse pomáha odstrániť starý vosk a zvýrazniť miesta, ktoré je potrebné opraviť. Mechanické vyčistenie skĺznice poškodenej škrabancami a ryhami zaručí jej kvalitnú opravu.

2 Brúsenie na kameni

Ideálne rovnú plochu skĺznice a spodnej hrany možno docieliť len brúsením pomocou brúsneho kameňa s konštantným prítlakom a rýchlosťou posunu. Na takto vybrúsenú rovinu sa následne „vyrysuje“ finálna štruktúra, ktorá sa dá prispôsobiť konkrétnemu typu snehu či spôsobu jazdy. Čím je sneh jemnejší, tým je zvyčajne jemnejšia aj štruktúra.

3 Uhlovanie bočnej hrany

Uhol bočnej hrany závisí od typu a charakteru lyže alebo snowboardu, skúseností používateľa a tvrdosti podložky. Správne zvolený uhol zabezpečí dokonalý kontakt hrany so snehovou podložkou počas celého oblúku. Základné uhlovanie sa vykonáva pomocou brúsneho pásu, pri závodnom servise sa bočná hrana ešte vyleští na brúsnom kameni.

4 Tuning spodnej hrany

Tuning spodnej hrany slúži na prenos účinnosti bočného uhla hrany na snehovú podložku a zabraňuje nežiaducemu zarezávaniu hrán. Vďaka správnym uhlom bočnej a spodnej hrany budete mať pri robení oblúkov na snehu plnú kontrolu nad lyžami či snowboardom.

5 Voskovanie a leštenie

Samotné brúsenie predstavuje vždy veľký zásah do jednotlivých pórov skĺznice. Preto je na záver servisu nutné naniesť na lyže a snowboard vosk, najlepšie pomocou horúceho voskového kúpeľa. Po vychladnutí sa vosk preleští nylonovými kefkami alebo filcovými
pásmi a vaša zimná výbava je pripravená na sezónu!

Kde nás nájdete?
ŠPORTSERVIS
– servis lyží a snowboardov
Petržalka – Betliarska 11
Podunajské Biskupice – Trojičné námestie 3
www.ski.sportservis.sk

Text: Športservis
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu