Je čas vrátiť sa do lavíc. Ako vylepšiť izbu pre školáka?

23. augusta 2021

cete dieťaťu zabezpečiť vhodné miesto na učenie? Dbajte na ergonómiu vybavenie, zdravé prostredie, ale aj na príjemnú atmosféru.

Prázdniny utiekli ako voda a naši najmladší sa opäť chystajú na každodenný režim v škole. Aktuálna situácia sa síce môže zvrtnúť, no treba byť rovnako pripravený aj na učenie z domu. Aby sa im ich povinnosti čo najlepšie plnili, chce to to správne prostredie a dostatok pohodlia. Ako im môžete vylepšiť študijné kútiky?

Detská izba. Foto: Möbelix

Dieťa by pri učení a plnení domácich úloh malo mať predovšetkým pokoj a možnosť sa plne sústrediť na prácu. Snažte sa teda vyvarovať, aby v zornom poli sediaceho školáka boli prvky, ktoré ho môžu rozptyľovať – ​​či už je to pestrofarebná tapeta s obľúbenými filmovými hrdinami, police plné hračiek alebo kôš so športovým vybavením.

Pracovný kút

Pracovný stôl dieťaťa by mal stáť tak, aby naň dopadal cez deň dostatok prirodzeného svetla. Pokiaľ nemá tento kúsok nábytku dostatok úložných priestorov, doplňte ho napríklad regálom alebo kontajnerom na kolieskach.

Detská izba s pracovným kútikom. Foto: Möbelix

Učenie feng sui navyše odporúča umiestniť stôl do priestoru tak, aby dieťa malo výhľad na dvere a prehľad o tom, čo sa v miestnosti deje. Vďaka tomu ho vo chvíli, kedy bude zamestnané úlohami, nezaskočí nečakaný príchod súrodenca či rodiča. Uistite sa, že stôl má správnu výšku vzhľadom k vzrastu vášho potomka. Deti rastú ako z vody a môže sa stať, že po prázdninách sa už budú za svojím starým stolom hrbiť.

Kvalitná pracovná stolička odvetráva chrbát, má polohovateľnú opierku, možnosť nastavenia výšky sedadla a opierky rúk. Vyberajte modely, ktoré majú aj ďalšie funkcie umožňujúce individuálne nastavenie. Taká stolička potom s dieťaťom porastie až do tínedžerských rokov.

Pohodlný priestor v detskej izbe. Foto: Möbelix

Dobré je, keď je okolie pracovného kútika v neutrálnych farbách, prípadne takých, ktoré zároveň podporujú sústredenie. Konkrétny výber závisí od temperamentu dieťaťa. Pokojných a uzavretejších rojkov motivuje oranžová, živého a roztržitého nezbedníka upokoja tmavšie tóny modrej.

Chvíľka oddychu a uvoľnenia osvieži mozog a zvýši efektivitu. Sedací vak je pre tento účel ako stvorený.

Osvetlenie

Ako sa dni počas jesene budú krátiť, vzrastie potreba po kvalitnom praktickom osvetlení. Zaistite, aby vaše deti mali v izbe nielen centrálny zdroj, či už v podobe lustra alebo stropného svietidla, ale aj vhodnú pracovnú lampu.

Kvalitné osvetlenie je pre zrak vášho dieťaťa dôležité. Foto: Möbelix

Môže byť stolová, ale pokojne aj nástenná. V každom prípade by mala mať možnosť polohovania a nasmerovania podľa potreby. Dôležité však nie je len samotné svietidlo, ale aj zdroj svetla. V tomto prípade by mal vyžarovať dostatok studeného bieleho svetla, ktoré podporuje pozornosť a sústredenie, ale nemal by zároveň príliš ťahať zrak.

Zdroj: Möbelix

1/1
Zavrieť reklamu