Pripravte si zdravé vianočné sladkosti za pár minút

6. decembra 2017
Zdravé vianočné sladkosti. Foto: Shutterstock

Vianoce sú v istom smere dekadentným obdobím. Predsavzatia a zdravé stravovacie návyky sa často behom niekoľkých dní zrútia, zdravotný stav sa zhorší a začiatkom nového roku sa dostavia výčitky svedomia a kilogramy navyše.

Jedným z hlavných vinníkov sú vianočné sladkosti, ktorým väčšina ľudí nedokáže odolať. Sú voňavé, sladké, chrumkavé a túži po nich nie len žalúdok, ale aj zrak.

Vianočné pečivo je tak dokonale zvodné, že mu často neodolajú ani najzarytejší vegáni či vitariáni, dokonca ani tí, ktorí netolerujú lepok či ľudia alergickí na laktózu. A tak sa nám do tela s jedným sústom dostane biela múka, biely cukor aj kravské mlieko, tri neslávne známe „biele jedy“.

Zdravé a sladké zároveň?

Mnohí sa nazdávajú, že jediným riešením je snažiť sa vianočnému pečivu vyhýbať na kilometre. Oveľa lepším riešením je však príprava alternatívnych vianočných sladkostí, ktoré nielenže nebudú nezdravé, ale budú obsahovať tak kvalitné a zdravé ingrediencie, že lepšie urobíte, ak si ich dáte, než ak si ich nedáte.

Surové orechy plné bielkovín, raw kakao s antioxidantmi, sušené ovocie, agáve sirup alebo med plný zdravého sladu a enzýmov, superpotraviny pre extra dávku výživy, to všetko je len zlomok ingrediencií, ktoré možno využiť pri príprave zdravých vianočných sladkostí.

A čo poteší vyťažených ľudí najviac? Predsa rýchla a nenáročná príprava. Na výrobu vitariánskych sladkostí budete väčšinou potrebovať iba jednu misku a kvalitný vysokovýkonný mixér. Žiadna hŕba špinavého riadu, žiadne pripálené plechy.

Čokoládo-kokosové guľôčky

Zdravé vianočné guľôčky. Foto: Shutterstock
Zdravé vianočné guľôčky. Foto: Shutterstock

Na prípravu 24 guľôčok budete potrebovať asi 20 minút a nasledovné ingrediencie:

  • ⅓ šálky rastlinného mlieka
  • 1 šálka surových mandlí
  • ¾ šálky odkôstkovaných datlí
  • 2 PL agáve
  • 1 PL surového kakaového prášku
  • ¼ šálky strúhaného kokosu

Všetky ingrediencie vložte do mixéra a mixujte od najnižšej postupne až po najvyššiu rýchlosť, kým zmes nie je homogénna. Na riadne premixovanie celej zmesi používajte piest na stieranie ingrediencií zo stien mixéra. Po približne po dvoch minútach by ste mali získať konzistenciu podobnú cestu. Ak sa vám zdá zmes príliš hustá, pridajte viac rastlinného mlieka.


Zmes preložte do misky a nechajte asi hodinu odležať. Potom formujte pevné guľôčky s priemerom asi 2,5 cm. Môžete ich rovno konzumovať, alebo ich pár dní skladovať v chladničke.

Orechovo-datľové energetické guľôčky na dlhú lyžovačku

Orechovo-datľové guľôčky. Foto: Shutterstock
Orechovo-datľové guľôčky. Foto: Shutterstock

Na prípravu 38 guľôčok budete potrebovať 30 minút a nasledujúce ingrediencie:

  • 1 šálka surových mandlí
  • 1 šálka vlašských orechov
  • 2 šálky hrozienok
  • 6 vykôstkovaných datlí
  • ¼ ČL vanilkového extraktu
  • 1 šálka strúhaného kokosu

Vložte mandle a vlašské orechy do mixéra a mixujte funkciou PULSE asi 8-krát. Následne pridajte hrozienka, datle, kokos a vanilku. Mixujte na strednej rýchlosti a za pomoci piestu ingrediencie posúvajte smerom k nožom.

Keď je zmes homogénna, vyberte ju z nádoby mixéra a formujte malé guľôčky, ktoré nechajte pred podávaním vychladnúť.

Ak používate kvalitný vysokovýkonný mixér, potom sa vám orechy a mandle podarí rozmixovať na maslovú konzistenciu a guľôčky budú mať skutočne intenzívnu orieškovú chuť. Po stuhnutí budú navyše skvele držať tvar.

Guľôčky s arašidovým maslom

Guľôčky z kešu orechov a konopných semienok. Foto: Shutterstock
Guľôčky z kešu orechov a konopných semienok. Foto: Shutterstock

Na prípravu 25 guľôčok budete potrebovať 45 a tieto ingrediencie:

  • 1 a ½ šálky surových kešu orechov
  • ½ šálky konopných semienok
  • ½ šálky nesoleného arašidového masla (ideálne raw ale nemusí byť)
  • ½ šálky kakaového masla
  • ½ šálky kokosového masla
  • ¼  šálky agáve
  • 1 ČJ škorice
  • ½ ČJ Himalájskej soli

Kakaové maslo roztopte v jemnom vodnom kúpeli spolu s kokosovým maslom. Všetky ingrediencie vložte do mixéra a začnite mixovať na najmenšej rýchlosti. Postupne rýchlosť zvyšujte, až kým zmes nie je homogénna. Na strednej rýchlosti mixujte asi 45 sekúnd a mixér vypnite.


Cesto preložte do misy a nechajte ho v chladničke vychladiť asi na pol hodinu. Za pomoci lyžičky zmes naberajte a formujte malé guľôčky. Konzumujte ihneď alebo skladujte vo vzduchotesnej nádobe v chladničke.

Tip na záver:

Pri príprave raw sladkostí ľudí niekedy frustruje neschopnosť ich kuchynskej výbavy. Aj v prípade týchto receptov sa môže stať, že sa vám nepodarí dosiahnuť požadovanú konzistenciu, pretože nemáte k dispozícii riadny stolný mixér.

Vitamix PRO 750 si poradí aj so suchými zrnami.
Vitamix PRO 750 si poradí aj so suchými zrnami.

Tipom skúseného vitariánskeho šéfkuchára Andreja Maťka sú mixéry Vitamix, ktoré pri príprave vitariánskych pokrmov používa už šesť rokov. Z orechov dokáže Vitamix za pár minút vyrobiť jemné orechové maslo a zo strúhaného kokosu voňavé kokosové maslo. Všetky ingrediencie dokáže premiešať na dokonale homogénnu konzistenciu a ku sklamaniu preto pri príprave pokrmov nikdy nedôjde.

Text: Hana Moravčíková, vitarian.sk
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu