4 tipy, ako vydržať behať a udržať si krásu a mladosť

Behom k večnej mladosti. Zdroj: Shutterstock

Pre rady sme si zašli k bežcom z veteránskych kategórií a nechali sa inšpirovať ľuďmi, ktorí sú napriek vysokému veku ako rybičky. Nasledujúce 4 tipy sú určené ľuďom všetkých vekových kategórií, ktorí sa chcú dobre cítiť celý život.

1. Majte radosť z pohybu

Nezabudnite: športovať neznamená trénovať na olympiádu. Šport je o radosti z pohybu. Menej je niekedy viac.

2. Plánujte si svoje športové aktivity – a rozumne

Aby ste sa zlepšovali, nezabúdajte na regeneráciu. Plánujte svoje športové aktivity v cykloch – napríklad po troch plne aktívnych týždňoch si dajte týždeň, v ktorom znížite objem aktivít o tretinu alebo polovicu. Ak napríklad počas troch týždňov beháte 4 hodiny týždenne, štvrtý týždeň odbehnite 2 – 3 hodiny. Prípadne cyklus skráťte na tri týždne.

3. Neklamte sa

Bojujte so sebou. Ak si naplánujete 6 rýchlych úsekov, neskončite pri piatom. Samozrejme, vždy musíte prihliadať na to, ako sa cítite, pretože zdravie je priorita. Ale ak pri svojich rýchlych úsekoch stále dokážete držať približne rovnaké tempo, nie je dôvod skončiť len preto, že sa vám už nechce. Snažte sa vypestovať si sebadisciplínu, ktorá vám pomôže aj v bežnom živote.

Pri tréningu neklamte sami seba. Zdroj: Shutterstock
Pri tréningu neklamte sami seba. Zdroj: Shutterstock

4. Posilňujte

Nemusíte chodiť do posilňovne. Vystačíte si aj s vlastným telom. Do vašich aktivít zaraďte kruhový tréning, vyberte si klasické cviky na celé telo a budete nielen lepšie vyzerať, ale zlepšíte sa aj v behu.

Posilňovanie je dôležité nielen pre silu, ale aj prevenciu pred zraneniami. Vaše telo bude totiž pevnejšie, posilníte väzy a znížite riziko niektorých bežeckých zranení ako napríklad výrony.

Text: Redakcia
Zdroj: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu