Ako si užiť predĺžený víkend v Salzburgu a okolí

22. septembra 2020
Záhrady Mirabell s výhľadom na pevnosť Hohensalzburg. Foto: Miro Pochyba

Vďaka Mozartovi sa Salzburg stal jedným z hlavných miest klasickej hudby, ale boli to arcibiskupi, ktorí sa zaslúžili o jeho prosperitu, bohatstvo a významnú históriu. V súčasnosti patrí Salzburg jednoznačne k najkrajším miestam v Rakúsku.

Pohľad na staré mesto s mnohými kostolnými vežami, nad ktorým sa vypína Salzburská pevnosť a cez ktoré preteká alpská rieka Salzach, sa vám navždy vryje do pamäti. Sýta zeleň, okolité pastviny a majestátne hory robia Salzburgu veľkolepé kulisy.

Výhľad na Salzburg a pevnosť Hohensalzburg. Foto: Miro Pochyba
Výhľad na Salzburg a pevnosť Hohensalzburg. Foto: Miro Pochyba

Staré mesto Altstadt vyhlásené za svetové kultúrne dedičstvo nadobúdalo svoj blahobyt dlhé stáročia vďaka medzinárodnému obchodu s „bielym zlatom“ – kamennou soľou. Nakoniec aj u nás sme ho kedysi volali „Soľnohrad“.

Salzburg z pevnosti. Príjmy zo soli umožnili arcibiskupom vybudovať bohaté mesto. Foto: Miro Pochyba
Salzburg z pevnosti. Príjmy zo soli umožnili arcibiskupom vybudovať bohaté mesto. Foto: Miro Pochyba

Príjmy zo soli umožňovali arcibiskupom budovať bohaté mesto s množstvom kostolov, ktoré dostalo prezývku „Rím severu“. Práve vďaka soli sa dnes môže pýšiť uličkami a námestiami, stavbami a záhradami, aké sa len tak nevidia.

Tip na začiatok

Ak sa niekedy vyberiete do Salzburgu, odporúčame vám vybaviť si Salzburg kartu. Najzaujímavejšie miesta, múzeá, pevnosť a atrakcie budete môcť navštíviť zadarmo, na mnohé ďalšie miesta sú vstupy s kartou za zvýhodnenú cenu.

Prechádzka do mesta

Po príchode do Salzburgu sme si odložili veci v hoteli Sheraton blízko centra a vybrali sme sa na prechádzku do centra. Len po pár krokoch sme sa dostali k záhradám Mirabell, jednému z najfotografovanejších miest v Salzburgu.

V záhradách Mirabell. Foto: Miro Pochyba
V záhradách Mirabell. Foto: Miro Pochyba

Záhradníci niekoľkokrát ročne menia výsadbu, aby kvitli takmer nepretržite po celý rok rôznymi farebnými kombináciami. Spája sa s nimi aj jeden zaujímavý príbeh.

V roku 1606 dal salzburský arcibiskup Wolf Dietrich postaviť prepychový palác Mirabell pre svoju milenku Salomé Alt, s ktorou mal až 15 nemanželských detí.

V záhradách Mirabell. Foto: Miro Pochyba
V záhradách Mirabell. Foto: Miro Pochyba

Avšak na rozdiel od iných arcibiskupov tohto mesta, ktorí kurtizány striedali alebo si nechali prekopať chodbu do ženského kláštora, mali Dietrich a Salomé veľmi pekný vzťah. Zo záhrad sa nám naskytol krásny výhľad na starú pevnosť Hohensalzburg. No povedzte, ktorá nevesta by dnes nechcela mať svadbu v týchto romantických záhradách?

Staré mesto UNESCO

Zo záhrad sme sa prešli po moste ponad divokú horskú rieku Salzach a zamierili do starého mesta. Jedna z najznámejších úzkych historických obchodných uličiek Getreidegasse je rodiskom slávneho Mozarta.

Nakupovanie na tomto mieste má svoju tradíciu, o čom svedčia staré ručne tepané cechové znaky nad každým obchodom.

Pomedzi uličky a rôzne pasáže sme sa pomaly dostali až pred najznámejšiu kresťanskú stavbu v Salzburgu. Katedrála svätého Ruperta a Virgila bola prvou barokovou stavbou na severe Álp. Jej budova je prepojená s DomQuartier, obrovským múzejným komplexom, ktorý sa nachádza v okolitých budovách vrátane kláštora. Na niekoľkých poschodiach je viac umenia a drahocenností, ako sme kedy mali možnosť vidieť v našej malej krajine dokopy. Zo strechy sa nám naskytol ďalší pekný výhľad na námestie. Vďaka Salzburg karte sme mali do celého komplexu DomQuartier vstup zadarmo. Radíme vám len jedno: rezervujte si naň dostatok času.

Na námestí Kapitelplatz sa každé leto koná hudobný festival. Práve premietali operu Rosenkavalier. Foto: Miro Pochyba
Na námestí Kapitelplatz sa každé leto koná hudobný festival. Práve premietali operu Rosenkavalier. Foto: Miro Pochyba

Hneď vedľa katedrály sa nachádza námestie Kapitelplatz. Ak ste už niekedy videli fotografie zo Salzburgu, pravdepodobne je vám známy pohľad na námestie s veľkou šachovnicou, nad ktorým sa vypína pevnosť, cez ktoré až do dnešného dňa premávajú koče s koňmi. Každé leto sa tam koná Siemens festival. Keďže Salzburg je mestom klasickej hudby, na námestí sa pod holým nebom premietajú na veľkej obrazovke koncerty svetoznámych orchestrov a slávne opery. Festival je pre všetkých a zadarmo.

My sme si operu užili s vynikajúcou večerou priamo na námestí. Foto: Miro Pochyba
My sme si operu užili s vynikajúcou večerou priamo na námestí. Foto: Miro Pochyba

Mali sme vopred rezervované miesto v reštaurácii na námestí a pri výbornej večeri sme si užili operu Rosenkavalier. Ak máte radi hudbu a kvalitné jedlo, bude to pre vás skvelý zážitok.

Pevnosť Hohensalzburg

Na druhý deň sme sa vybrali na pevnosť Hohensalzburg. Zmodernizovanou strmou pozemnou lanovkou, ktorá bola jednou z najstarších železníc na svete, sme sa vyviezli nad mesto na vrch Festungberg.

Pevnosť Hohensalzburg sa týči nad starým mestom. Foto: Miro Pochyba
Pevnosť Hohensalzburg sa týči nad starým mestom. Foto: Miro Pochyba

Pevnosť Hohensalzburg má dlhú históriu, začala vznikať už v roku 1077, postupne sa pristavovali ďalšie časti a v 19. storočí nadobudla dnešnú podobu. Nájdete tam rôzne expozície, ktoré sa vylepšujú každý rok. Najkrajší je však výhľad z pevnosti na všetky svetové strany. Z tej výšky budete mať Salzburg ako na dlani.

Panorama múzeum

Pred dvesto rokmi žil Johann Michael Sattler, ktorý namaľoval vtedajší Salzburg úplne do detailov. Veľkú panorámu si dnes môžete pozrieť na stenách kruhovej miestnosti v Panorama múzeu v Salzburgu. Zachytil sedliacke domčeky v okolí mesta, neupravený tok rieky Salzach s ostrovčekmi, farbenie a sušenie oblečenia na šnúrach domov aj opar nad okolitými horami. Historický obraz môžete porovnať so súčasným výhľadom, ktorý sa vám naskytne z pevnosti Hohensalzburg.

Panorama múzeum v Salzburgu. Foto: Miro Pochyba
Panorama múzeum v Salzburgu. Foto: Miro Pochyba

Sattlerov syn Hubert Sattler pokračoval v jeho tvorbe. Tak, ako teraz máme fotografov, ktorí cestujú a fotia rôzne mestá a krajiny, Hubert kedysi precestoval Grand Canyon, Niagarské vodopády, Paríž, Ženevu a vtedajšiu podobu mnohých ďalších miest zachytil na plátne. Aj túto expozíciu si môžete prehliadnuť v múzeu. Prenesie vás nielen do iných zemí, ale aj do minulosti.

Salzburg na gurmánsky štýl

Musíme sa priznať, že Salzburg sa dá užiť aj po tejto stránke. Chutilo nám napríklad na panoramatickej terase s výhľadom na mesto IMLAUER Sky – Bar & Restaurant, ale prekvapili nás aj v reštauračnom stane na námestí, kde sa premietala opera.

Reštaurácia s panorámou Salzburgu. IMLAUER Sky – Bar & Restaurant. Foto: Miro Pochyba
Reštaurácia s panorámou Salzburgu. IMLAUER Sky – Bar & Restaurant. Foto: Miro Pochyba

Ak sa vyberiete do Salzburgu, určite ochutnajte aj pravú Sacherovu tortu podľa originálneho receptu, ktorú nájdete výhradne v Café Sacher v Salzburgu a vo Viedni a tradičné Mozartove gule.

IMLAUER Sky – Bar & Restaurant. Foto: Miro Pochyba
IMLAUER Sky – Bar & Restaurant. Foto: Miro Pochyba

Mozartove gule originál

Svetoznáme Mozartove gule vytvoril prvýkrát cukrár Paul Fürst v roku 1890. Za produkt bol ocenený zlatou medailou, čo ho okamžite preslávilo.

Martin Fürst, prapravnuk vynálezcu, stále pokračuje v rodinnej tradícii a vyrába Mozartove gule podľa starého receptu ručnou výrobou a čokoládové guľôčky sa môžu nazývať pravé salzburské Mozartove gule.

Svetové javisko už 100 rokov

Prívlastok mesta Salzburg je svetové javisko. V Mozartovom rodisku sa koná celosvetovo známy festival hudby a drámy už presne sto rokov.

Salzburg je rodiskom Mozarta. Foto: Miro Pochyba
Salzburg je rodiskom Mozarta. Foto: Miro Pochyba

Program sa obmieňa, no každý rok sa jedna vec nemení – hra Jedermann. Javiská festivalu, kde sa koncerty odohrávajú, vás ohúria svojou veľkosťou.
K najširším na svete patrí javisko so šírkou sto metrov, ktoré má aj výbornú akustiku. Tento obrovský priestor bol kedysi pod holým nebom a slúžil aj ako konské stajne, dnes má strechu, ktorá sa dá v prípade potreby otvárať.

Okolie Salzburgu

Zasmejte sa v Hellbrunne

Každý, kto navštívi Salzburg, by si mal aspoň raz spraviť výlet na zámok Hellbrunn a presvedčiť sa o tom, že aj arcibiskupi môžu mať veľký zmysel pre humor.

Posaďte sa za stôl a môžete skončiť mokrí. Arcibiskup si rád robil z hostí srandu. Foto: Miro Pochyba
Posaďte sa za stôl a môžete skončiť mokrí. Arcibiskup si rád robil z hostí srandu. Foto: Miro Pochyba

Letné sídlo Marka Sittikusa (Markus Sittikus), jedného z najznámejších salzburských arcibiskupov, a veľkolepý park okolo zámku, sú navštevované najmä pre vodné hry, ktoré aj nám spravili dobrú náladu. Markus Sittikus rád prekvapil a pobavil svojich hostí, a to vo chvíľach, keď to najmenej čakali. Vtedy ich ostriekala voda z fontán a tryskov ukrytých na rôznych miestach. Napríklad, keď sa na hostine vonku začínali hostia nudiť, bola to voda rovno zo stoličiek, na ktorých sedeli. Samozrejme, voda striekala všade okrem stoličky, na ktorej sedel arcibiskup.

Veselo je tam stále, staré vodné hry fungujú už neuveriteľných štyristo rokov a schytať nečakanú sprchu tam môžete aj vy.

Zrazu v Alpách

Vybrať sa do Salzburgu a nezastaviť sa v alpskej prírode jednoducho nejde. Najbližšia a najobľúbenejšia zastávka je hora Untersberg, kam sa dá dostať lanovkou.

Výhľad z Untersbergu. Foto: Miro Pochyba
Výhľad z Untersbergu. Foto: Miro Pochyba

V centre sme nasadli na autobus č. 25, ktorý nás za vyše pol hodinu priviezol priamo k dolnej stanici lanovky. Vďaka Salzburg karte sme mali opäť autobus aj lanovku, ktorá, mimochodom, stojí 26,50 eur, úplne zadarmo. Tu nám však už pomaly začínalo svitať, na čo sme sa to dali.

Lanovka prekonáva poriadnu výšku a horná stanica leží vo výške 1 776 metrov nad morom. Z pohodlia modernej lanovej kabíny sme mohli žasnúť nad strmými skalami, ktoré sa odrazu rozprestierali pod nami. O niekoľko minút sme už dýchali svieži, voňavý alpský vzduch a vychutnávali si pokoj a ticho hôr.

Na hore Untersberg sa počasie rýchlo mení. Foto: Miro Pochyba
Na hore Untersberg sa počasie rýchlo mení. Foto: Miro Pochyba

Z jednej strany hory oblaky, z druhej úžasný výhľad do doliny a rokliny, ktorá sa rozprestierala pod nami. Z tohto miesta sa môžete vybrať na rôzne túry, prípadne navštíviť ľadové jaskyne.

Výhľad z Untersbergu. Foto: Miro Pochyba
Výhľad z Untersbergu. Foto: Miro Pochyba

Dajte si však pozor, počasie hore sa rýchlo mení a aj keď svieti slnko, o chvíľu môže byť búrka.

Hangar-7

Salzburské letisko by nemal obísť žiadny muž, ktorého zaujímajú lietadlá a formuly.

Hangar-7 v Salzburgu. Foto: Miro Pochyba
Hangar-7 v Salzburgu. Foto: Miro Pochyba

V budove Hangar-7, ktorú vlastní Red Bull, sa nachádza zbierka historických lietadiel, helikoptér a pretekárskych formúl 1. Reštaurácia Ikarus bola ocenená Michellinskou hviezdou.

Kúpanie v alpských jazerách

V okolí Salzburgu sa nachádza vyše sedemdesiat nádherných rozľahlých jazier s priezračnou vodou. Autom tam cesta trvá sotva 30 minút, oplatí sa zastaviť sa pri nich po ceste do Salzburgu.

Fuschlsee. Foto: Shutterstock
Fuschlsee. Foto: Shutterstock

Obišli sme šestnásťkilometrové jazero Mondsee a zastavili sme sa pri menšom nádherne sfarbenom jazere Fuschlsee, ktoré obľubujú aj prominentní hostia. V zámku nad jazerom prespal napríklad Arnold Schwarzenegger či princ Charles. My sme si tam dali rýchly osviežujúci kúpeľ a kávu a vyrazili sme z nášho nezabudnuteľného trojdňového výletu v Salzburgu domov.

Text: Martina Strihová
Foto: Miro Pochyba

1/1
Zavrieť reklamu