Trendy svietidlá ako doplnok vášho interiéru.

25. októbra 2021

Osvetlenie má byť predovšetkým účelné. To však neznamená, že si s ním nemôžete urobiť radosť. Správne zvolený dizajn totiž skvele podčiarkne dojem z celého interiéru.

Absolútnym trendom sú závesné svietidlá. Dajú sa použiť takmer všade a máte priestor vyberať zo širokého sortimentu možností, či už v rámci tvarov, farieb alebo materiálov. Môžu byť decentné a nenápadné, no rovnako aj neprehliadnuteľné. Záleží na vkuse a preferenciách. Viete si zvoliť kúsok, ktorý zapadne do vášho štýlu, alebo si vybrať kontrastné prevedenie.

Osvetlenie – závesné lampy. Foto: Möbelix

Nepatria len do stredu miestnosti, pokojne ich zaveste vedľa pohovky nad odkladací stolík, prípadne nad nočný stolík alebo ku kreslu vo vašom čítacom kútiku. Okrem originálnych dizajnov jednotlivých svietidiel sa uplatňujú asymetricky zavesené zhluky či lineárne svietidlá s viacerými zdrojmi v rovnakom alebo naopak odlišnom tvare a vzhľade – tie sú ideálne najmä do kuchyne nad barový pult, ostrovček alebo väčší jedálenský stôl. V industriálnom či severskom bývaní majú svoje miesto tiež jednoduché svetlá pozostávajúce zo žiarovky v pôvodnom vzhľade – tzv. ,,Edisonky“ a spravidla textilného kábla. Svoju slávu teraz zažívajú aj kovové modely v čiernej farbe. Skrátka, so závesnými svetlami sa úžasne vyhráte!

Inšpiratívna klasika

Osvetlenie – závesné kryštálové lustre. Foto: Möbelix

Tradičný luster nikdy nevyjde z módy a stane sa šperkom obytného priestoru. Aktuálne sa teší veĺkej obľube najmä v glamour štýle, no rovnako sa hodí  aj k rustikálnemu nábytku alebo do minimalistickej domácnosti. Dodá totiž miestnosti punc luxusu. Okrem klasických čírych variantov môžete mať aj extravagantné kúsky z tmavého dymového skla. Dostupnejšie varianty z akrylu si môže dopriať každý a navyše je možné zavesiť ich aj tam, kde stropy neunesú ťažké svietidlá.

Prírodné materiály

Osvetlenie z prírodných materiálov. Foto: Möbelix

Dominujú súčasným interiérom vo všetkých podobách a nevyhýba sa im ani svet svietidiel. Pre interiéry v rustikálnom, škandinávskom či Boho štýle sú absolútnym “must have”. Najčastejšie ide o lampy závesné, ale z prútia, bambusu alebo ratanu môžu byť aj stolové či podlahové.

Stojacie lampy a dekoratívne svietidlá

Stojace lampy, dekoratívne svietidlá. Foto: Möbelix

Obľúbeným prvkom najmä obývacích izieb sú stojacie lampy s oblúkovým ramenom. Najčastejšie sa s nimi stretnete pri pohovkách či kreslách, niektorí ich dokonca používajú pre osvetlenie jedálenského kúta. Siahajú po nich najčastejšie milovníci jednoduchšieho moderného bývania a vycibreného dizajnu.

Stojace lampy, dekoratívne svietidlá. Foto: Möbelix

Osvetlenie je nielen praktickým pomocníkom, ale aj vďačnou dekoráciou. Najmä v zime počas dlhých večerov oceníte príjemne nasvietený domov. Preto do lámp s dekoratívnym účelom vyberajte tie najteplejšie a najtlmenejšie odtiene svetla pripomínajúce západ slnka.

Zdroj: Möbelix

1/1
Zavrieť reklamu