Ako na letnú nádchu – byť chorý cez leto predsa vôbec nie je príjemné

29. apríla 2019
Letná nádcha. Foto: Shutterstock

Letné nachladnutia či alergie nie sú nič príjemné. Zvlášť, keď si to načasujú tak, že nám znepríjemňujú dovolenky, víkendy na horách a iné prázdninové aktivity.

Keď nás leto láka von a my máme ležať doma s nádchou, ku ktorej sa pridruží bolesť hrdla, teplota, prípadne dokonca kašeľ, je málo dôvodov udržať si žiarivý životný optimizmus. Hádam každý z nás sa preto takéto stavy snaží silou-mocou poraziť čo najskôr. Ak sa však rozhodnete chorobe vyhlásiť vojnu, mali by ste pamätať na zopár faktov.

Rozdiel medzi chorobou v lete a zime

Náš pocitový rozdiel medzi letnými a zimnými nachladnutiami pramení hlavne z toho, že s nimi bojujeme v rozdielnych ročných obdobiach. V zásade však ide o rovnaký typ vírusov a, bohužiaľ, vírusy sú zloba, ktorú antibiotiká nevyliečia. Obidva druhy nachladnutia sa zvyčajne šíria tým, že infekcia z rúk sa prenesie do očí, nosa alebo úst.

Najväčší rozdiel medzi letným a zimným nachladnutím je v tom, ako naň reagujeme. V zime prijmeme oveľa prirodzenejšie, že niečo s naším zdravím nie je v poriadku, zaľahneme do duchien a sŕkame horúcu kuraciu polievku. Cez leto to však vôbec nie je také jednoduché. Ležať v posteli, keď vonku krásne svieti slniečko a takmer celý svet chodí chytať bronz k vode, je pomaly nadľudské úsilie.

Ako sa z toho dostať

To, ako dlho vás nachladnutie bude trápiť, záleží na imunitnom systéme. Obranyschopnosť nášho organizmu záleží od toho, čo jeme, čo pijeme, čomu sa venujeme. Inými slovami, náš životný štýl sa podpisuje aj na našej imunite. A my máme pre vás zopár tipov, ako si pomôcť.

1 Často si umývajte ruky

Najčastejšie sa baktérie prenášajú z chorého človeka na zdravého rukami – či už priamo alebo nepriamo. Vašou najlepšou obranou je umývať si ruky niekoľkokrát denne teplou, mydlovou vodou.

2 Majte vždy poruke dezinfekčnú kozmetiku

Nie vždy má človek možnosť umyť si ruky. A práve vtedy padne vhod dezinfekčná kozmetika.

Niekomu viac vyhovujú dezinfekčné obrúsky, niekomu gély. Možností je viacero, tak si vyberte tú, ktorá vám najviac vyhovuje.

3 Pite dostatok tekutín

Hoci nemôžete nachladnutie len tak vypláchnuť z tela von, pitie vody a iných tekutín, ako je napríklad čaj alebo čerstvo odšťavený ovocný džús, vám pomôže predchádzať dehydratácii a zachovávať si telesné tekutiny.

Pite dostatok tekutín. Foto: Shutterstock
Pite dostatok tekutín. Foto: Shutterstock

4 Oddychujte

Ľahko sa to povie, ťažšie vykoná. Oddychovať v období, keď takmer každý žije na plný plyn, nie je práve najjednoduchšie. Ale aby sa vaše telo zregenerovalo z vírusu, potrebuje veľa odpočinku.

5 Strávte nejaký čas vonku

Je oveľa pravdepodobnejšie, že sa nachladíte vnútri ako vonku. Vnútri, v klimatizovaných a uzavretých priestoroch, vyčíňajú vírusy jedna radosť, takže riziko chytiť si nejaký je tu oveľa vyššie. To je zároveň dôvod, prečo vás posielame na slniečko za športovými aktivitami.

Prečo? Pretože ultrafialové slnečné lúče dokážu zabíjať vírusy spôsobujúce nachladnutie. A to je dobrý argument, nemyslíte?

6 Liečte symptómy

Hoci na klasické nachladnutie neexistuje liek, môžete si pomôcť aspoň prípravkami proti rôznym symptómom, napríklad sirup na kašeľ, liečivé spreje do nosa, pastilky na bolesť hrdla… Netreba to však preháňať, pretože problémy môžu vyplynúť, aj keď zvýšite odporúčanú dennú dávku.

7 Jedzte sezónne ovocie

Jedzte sezónne ovocie. Foto: Shutterstock
Jedzte sezónne ovocie. Foto: Shutterstock

Ovocie a zelenina sú bohaté na vitamíny a živiny, čo pomôže zlepšiť obranyschopnosť vášho organizmu. Ich výhodou je, že nielenže sú pre vás dobré, ale sú aj veľmi chutné – obzvlášť v letnej sezóne.


Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu