Nie je čokoláda ako čokoláda

5. decembra 2017
Nie je čokoláda ako čokoláda. Foto: Shutterstock

Vedeli ste, že čokoláda nemusí byť len nezdravá a nemusíte z nej priberať? Naopak, môžete ju jesť takmer každý deň a získavať z nej pozitívne benefity. Samozrejme, záleží na tom, aká je to čokoláda!

Aký je rozdiel medzi dobrou a nezdravou čokoládou?

Bežné druhy čokolády už, bohužiaľ, veľa s čokoládou spoločného nemajú. Je to skôr veľké množstvo cukru so spracovaným kakaom, ktoré tiež už stratilo svoje pôvodné dobré vlastnosti a minerály. Bežná čokoláda obsahuje aj rôzne dochucovadlá, palmový olej, lecitín a ďalšie prísady.

Ako si vybrať dobrú čokoládu

1. Čítajte zloženie

Základ kvalitnej čokolády by mala tvoriť len kakaová hmota a cukor.

Kakaovú hmotu tvorí kakaový prášok a kakaové maslo.

Pri lacnejších a menej kvalitných čokoládach kakaová hmota neobsahuje toľko drahšieho kakaového masla, bolo z nej odobrané, a výrobcovia ho nahrádzajú lacnejšími olejmi, napríklad palmovým, a sójovým lecitínom.

Ak však čokoláda obsahuje kakaového masla dosť, netreba žiadne iné látky a bude krémová a držať pekne pokope.

Ideálne zloženie - iba kakaové bôby a prírodný cukor, nič viac.
Ideálne zloženie – iba kakaové bôby a prírodný cukor, nič viac.

2. Všetko závisí od kakaových bôbov

Čím lepšie sú suroviny, tým lepší je aj výsledok.

Základnou ingredienciou sú kakaové bôby a čím lepšie sú, tým lepšia je aj čokoláda.

Pri mliečnej čokoláde zas treba pridať kvalitné mlieko, či už kravské alebo rastlinné, a pri orieškovej kvalitné oriešky.

No a čokoládu doladí aj pravá kvalitná vanilka, škorica, káva, morská soľ, ovocie, atď.

Ale chuť čokolády sa vždy odvíja od kvality pridaných ingrediencií. A samozrejme, následne na spôsobe ich spracovania.

Základnou ingredienciou čokolády sú kakaové bôby a čím lepšie sú, tým lepšia je aj čokoláda. Foto: Shutterstock
Základnou ingredienciou čokolády sú kakaové bôby a čím lepšie sú, tým lepšia je aj čokoláda. Foto: Shutterstock

Ako spoznáte naozajstnú čokoládu

Vzhľad

Pravá čokoláda je hladká a čistá. Určite na nej neuvidíte kakao vystúpené na povrchu a rôzne odtiene farby.

Vôňa

Pravá čokoláda vonia intenzívne!

Konzistencia

Čokoláda nesmie byť príliš mäkká, poddajná a mazľavá. Znamená to, že obsahuje iné ingrediencie a rastlinné oleje.

Čokoláda nesmie byť príliš mäkká, poddajná a mazľavá. Znamená to, že obsahuje iné ingrediencie a rastlinné oleje. Foto: Shutterstock
Čokoláda nesmie byť príliš mäkká, poddajná a mazľavá. Znamená to, že obsahuje iné ingrediencie a rastlinné oleje. Foto: Shutterstock

Chuť čokolády

Chuť čokolády závisí najmä od pôvodu, kvality a spracovania kakaových bôbov, od obsahu kakaového masla, ale aj od iných ingrediencií a množstva cukru. Aj vám doteraz stačila informácia, že čokoláda má 60 %,70 %, či 80 % kakaa?

Priznajme si, koľkokrát sme sa zamysleli nad kvalitou a pôvodom kakaa?

Aj keď máme 80 percentnú čokoládu, môže obsahovať ďalšie zložky ako lecitín, mliečny tuk a emulgátory.

Tak ako pri víne a káve, aj pri čokoláde má každý z nás rád niečo iné, ale kvalitatívne štandardy musia byť na mieste. Tak ako aj vo víne, aj v čokoláde môžeme nájsť rôzne odtiene bobuľovitého ovocia, ale aj korenie, či kvety. Tak ako aj v káve, tak opäť aj v čokoláde môžeme vychutnať vyladenú aciditu, plné telo, či jemnú slanosť.

Tak ako aj vo víne, aj v čokoláde môžeme nájsť rôzne odtiene bobuľovitého ovocia, ale aj korenie, či kvety. Foto: Shutterstock
Tak ako aj vo víne, aj v čokoláde môžeme nájsť rôzne odtiene bobuľovitého ovocia, ale aj korenie, či kvety. Foto: Shutterstock

Aby čokoláda nebola len dobrá, ale aj funkčná

Dušan Plichta rád vylepšuje a vymýšľa potraviny tak, aby nielen vynikajúco chutili, ale mali pre nás aj pozitívne prínosy. S cieľom spojiť chuť a funkčnosť v potravinách sa tentokrát zameral na čokoládu, ktorá nielen chutí, ale aj prospieva výkonu a zdraviu.

Nová POWER CHOCOLATE 70% s celými lieskovcami

Najlepšie čokolády Lyra Chocolates sa spojili s Powerlogy, aby priniesli nielen kvalitné, ale aj funkčné čokolády.

Dušan Plichta, ktorý stojí na čele Powerlogy a priniesol už niekoľko nových kvalitných a funkčných potravín na slovenský trh, nedávno oslovil výrobcu najlepších čokolád na Slovensku Karola Stýbla, a tak vznikla nová spolupráca, ktorej výsledkom sú nové čokolády.

POWER CHOCOLATE 70% s celými lieskovcami sa vyrába prístupom Bean – to – Bar a nájdete v nej len čisté ingrediencie výberovej kvality.

Bean-to-bar Process
Bean-to-bar Process

Jedna z prvých čokolád s javorovým cukrom!

Čokoláda je unikátna je najmä tým, že je osladená javorovým cukrom, ktorý je pomerne vzácny. Vyrába sa totiž zatiaľ iba v Kanade a patrí medzi najvyhľadávanejšie prírodné sladidlá s vlastnou výživovou hodnotou. Má nízky glykemický index podobný kokosovému cukru. A tak by čokoláda mala byť nie len unikátnym chuťovým zážitkom, ale aj funkčnou oporou pre mentálny, či fyzický výkon.

POWER CHOCOLATE 70% s celými lieskovcami
POWER CHOCOLATE 70% s celými lieskovcami

Ak však máte radšej čistú čokoládu s vyšším obsahom kakaa, nemusíte sa báť. V januári totiž pribudne nová 90 percentná POWER CHOCOLATE, v ktorej bude minimum použitého cukru bude vybalancované MCT olejom.

Ak by ste chceli vedieť viac, môžete sa už teraz tešiť na zaujímavý rozhovor Dušana Plichtu s čokolatiérom Karolom Stýblom z Lyra Chocolates, ktorý vám prinesieme nabudúce.

Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu