Najčastejšie techniky zlodejov bicyklov – ako ho ochrániť?

Zlodeji bicyklov. Foto: Shutterstock

Podľa policajných štatistík bolo v minulom roku na Slovensku ukradnutých viac ako 650 bicyklov. Zabrániť krádeži sa však dá pomocou kvalitnej zámky. Na trhu je viacero typov, ktoré sú odolné voči rôznym technikám zlodejov.

Zlodeji bicyklov najčastejšie používajú kliešte, ktoré vedia rýchlo preštiknúť káblové zámky. Okrem nich vedia nekvalitnejšie mechanizmy rozbiť aj kladivom, stačí len mať poriadnu silu. Typickým nástrojom zlodejov je aj páčidlo a inak tomu nie je ani v prípade krádeží bicyklov.

Kradnutie bicyklov. Foto: Shutterstock
Kradnutie bicyklov. Foto: Shutterstock

Pri zamykaní bicykla dávajte pozor na to, aby ste ho zamykali o pevne ukotvený stojan. Bicykel zamykajte tak, že zámka spája 3 pevné body – stojan, koleso a rám bicykla. Určite nezamykajte bicykel len o koleso. Pri zamykaní v meste si vyberte frekventované miesto, najlepšie aj s kamerovým systémom.

Kombinácia dvoch zámok

Pri zamykaní bicykla sa odporúča používať dva zámky, najlepšie rozdielneho typu, aby mal zlodej viac práce pri svojej snahe a vy tým získate vyššiu šancu toho, že si niekto jeho nelegálnu činnosť všimne.

Na trhu nájdete viacero typov zámok, ktoré môžete kombinovať. Pri výbere je dôležité zohľadňovať v rámci miery bezpečnosti najmä hrúbku zámky.

Káblová zámka

Káblová zámka bbb powerlock
Káblová zámka bbb powerlock

Najčastejšie používanou na uzamykanie bicykla je káblová zámka, ktorá je ľahká a lacná. Odporúča sa  používať najmä ako doplnková zámka.

U-lock

BBB u-vault v SKprofibike
BBB u-vault v SKprofibike

Zámky U-lock, alebo tzv. Učka, sa stávajú v súčasnosti populárnymi. Ide o oceľovú zámku, ktorá je vysoko bezpečná. Je však dôležité vybrať si väčší typ, pretože v prípade menších zámok môže byť  uzamykanie bicykla o stojan komplikovanejšie a náročnejšie.

Reťazová zámka

BBB reťazová zámka SKprofibike
BBB reťazová zámka SKprofibike

Reťazová zámka je ďalším variantom, ako chrániť svoj bicykel pred zlodejmi. Poskytuje vysokú mieru bezpečnosti, keďže je dostatočne hrubá a kliešte ju ťažko preštiknú.

Skladacia zámka

Skladacia zámka SKprofibike
Skladacia zámka SKprofibike

Stále pomerne novou je skladacia zámka vyrobená z oceľových kĺbov, ktorá poskytuje vysokú mieru bezpečnosti. Je ľahko prenosná a ľahká.


Je už len na vás, ako sa rozhodnete chrániť svoj bicykel pred krádežou. Mnoho zámok má navyše aj výhodu držiaka na bicykel, čím sú ľahko prenosné. K iným si držiak môžete aj kúpiť.

1/1
Zavrieť reklamu