Telu cukor netreba

29. januára 2015
Cukor. Foto: Shutterstock

Potrebuje naše telo cukor? Chudneme pri jeho nedostatku a môžeme športovať, aj ak ho telo neprijíma?

Existujú esenciálne tuky a bielkoviny, ktoré si ľudské telo nedokáže vyrobiť a musíme ich prijímať stravou, ale neexistuje esenciálny sacharid.

Ľudské telo nemá fyziologickú potrebu konzumácie žiadneho cukru. To neznamená, že glukóza nie je dôležitá pre život, ona je, naopak, preň nevyhnutná, ale náš organizmus si dokáže glukózu vyrobiť z viacerých látok v procese glukoneogenézy.


Ak prijímame v dennej strave menej ako 50 g cukru alebo iných sacharidov počas niekoľkých dní, dostaneme telo do stavu ketózy, keď až dve tretiny energie mozgu môžu zabezpečovať ketóny, čo sú látky, ktoré vznikajú, keď pečeň spaľuje tuky.

Ľudský mozog v skutočnosti preferuje ketóny nad glukózou a celkovo ľudské telo preferuje spaľovať tuky, nie glukózu. Tá slúži telu ako pohotovostné palivo v prípade potreby a ľudské telo jej má vždy dostatok.

V súčasnosti sa ketogenická strava rýchlo rozširuje aj vo vrcholovom športe a stále viac športovcov ju začína využívať. Takže ľudské telo nepotrebuje prijímať cukor a môžeme športovať aj bez jeho príjmu, ale vyžaduje si to určitú adaptáciu.

Z pohľadu chudnutia je dôležité udržiavať nízku hladinu hormónu inzulín, pretože len vtedy sa môže spaľovať telesný tuk.

Najviac sa tento hormón zvyšuje práve po konzumácii cukru a všeobecne sacharidov.

Ak znížime príjem cukru a vysoko koncentrovaných sacharidov ako je múka, pečivo, obilniny či sladkosti, nebude sa nám tak často zvyšovať hladina cukru v krvi a teda ani inzulínu, čo umožní telu spaľovať tuk efektívnejšie.

Martin Chudý – konzultant pre optimálne zdravie a výživu
martinchudy.blogspot.sk

Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu