Výroba nealko piva je hotová alchýmia!

30. apríla 2021
Výroba nealko piva. Foto: Shutterstock

Žijeme v modernej dobe, ktorá si vyžaduje, aby sme boli neustále v strehu. Rovnako dôležité je zastaviť sa a nájsť si chvíľu pre seba. Nealko pivo je moderným potešením, ktoré vám ju ozvláštni pravou chuťou piva a nabije vás novou energiou.

Výrobou nealkoholického piva je, že si ho dokážete užiť kdekoľvek. Po príjemnom obede v práci, po športovaní alebo len tak, kedykoľvek počas dňa. Každý dúšok prináša množstvo látok potrebných na fungovanie metabolizmu. Ale zamysleli ste sa už niekedy nad tým, akú cestu muselo absolvovať, kým sa dostalo až k vám?

Aj pri výrobe nealko piva je samotný proces zahalený rúškom tajomstva. Pivovary si ho poctivo strážia v snahe dosiahnuť originálnu chuť a kvalitu porovnateľnú s klasickým pivom. Teraz sa s nami môžete ponoriť do chemického a výrobného procesu a zistiť, ktoré špeciálne postupy a ingrediencie stoja za jeho chuťou.

Tajomstvo nealkoholického piva

Najťažšou úlohou pri výrobe nealko piva je uchovať plnú chuť porovnateľnú s chuťou klasického piva, a pritom udržať objem alkoholu v určitom limite. Ako docieliť, aby pivo malo iba do 0,5 % alkoholu v objeme bez toho, aby stratilo chuť?

Existuje viacero procesov, ktoré nám pomohol pochopiť Ján Píry, odborník na výrobu nealko piva Birell, obchodný sládok Plzeňského Prazdroja, ktorému ako študentovi učaroval svet chémie. Od nej sa dostal až k výrobe piva, ktorej sa venuje už vyše tridsaťpäť rokov.

Hneď na úvod je dôležité spomenúť, že výroba nealkoholického piva je náročnejšia ako výroba piva alkoholického. Vyžaduje si pokročilú technológiu a presné analýzy aj na zistenie objemových percent alkoholu. „Existujú tri cesty, ako vyrobiť nealkoholické pivo. Prvá spočíva v tom, že najprv vyrobím pivo a potom z neho oddelím alkohol,“ vysvetľuje sládok, ako sa dajú využiť predovšetkým destilačné a filtračné separačné technológie.

Nealko pivo sa môže vyrávať tromi rôznymi spôsobmi. Foto: Shutterstock
Nealko pivo sa môže vyrávať tromi rôznymi spôsobmi. Foto: Shutterstock

Môže byť pomerne náročné oddeliť alkohol od zvyšku piva bez toho, aby pivo stratilo svoju jedinečnú chuť. Pokiaľ sa nealko pivo vyrába týmto spôsobom, veľmi často sa musí nakoniec ešte aromatizovať.

„Druhou metódou je regulované kvasenie. Sládok musí sledovať proces kvasenia a ustrážiť, aby neprišlo k prekročeniu limitu 0,5 % alkoholu, čo je u nás maximálna hranica pri nealko pive. Poslednou možnosťou je využitie špeciálne vyšľachtených kvasiniek, ktoré umožnia rovnaký proces kvasenia ako pri výrobe alkoholického piva, no vyprodukujú oveľa menšie množstvo alkoholu. Toto množstvo je zanedbateľné a z tela sa odbúra už do pár minút. Za jedinečnou chuťou nealko piva Birell stoja práve špeciálne vyšľachtené, živé, nízko prekvášajúce kvasinky Birell, ktoré minimum alkoholu vyprodukujú v neskrátenom výrobnom procese, v rovnakom, aký poznáme pri klasickom pive. Nealko pivo tak neprechádza žiadnymi chemickými ani fyzikálnymi úpravami, vďaka čomu získa dokonalú plnú a príjemne horkú
chuť piva vychádzajúcu z dlhoročných tradícií varenia českých ležiakov,“
zasväcuje nás do tajov výroby sládok Ján Píry.

Špeciálne vyšľachtené kvasinky Birell umožňujú rovnaký proces kvasenia ako pri výrobe alkoholického piva, no vyprodukujú oveľa menšie množstvo alkoholu.

Mikroskopický svet chuti Birell nealko

To, čo nevidíme, zvykneme zväčša prehliadať. A pritom kvasinky sú tou najpodstatnejšou ingredienciou pri výrobe piva.

Existuje veľmi veľa druhov a kmeňov týchto malých živých tvorov. Vedeli ste, že fungujú celé centrá zamerané len na vývoj a úschovu kvasničných kmeňov?

Tak ako si viete na internete kúpiť jedlo a nechať si ho priviezť domov, viete si vybrať aj kvasinky, ktoré najlepšie spĺňajú vaše požiadavky. Prevezmete ich od kuriéra v špeciálne uzavretej skúmavke.

„O kvasinky sa treba dobre starať tak, ako o všetko živé. Nie sú to síce domáci maznáčikovia, ale od toho, či je o ne dobre postarané, závisí výsledná chuť piva. Kvasinky musia byť v dobrej kondícii, aby všetky pivá Birell chutili rovnako. O naše špeciálne kvasinky Birell sa poctivo staráme, keďže vďaka ich špičkovej kvalite a možnosti neprerušeného varného procesu dokážeme zaručiť jedinečnú a bohatú chuť,“ uzatvára Ján Píry.

Vyšľachtené a patentované Birell kvasinky zvládajú svoju prácu na jednotku a spolu s prísne kontrolovanou výrobou prinášajú nealko pivá s plnou a originálnou chuťou. Proces výroby nealkoholického piva však závisí aj od kvality ostatných ingrediencií a, samozrejme, aj od celého výrobného procesu. Preto môžeme povedať, že výroba nealkoholického piva je skutočné majstrovstvo.

Nové nealkoholické pivá od Birellu

Dostali ste chuť na jedno nealko? Vyskúšajte novinky, ktoré vám prinesú príjemný pivný zážitok bez kompromisov v chuti.

Birell Za Studena Chmelený prináša plnšiu chuť inšpirovanú českými ležiakmi a výraznejšiu príjemnú horkosť. Vychutnáte si ho napríklad počas grilovačky, ale aj po náročnom tréningu či iba tak, po práci. Birell Štýlu IPA je, naopak, ľahkým a osviežujúcim nealkom s jemnou citrusovou arómou.

Foto: Shutterstock/Isifa

1/1
Zavrieť reklamu