Windsurfing – najlepší šport leta!

Škola windsurfingu v Chorvátsku. Foto: Shutterstock

Windsurfing je človek na doske s plachtou, ktorý sviští po vodnej hladine v žiari letného slnka. Okolo neho sú len vlny, šum vetra a príroda. A v ňom? Adrenalín, neskutočný pocit odreagovania a šťastia. Pozor, je to návykové! Takáto forma závislosti však určite prospeje vášmu zdraviu.

Ako na to

Najlepšou voľbou na začiatok je jednoznačne škola windsurfingu. Nemusíte si vôbec nič kupovať, majú vhodné a moderné vybavenie, ktoré zvládnu deti, krehké dievčatá aj stokiloví chlapi.

Inštruktori vám všetko jednoducho vysvetlia a budú sa vám venovať aj vo vode. Počas jedného dňa sa naučíte základy a budete si to užívať. Predovšetkým však nadobudnete 100-percentnú istotu, že sa o vás vždy postarajú.

Čo by ste sa učili rok, zvládnete na kurze v renomovanej škole za týždeň a, najmä, budete sa skutočne baviť!

Vo svete existuje mnoho škôl windsurfingu, takže si len musíte vybrať tú, ktorá vám najviac vyhovuje. Zariaďte sa aj podľa toho, koľko času sa učeniu chcete venovať: deň, týždeň či mesiac.

Neodporúčame: Nakúpiť si výbavu za 1 200 € a skúšať to samostatne. Nebudete vedieť kam, ako na to a nikto vám nepomôže. O niečo lepšie je obrátiť sa na kamarátov surferov, ale tiež to nie je dobré riešenie. Kamaráti nemajú vybavenie vhodné pre začiatočníkov a nevedia správne poradiť. Navyše, keď začne fúkať, nechajú vás trápiť sa a budú si to užívať sami…

Choďte do toho! Prestaňte sa iba povaľovať na pláži a začnite si užívať s aktívnou komunitou!

Kde začať?

Preskúmali sme pre vás ponuku všetkých škôl windsurfingu a máme niekoľko dobrých návrhov. V Česku a na Slovensku existuje len jedna skutočne profesionálna škola, ktorá poskytuje dostatok moderného vybavenia pre všetkých a robí kurzy na svetovej úrovni a za výborné ceny. Okrem nej môžete využiť služby ďalších škôl v celej Európe aj na celom svete, ale vzhľadom na cestovné náklady je výhodnejšie využiť v začiatkoch domácu školu windsurfingu F4.

1. Týždenný kurz na Pálave

Prvou voľbou je tento typ kurzu – na Pálave zaplatíte za 7 dní iba 150 €. Za ten čas vás budú učiť surfovať, požičajú vám kompletnú výbavu na windsurfing, v cene sú ubytovanie v kempe, beachvolejbal, tenis, nohejbal, minigolf a ďalšie športy. Diskotéky, najväčší aquapark v ČR hneď pri kempe, vínne pivničky, úžasné výlety na bicykloch, inline aktivity a pešie prechody Pálavských vrchov – to je skvelá zábava na južnej Morave za veľmi dobrú cenu.

2. Jednodenný kurz na Pálave

Ak máte málo času a chcete windsurfing skutočne iba vyskúšať – dajte si jednodenný kurz na Pálave za 40 €. Za jeden deň sa naučíte základy a zistíte, či vás to chytí. My však vieme, že vás to určite bude baviť.

3. Týždenný kurz v Chorvátsku

Dovolenka pri mori, to je Chorvátsko. Veď určite chcete ísť na dovolenku k moru a väčšinou sa chodí do Chorvátska. F4 má školu aj tu a organizuje týždenné kurzy na najlepšom mieste – v stredisku Bol na ostrove Brač. Môžete sa tam vypraviť single, ale aj s rodinou a deťmi. Kurzy sú venované začiatočníkom aj pokročilým a poskytnú vám skutočne aktívnu dovolenku!

Všetko potrebné sa dozviete na www.F4.cz.

Windsurfing a zdravie

  • Schudnete – windsurfing spáli veľa kalórií.
  • Posilníte si svaly – najmä na rukách, ramenách a chrbte. Ale zabrať dostanú aj nohy, lýtka, chodidlá, stehná a hlavne boky. A to všetko prirodzene bez toho, aby ste sa museli nejako premáhať!
  • Posilníte si aj vnútorné svaly, pretože budete neustále udržiavať balans.
  • Získate bonus v podobe toho, že posilňovanie ani nepocítite. Až po týždni to zrazu na sebe uvidíte!
  • Spontánne sa budete zabávať – jednoducho vás to vtiahne a zrazu zistíte, že ste sa 4 hodiny fyzicky namáhali.
  • Zlepšíte si krvný obeh! Užijete si teplo, vodu a aktívny pohyb.
  • Zlepšíte si svoju fyzickú kondíciu.
  • Vďaka fyzickej záťaži posilníte svoje srdce.
  • Psychicky sa uvoľníte a budete v pohode. V prírode, pri vode a so super ľuďmi sa to inak ani nedá…
Škola windsurfingu v Chorvátsku. Foto: Shutterstock
Škola windsurfingu v Chorvátsku. Foto: Shutterstock

Niečo z histórie

Windsurfing vznikol v USA, odkiaľ sa rozšíril do Európy a potom aj do bývalého Československa, kde sa lavínovito šíril a v časoch komunizmu surfovalo až 20 % celej populácie! Paradoxne po zamatovej revolúcii začali všetci viac pracovať, podnikať a mali menej času, čo prinieslo útlm windsurfingu.

Dnes sa však k tomuto športu vracia stále viac bývalých surferov a čoraz viac nových ľudí mu prepadá – všetky firmy z tejto oblasti hlásia každoročný nárast! Ľudia si uvedomujú, že peniaze nie sú všetko, chcú si užívať a tráviť svoju dovolenku aktívne a windsurfig je skvelou voľbou. Vo všetkých rekreačných strediskách sveta nájdete požičovňu vybavenia a užiť si adrenalín pri mori.

10 dobrých dôvodov na to, aby ste už neváhali

Prečo to skúsiť?

  1. Je to skvelá letná zábava – v horúčave len spadnete do vody, ktorá vás osvieži!
  2. Posilníte si svaly celého tela.
  3. Zlepšíte si svoju fyzickú kondíciu.
  4. Určite schudnete nejaké to kilo – nebudete sa len povaľovať na pláži.
  5. Budete sa neskutočne baviť a zabudnete na starosti všedných dní.
  6. Surfovanie je cool, je to životný štýl!
  7. Dostanete sa do komunity skvelých a pohodových ľudí. Kto surfuje, chce sa baviť. Nič viac.
  8. Windsurferi si užívajú aj mimo vody, napríklad beachvolejbal, inline korčule, bicykle, výlety…
  9. Večierky pri mori či jazere sú neskutočné a plné pohody.
  10. Surfujú najmä pohodoví ľudia. Ale pozor, 70 % z nich sú vysokoškoláci a ďalších 30 % sú rovnako inteligentní ľudia!

Text: Redakcia
Foto: John Carter, PWA

1/1
Zavrieť reklamu