Môžu mať zvláštny sex a dokážu zmeniť pohlavie

23. augusta 2019
Svet zvierat. Foto: Shutterstock

Jelene majú rohy, samce vtákov žiarivé farby a kravám narástlo vemeno – rozlíšiť samce a samice by malo byť celkom jednoduché. Lenže, ako sa tak často stáva v zvieracej ríši, ani rozdiely medzi pohlaviami nebývajú vždy jednoznačné.

Život klauna

Zdá sa vám klaunov domov v sasanke veľmi útulný? Jeho rodinný život však ani zďaleka nie je konvenčný. Kolóniu klaunov tvoria mladé ryby a jeden chovný pár. Velí jej samica, ktorá je z nich najväčšia.

Všetci klauni začínajú svoj život ako samce. Foto: Shutterstock
Všetci klauni začínajú svoj život ako samce. Foto: Shutterstock

Všetci klauni začínajú svoj život ako samce. Keď dominantná samica zomrie, najväčší z nich zmení pohlavie, aby zaujal jej miesto a všetky ostatné samce postúpia v hierarchii.

Obetavý „banánový“ slimák

Tento slimák patrí medzi najväčších na svete – a podobne ako iné slimáky, je to hermafrodit. To znamená, že má funkčný samčí aj samičí pohlavný orgán.

Ak sa mu nepodarí nájsť partnera, dokáže sa rozmnožiť sám so sebou. Zvyčajne však vytvára pár, ktorý si navzájom vymení spermie a obaja nakladú oplodnené vajíčka. Je však vybavený nezvyčajne veľkým samčím pohlavným orgánom, ktorý môže uviaznuť v tele partnera. V zúfalej snahe vymaniť sa, slimáky niekedy odhryznú uväznený orgán! Aj po tomto utrpení môžu pokračovať v rozmnožovaní, ale už len so samičími  pohlavnými orgánmi.

Čudáčka rákosníčka

V prvom filme Jurský park vytvorili vedci iba samice dinosaurov, aby sa park stal čo najbezpečnejším. Po objavení vaječnej škrupiny si uvedomili, že niektoré z nich sa zmenili na plodné samce a vydedukovali, že je za tým žabia DNA, ktorú používali na vyplnenie medzier dinosaurej závitnice.

Pesticídy nazývané atrazín podporujú také zvýšenie produkcie estrogénu, že sa samce premenia na plodné samice. Foto: Shutterstock
Pesticídy nazývané atrazín podporujú také zvýšenie produkcie estrogénu, že sa samce premenia na plodné samice. Foto: Shutterstock

Keďže dinosaury boli plazy, obojživelná DNA by pravdepodobne nebola prvou voľbou, ale áno – skutočne existujú žaby, ktoré menia pohlavie. Za touto zmenou je ľudská činnosť. Pesticídy nazývané atrazín podporujú také zvýšenie produkcie estrogénu, že sa samce premenia na plodné samice.

Komplikovaná kura

Všetky vtáky majú v embryonálnej fáze dva pohlavné orgány, ktoré sa vyvinú buď do semenníkov, alebo vaječníkov v závislosti od génov. Sliepkam sa vyvíja len ľavý vaječník, zatiaľ čo druhý orgán zvyčajne zostáva spať.

Infekcie, nádory, cysty a poškodenie nadobličiek môžu poškodiť funkčný vaječník a keď sa to stane, aktivuje sa pravý pohlavný orgán. Začne však produkovať androgény – hormóny ako testosterón, ktoré podporujú rozvoj samčích vlastností. Sliepka, zatiaľ čo zostane geneticky samicou, prestane znášať vajcia a začne sa podobať na kohúta.

Ak si chcete prečítať o ďalších zvláštnych zvieracích sexuálnych praktikách alebo zmenách pohlavia, otvorte si časopis Svet zvierat. Na jeho stránkach nájdete aj ďalšie zaujímavé informácie:

  • Premyslené lovecké taktiky kosatiek
  • Na čo myslieť, kým si domov prinesiete psíka?
  • Viete, že pandy červené bľačia ako jahňa?



Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu