Enzýmy – zázrak pre život – nesmierne dôležité aj z lekárskeho pohľadu

23. februára 2015
Enzýmy. Foto: Shutterstock

Enzýmy sú zložené bielkoviny, určujúce povahu a rýchlosť chemickej reakcie v bunkách našej telesnej schránky a zúčastňujú sa takmer všetkých procesov látkovej výmeny a premeny – metabolizmu.

Jednoduchšie povedané – ako oheň potrebuje k svojmu vzniku poriadnu iskru, dianie v ľudskom organizme potrebuje svoje príslušné enzýmy. Preto o nich často hovoríme aj ako o biokatalyzátoroch.

Podporná terapia – liečba pomocou enzýmov, sa nazýva enzýmoterapia a poznali ju už starí Egypťania, Arabi, Feničania aj Inkovia.

MUDr. Malovič radí:

Pozitívne účinky podpornej enzymatickej liečby výživovými doplnkami pomáhajú hladšiemu priebehu urgentnej terapie úrazov, zmierňujú bolesti a redukujú zápalové procesy spojené s opuchmi. Urýchľujú rehabilitáciu aj regeneráciu poškodených tkanív a „pridružene“ aj liečbu viacerých ochorení urogenitálneho traktu, uší, nosa aj krku, ale tiež zubov a ďasien. Stále sa však, a to neprávom, pristupuje k tomuto typu akcelerovanej liečby a najmä viacúčelovej prevencie s určitým váhaním a nedôverou.

Od ovocia k doplnkom

Pomocou výťažkov z fíg, papáje alebo ananásu v podobe štiav, ktoré obsahovali prírodné enzýmy, liečili najrozličnejšie pomliaždeniny svalov a pokožky, zle sa hojace poranenia aj slabosť po prekonaných ochoreniach.

Dnes odborníci rozlišujú viac ako tritisíc druhov enzýmov. Na liečebné účely sa cieľavedome vedecky využívali už po roku 1785, keď kardiológovia zistili, že výťažok z rastliny náprstník (digitalis) pomáha ľuďom chorým na srdce. Neskôr sa začali enzýmy získavať aj z podžalúdkovej žľazy (pankreasu) zvierat.

Výskumníci neskôr prišli na to, že pre liečbu je výhodné využívať kombinácie viacerých enzýmov a zaviesť takzvanú systémovú terapiu. Každý z množstva enzýmov sa hodí na čosi iné, a keď sa v optimálnom pomere dajú do jednej tabletky, vznikne veľmi účinné liečivo v podobe výživového doplnku, ktoré môže pomáhať nášmu telu v prevencii, regenerácii, rehabilitácii, posilnení obranyschopnosti organizmu (imunity) aj v terapii viacerých chorôb či zranení a zároveň urýchľovať pôsobenie a znásobovať účinnosť ďalších liekov (antibiotiká, protizápalové liečivá – antiflogistiká, lieky proti bolestiam – analgetiká, antireumatiká).

Ako ich získať

V súčasnosti sa dostávajú do popredia výživové doplnky novej generácie obsahujúce jedinečný komplex synergicky, „ruka v ruke“ pôsobiacich neživočíšnych enzýmov.

Ich „čistejší“ a razantnejší účinok je pravdepodobne spôsobený aj tým, že enzýmy – pôvodne získavané nielen z rastlín, ale aj z úžitkových zvierat – sú nahrádzané neživočíšnymi zdrojmi z rozličných mikroorganizmov a húb. Nehrozia preto žiadne „oslabujúce“ riziká známe pri znečistení výrobkov živočíšnymi bielkovinami.

Pomocou výťažkov z fíg, papáje alebo ananásu v podobe štiav sa liečili najrozličnejšie pomliaždeniny svalov a pokožky, zle sa hojace poranenia aj slabosť po prekonaných ochoreniach. Foto: Shutterstock
Pomocou výťažkov z fíg, papáje alebo ananásu v podobe štiav sa liečili najrozličnejšie pomliaždeniny svalov a pokožky, zle sa hojace poranenia aj slabosť po prekonaných ochoreniach. Foto: Shutterstock

Posilnenie pôsobenia zmesí najvýraznejšie účinkujúcich enzýmov, kde „menej býva viac“, je umocnené pridaním bioflavonoidu rutínu (súčasť vitamínu P spolu s hesperidínom), ktorého hlavnou funkciou je udržiavanie kvality, funkcie, pružnosti a pevnosti aj priepustnosti stien najmä malých ciev (kapilár).

Rutín zároveň pomáha vitamínu C udržiavať šľachy, kĺbové plôšky, chrupkové platničky a väzy v dobrom stave a zvýrazňuje jeho účinky aj tým, že pomáha vitamínu C k lepšiemu vstrebávaniu sa v tráviacom trakte.

Väčšina odborníkov sa zhoduje v názore, že na každých 500 miligramov vitamínu C je potrebných 50 miligramov rutínu. Rutín sám o sebe pomáha liečiť opuchy a zvyšuje odolnosť organizmu voči infekcii.

Univerzálny pomocníci

Viacrozmerné účinky výživových enzymatických preparátov novej generácie sú naozajstným prísľubom pre zlepšenie nášho zdravia. Uvediem niekoľko príkladov.

Užívajú sa aj ako prevencia syndrómu turistickej triedy (častý vznik trombo-embolickej choroby s tragickým koncom) pri presune lietadlom v trvaní viac ako dve hodiny, najmä však pri dlhých transoceánskych letoch.

Pomerne jasné je aj účinkovanie enzýmov pri akútnych traumatických stavoch – poraneniach (modriny, podvrtnutia, pomliaždenia, vykĺbenia, zlomeniny), ale aj pri prípadnom zlom poo peračnom hojení. Niekedy po úrazoch vznikajú skoro „neriešiteľné“ posttraumatické lymfedémy (tuhé opuchy – najčastejšie dolných končatín), pri ktorých prekvapujúco výrazne pomôže práve enzymoterapia.

Phánka obsahuje rutín, ktorý pomáha vitamínu C udržiavať šľachy, kĺbové plôšky, chrupkové platničky a väzy v dobrom stave. Foto: Shutterstock
Phánka obsahuje rutín, ktorý pomáha vitamínu C udržiavať šľachy, kĺbové plôšky, chrupkové platničky a väzy v dobrom stave. Foto: Shutterstock

Súčasné podávanie enzýmov zlepšuje aj účinky antibiotík, myorelaxancií, nesteroidných antireumatík, liekov proti bolesti alebo doplnkov kĺbovej výživy. Pri zápaloch prínosových dutín, hrtanu alebo ucha (sinusitídy, laryngitídy, pharyngitídy, otitídy), alebo alergickej nádche či oparoch (herpes zoster) je podporný účinok enzymoterapie nespochybniteľný.

Zubári oceňujú nezanedbateľný prínos enzymoterapie pri aj po resekciách a extrakciách zubov, chronickom zápale ďasien alebo paradentóze. Urológovia zisťujú jej dobré účinky pri podpore liečby močovodov, prostaty alebo močového mechúra (akútna uretritída, prostatitída, cystitída), prípadne obličkovej panvičky (akútna aj chronická pyelonefritída).

Zaujímavá je tiež pomocná úloha enzymoterapie pri normalizácia biochemických pomerov vnútorného prostredia ľudského organizmu po ochoreniach (chrípka, angína) alebo pri odbúravaní odpadových produktov po zvýšenej záťaži (nahromadený laktát – kyselina mliečna, ale najmä kreatínkináza – CK, amoniak a močovina – urea), akou je opakovaná namáhavá práca nadčas alebo nezvládnutý fyzický tréning.


Niekedy mávame aj pocity ťažkých a studených nôh, bolesti, nočné kŕče, pálenie, svrbenie a pichanie. To všetko nepatrí medzi bežné prejavy preťaženia ani dôsledky náročného denného režimu. Signalizujú problém chronického žilového ochorenia v počiatočnom štádiu.

Jeho prvotnou príčinou býva oslabenie stien žíl (vrodené, po prechodenom ochorení, nedoliečenom zranení), strata ich  pružnosti a následné rozšírenie. Spolu s tým vzniká nedovieravosť žilových chlopní a obrátenie toku krvi v žilách. To spôsobuje poruchu prúdenia v cievnom systéme.

Hromadenie krvi, predovšetkým v povrchových žilách, zapríčiní vysoký žilový krvný tlak, spomalenie prietoku krvi, poškodenie stien žíl vplyvom zhoršenia ich okysličovania, poruchy funkcie, opuch a zápal šíriaci sa do okolia. Následne sa devastuje podkožné tkanivo a v dôsledku zhoršeného prísunu živín vznikajú zmeny kože, ktoré môžu viesť k nehojacim sa vredom predkolenia. Dobrou prevenciou, ale aj podpornou zložkou liečby, je užívanie enzymatických výživových doplnkov novej generácie.

Enzymoterapia sa neodporúča pri poruchách zrážanlivosti krvi, práve prebiehajúcej menštruácii, ťažkých poškodeniach pečene, prípadne pri vrodených alebo získaných poruchách krvotvorby.

Medzi hlavné enzýmy patria:

PROTEÁZY

sa podieľajú na spracovávaní bielkovín a podporujú mikrocirkuláciu krvného obehu. Regulujú priebeh zápalov.

BROMELAIN

je rastlinný enzým získavaný z ananásu (Ananas Comosus). Je vhodný pri opuchoch a hojení rán. Priaznivo ovplyvňuje obehovú
sústavu a uplatňuje sa pri posttraumatických a pooperačných stavoch.

PAPAIN

sa získava z plodov papáje (Carica papaya), obsahuje proteolytické enzýmy, ktoré spracovávajú bielkoviny. Podporuje fibrinolýzu (rozpúšťanie krvných zrazenín) a je vhodný pri zápalových problémoch.

AMYLÁZA,

dôležitý enzým podieľajúci sa na premene cukrov. Spolupôsobí s proteázou pri posilňovaní funkcie imunitného systému. V spolupráci s lipázou odbúrava skupiny toxínov.

LIPÁZA

je enzým, ktorý mení tuky na glycerol a mastné kyseliny, potrebné pri udržiavaní energie buniek.

Text: MUDr. Pavel Malovič, PhD., MPH
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu