Test: Potrebuje váš život (ešte) vylepšiť?

Podľa psychológov taká sloboda prináša viac uspokojenia ako úspech. Foto: Shutterstock

Šťastie je prchavá emócia. Ako sa spieva, za peniaze si ho nekúpime. A potom, zrazu, sa na nás usmeje z perfektne upratanej zásuvky (vďaka za tip Marie Kondo!).

Často si myslíme, že šťastie je odmena za dosiahnutie veľkých životných  míľnikov (promócie, manželstvo, narodenie detí).  Podľa psychológov sa však skrýva v každodenných maličkostiach ako je objatie milovaného človeka alebo smiech s kamarátmi až sa za brucho chytáte. Chcete vedieť, kde všade sa ešte skrýva?

1. Viete, čo dáva práci najväčší zmysel?

  • Úspechy
  • Pochvala od šéfa
  • Voľnosť

Odpoveď C: Inými slovami, ak chcete byť v živote spokojní, buďte pánmi svojho času! Podľa psychológov taká sloboda prináša viac uspokojenia ako úspech. Nemusíte dávať v práci výpoveď, pomôže vám aj malá zmena – napríklad vymeňte auto za bicykel. Je to oveľa slobodnejší spôsob dopravy, ktorý vám prinesie uspokojenie.


2. Čo je lepšie: tučná výplata alebo dobrý spánok?

  • Peniaze
  • Spánok

Odpoveď B: Vďaka veľkej peňažnej odmene sa budete cítiť dobre. Na chvíľu. Vlna šťastia je relatívne krátka. Kvalita spánku má oveľa dlhodobejší dopad na konečnú duševnú pohodu a zdravie.

Podľa psychológov taká sloboda prináša viac uspokojenia ako úspech. Foto: Shutterstock
Podľa psychológov taká sloboda prináša viac uspokojenia ako úspech. Foto: Shutterstock

3. Pokojný život je šťastnejší. Veríte tomu?

  • Pravda
  • Nepravda

Odpoveď B: Pohľad na dlhý zoznam povinností vháňa slzy do očí. Výskum odhalil, že krajiny s rýchlejším životným tempom majú obyvateľov s väčším subjektívnym pocitom spokojnosti.

Ak toho potrebujete stihnúť viac, využite techniku Pomodoro. Pomocou tejto metódy sa úlohy rozdeľujú do 25 minút dlhých časti s krátkymi prestávkami. Princíp tejto metódy spočíva v tom, že časté prestávky zlepšujú duševnú čulosť.


4. Ktoré z týchto jedál vám vyčaruje úsmev na tvári?

  • Syrová omeleta
  • Misa smoothie acai
  • Toast s banánom

Odpoveď A a C: Všetko je to vo farbe! Podľa vedcov nám žlté potraviny zlepšujú náladu pravdepodobne preto, lebo si ich od detstva spájame s farbou slnka a pozitívnosťou.

Naopak, naše mozgy majú tendenciu spájať si modrú potravu so smútkom a v konečnom dôsledku zhoršujú náladu.

Aké jedlo vám vyčarí úsmev na tvári? Foto: Shutterstock
Aké jedlo vám vyčarí úsmev na tvári? Foto: Shutterstock

5. Čo môže mať vplyv na vašu zlú náladu?

  • A.) Slabý pitný režim
  • B.) Vynechanie jedného chodu.
  • C.) Nedostatok ovocia.

Odpoveď A: Ste neustále unavení a takí náladoví, že ste už protivní aj sami sebe? Aj takýmto spôsobom vám telo môže dávať najavo, že ho zásobujete nedostatočným množstvom tekutín. Na to, aby sa objavili výkyvy nálad stačí aj mierna dehydratácia. Malátnosť, apatia a neschopnosť vybičovať sa k akémukoľvek výkonu tak môže byť len dôsledkom zlého pitného režimu.


6. Ktorá z možností vás najviac nakopne?

  • Sýtená limonáda
  • Nealkoholický Birell
  • Červené víno

Odpoveď B: Že pivo vyvoláva dobré pocity je sotva prekvapivou informáciou – ale nie je to z dôvodu, na  ktorý myslíte. Alkohol môže mať úplne opačné účinky. Môže za to sladový jačmeň, ktorý stimuluje v mozgu centrum odmeny.

Nealko pivo Birell s novou hroznovou príchuťou je ochutené šťavou z červeného a bieleho hrozna. Spája sa v ňom pivná horkosť a sladkosť hrozna. No nie je to limonáda namiešaná z umelých sirupov, ako väčšina sýtených ochutených nealko nápojov. Nealko Birell sa varí z jačmeňa a chmeľu presne tak isto ako klasické pivo.

Objavte novinku v praktickej PET fľaši s objemom 0,4 l. Ochutnajte novú príchuť Birell Hrozno a Birell Pomelo & Grep.
Objavte novinku v praktickej PET fľaši s objemom 0,4 l. Ochutnajte novú príchuť Birell Hrozno a Birell Pomelo & Grep.

7. V ktorom veku sú ľudia najšťastnejší?

  • 18 – 25 rokov
  • 46 – 55 rokov
  • 76+ rokov

Odpoveď A a C: Vedci odhalili súvislosť medzi životnou spokojnosťou a vekom. Tento trend sa stupňuje od dospelosti do 25 rokov a potom v neskoršom „zlatom“ veku, keď sme schopní lepšie regulovať svoje emócie a uprednostňovať vnútorný pocit spokojnosti. Keď sviečok na torte pribúda,  je dobrou stratégiou zostať sociálne a fyzicky aktívny.

Keď sviečok na torte pribúda,  je dobrou stratégiou zostať sociálne a fyzicky aktívny. Foto: Shutterstock
Keď sviečok na torte pribúda,  je dobrou stratégiou zostať sociálne a fyzicky aktívny. Foto: Shutterstock

8. Cítite sa nanič a po ruke máte telefón? Čo by ste mali urobiť?

  • Urobiť si selfie
  • Zavolať do práce, že ste chorí
  • Skontrolovať Facebook

Odpoveď A: Nemáme k tomu žiadne presné čísla, ale niečo by ste sa mohli naučiť od hviezd na sociálnych sieťach. Podľa vedcov majú úsmevy pre fotografie, rovnako ako spätná väzba, ktorú dostanete, keď vás niekto lajkne alebo zdieľa, efekt na pozdvihnutie nálady.


9. Viete, prečo vám neporiadok škodí?

  1. A)Lebo zvyšuje hladinu kortizolu.
  2. B)Lebo môžete zakopnúť o rozhádzané veci a spôsobiť si úraz.
  3. C)Lebo sa kvôli nemu hádate s partnerom.

Odpoveď A: Iste, ak by sme to naozaj pritiahli za vlasy, bolo by pravdivé tvrdenie B aj C, ale v skutočnosti patrí neporiadok medzi 5 najväčších stresorov. A to najmä pre ženy, ktoré „ťažko zvládajú“ preplnený priestor, prepchatý zbytočnosťami, ktorých sa nemôžu alebo nevedia zbaviť. Záver? Pustite sa do jarného upratovania. Je to zdravé!

Ak budete potláčať emócie a neustále na seba vyvíjať tlak, zničíte si zdravie. Foto: Shutterstock
Ak budete potláčať emócie a neustále na seba vyvíjať tlak, zničíte si zdravie. Foto: Shutterstock

10. Skúšali ste už držať diétu. Ak patríte k ženskému pokoleniu, tak si trúfneme predpokladať, že áno. Skúste si tipnúť, ktorá z týchto možností sa stala podľa odborníkov diétou roka 2019.

  1. A)Keto diéta
  2. B)Stredomorská diéta
  3. C)Flexiteriánstvo

Odpoveď B: Strava zložená najmä z rastlín, celozrnných produktov a zdravých tukov ako olivový olej, viac proteínov a menej spracovaných potravín. Táto diéta je spojená so samými zdravotnými benefitmi. Znižuje riziko výskytu rakoviny, srdcovo-cievnych ochorení, zlepšuje činnosť obličiek a trávenia.

Diétou roka sa stala aj preto, lebo je jednoduchá a prejsť na tento typ stravovania nerobí ľuďom problém. Flexiteriánstvo skončilo na 3. a keto diéta až na 38. mieste.

3 tipy na vylepšenie života

  1. Neprepínajte sa. Ak budete potláčať emócie a neustále na seba vyvíjať tlak, zničíte si zdravie. Akceptujte to, ako sa cítite, aby ste sa mohli rozhodnúť ako ďalej.
  2. Keď sa životné stresy kopia, pomôžte si rezistentným tréningom. V posilňovni rozdrvíte úzkosť a vybudujete si svaly.
  3. Máte svoj život pod kontrolou? Môžete pomôcť niekomu inému. Altruizmus spôsobí, že sa budete cítiť lepšie. Podľa výskumov tiež pomáha žiť dlhšie, znižuje riziko demencie a vysokého krvného tlaku.

Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu