Banská Bystrica – mesto pod pamätníkom

22. augusta 2019

Šieste najväčšie mesto na Slovensku ležiace na západe Horehronia má množstvo prívlastkov – mesto pod Urpínom, mesto SNP či mesto športu. Prekrásne prírodné okolie aj bohatý kultúrny program v centre a okolitých obciach lákajú návštevníkov po celý rok.

Banská Bystrica je raj pre návštevníkov milujúcich oddych, históriu, prírodu aj šport. V meste to žije ako v nejakom prímorskom letovisku, čo ilustruje najmä množstvo ľudí živo diskutujúcich na terasách kaviarní, pivární a reštaurácií v centre, kde tiež nie je núdza o všakovaké kultúrne či spoločenské podujatia.

Náš výlet do Banskej Bystrice začína... Foto: Miro Pochyba
Náš výlet do Banskej Bystrice začína… Foto: Miro Pochyba

Na aktívny oddych sa s obľubou využívajú dva veľké parky, ten pod pamätníkom SNP priťahuje najmä inline korčuliarov a mladých „akrobatov“ – parkouristov –, v mestskom parku sa zasa stretávajú priaznivci nordic walkingu či skupinky cvičiace jogu.

Blízke aj široké okolie praje cyklistike, lezectvu, skialpinizmu a, samozrejme, turistike. Banská Bystrica totiž leží na hranici Nízkych Tatier a Veľkej Fatry a ďaleko nie je ani krajinný celok Slovenského stredohoria – Poľana.

Pamiatky a stavby

Najnavštevovanejšou lokalitou v historickom centre mesta je nepochybne ústredné Námestie SNP, ktoré bolo v 90. rokoch pretvorené na pešiu zónu. Má neopakovateľnú dovolenkovú atmosféru, ktorú mu môžu závidieť aj iné slovenské mestá.

Banská Bystrica. Foto: Miro Pochyba
Banská Bystrica. Foto: Miro Pochyba

Popri centrálne umiestnených stavbách, teda pôvabnej kamennej fontáne s pôvodom siahajúcim až do 16. storočia, morovom stĺpe, ktorý bol v 60. rokoch 20. storočia na istý čas z ideologických príčin z námestia odstránený, a obelisku z čiernej švédskej žuly postaveného na počesť vojakov červenej a rumunskej armády, ktorí v marci 1945 oslobodili mesto spod nemeckej okupácie, ho lemujú viaceré zaujímavé stavby a architektonické detaily. Za zmienku stoja:

  • Hodinová veža z roku 1522, ktorá je takmer o sedemdesiat centimetrov vychýlená od vertikálnej osi, vďaka čomu je známa ako „šikmá veža“.
  • Ebnerov dom z prelomu 15. a 16. storočia, na ktorom upúta renesančný arkier na polstĺpoch s prekrásnou figurálnou výzdobou zobrazujúcou antické a starozákonné námety, ktoré sa práve tu objavili na Slovensku po prvý raz. (V súčasnosti je v ňom reštaurácia Olive.)
  • Benického dom zo 17. storočia, ktorý zdobí unikátna arkádová lodžia – údajne jediná svojho druhu na Slovensku. (V súčasnosti je v ňom kaviareň a vináreň Beniczky.)
  • Pamiatkovo chránený meštiansky dom zo 16. storočia, v ktorého dvore bol kedysi preslávený Žolnayho pivovar variaci celosvetovo oceňovaný mok značky Zlatoprameň. Dom, v ktorom sídlil, je však aj ojedinelou technickou pamiatkou – závesnou strechou. Bola prvá svojho druhu na Slovensku. Nemá drevený krov, ale iba závesnú konštrukciu voľne visiacu z hrebeňa. (V súčasnosti je v ňom obchod so suvenírmi a nachádza sa „za rohom“ od Hodinovej veže, hneď vedľa Slovenskej sporiteľne.)
  • Pôvabný Schneiderov meštiansky dom s načerveno namaľovanou výzdobou fasády patril kedysi banskobystrickému richtárovi Valentovi Schneiderovi. Keď v auguste 1944 vypuklo Slovenské národné povstanie, Schneiderov dom sa stal sídlom hlavného štábu partizánov. (Dnes jeho fasádu „zdobia“ bohužiaľ nevkusné banery pracovnej agentúry, no v jeho prízemí je príjemný podnik LeRoy, kde si môžete vychutnať lokálne pivo Baran.)
  • V roku 1513 žil v Banskej Bystrici istý Johan Krebs, známy hostinský, ktorý prevádzkoval na námestí hostinec Červený rak, ktorý sa preslávil najmä dobrým pivom. Aj po vyše 500 rokoch si v pivárni s reštauráciou Červený rak môžete objednať pivo Krebs a oddýchnuť si na námestí v najtradičnejšom pohostinstve v meste.
Banská Bystrica. Foto: Miro Pochyba
Banská Bystrica. Foto: Miro Pochyba

Majstrovské využitie betónu

Pamätník SNP je jedno z najpozoruhodnejších architektonických diel druhej polovice 20. storočia a existuje množstvo interpretácií vysvetľujúcich jeho formu. V každom prípade sme tu svedkami majstrovského využitia betónu a prelínania technického umenia s výtvarným.

Pamätník SNP v Banskej Bystrici. Foto: Miro Pochyba
Pamätník SNP v Banskej Bystrici. Foto: Miro Pochyba

História vzniku tejto mimoriadnej stavby je zložitá. Prvá súťaž v roku 1952, ktorej sa zúčastnili aj mladí absolventi architektúry, nerozhodla o realizácii a o päť rokov neskôr bola vypísaná druhá súťaž, ktorú vyhral Dušan Kuzma. Konečnú skulpturálnu formu diela však ovplyvnila šťastná voľba spolupracovníka, sochára Jozefa Jankoviča, ktorý sa stal aj autorom centrálne umiestnenej sochy.

Určitú úlohu však zohral aj časový posun, pretože k projektovaniu sa pristúpilo až v roku 1962. Rozhodnutie zmeniť víťazný súťažný návrh bolo nezvyčajné.

V prízemnej časti sú administratívne priestory a komorná kinosála, ktorá sa dodnes využíva na premietanie klubových filmov a je tiež dejiskom festivalu Hory a mesto Banská Bystrica.

Pamätník SNP v Banskej Bystrici. Foto: Miro Pochyba
Pamätník SNP v Banskej Bystrici. Foto: Miro Pochyba

Expozícia sa nachádza v hmote dvoch hemisfér, ktorej rozseknutie štrbinou umožňuje dobré osvetlenie výstavných priestorov a zároveň vytvára expresívny centrálny priestor Pamätníka so silným výtvarným motívom Jankovičovej sochy.

Súčasťou expozície múzea v Pamätníku je v priľahlom parku umiestnené ruské lietadlo DC-3 a rôzne obrnené vojenské vozidlá. Ak vás zaujíma vojenská história, určite nevynechajte prechádzku parkom pri pamätníku.

Tipy na aktivity

Unikátny amfiteáter

Amfiteáter v Banskej Bystrici je svojou kapacitou jeden z najväčších na Slovensku a nehostí len množstvo koncertov, ale slúži aj ako kino pod holým nebom.

V Európe existuje niekoľko kín, ktoré sú schopné premietať panoramaticky zo 70 mm filmových pásov. Banskobystrický amfiteáter Paľa Bielika je však výnimočný v tom, že dokáže tento formát hrať pod holým nebom a to nie je možné nikde inde v Európe.

Za návštevu stojí aj zimné premietanie vianočných klasík, ako napríklad S tebou mně baví svět, samozrejme, pod
holým nebom v spoločnosti nejednej deky a hrnčeka s vianočným punčom či čajom.

Laskomerské singletraily

Trávite radi voľný čas na biku? V tom prípade nevynechajte jazdu po trailoch v Laskomerskej doline. Na ich konci
nájdete areál s pumptrackom a miesto na opekanie so stolmi a ohniskom.
www.bbtrails.sk

Splav Hrona

Splav rieky Hron na úseku Brezno – Sliač je veľmi obľúbená prázdninová aktivita pre vodákov, rekreantov aj rodiny s deťmi, ktorí trávia v Banskej Bystrici a jej okolí dovolenku.
www.splav-hrona.sk

Hvezdáreň na Vartovke

V roku 1584 bola na mieste dnešnej hvezdárne postavená strážna veža slúžiaca ako pozorovateľňa pri okupácii územia Osmanmi. Počas druhej svetovej vojny bola veža takmer zničená, ale zachránila ju prestavba na ľudovú hvezdáreň, ktorej slávnostné otvorenie prebehlo 2. mája 1961.

Dodnes ponúka zaujímavé exkurzie a možnosť pozorovať astronomické úkazy. Vedie k nej náučný chodník a je prístupná tiež na bicykli.
www.astrobb.sk

Zo Španej Doliny na Šachtičky

V okolí Banskej Bystrice je množstvo zaujímavých dediniek a menších obcí, ktorých návšteva stojí za to, a my vám prestavíme tú najzaujímavejšiu a hádam najkrajšiu – Španiu Dolinu. Z Banskej Bystrice sa tam viete dostať z autobusovej stanice, ktorá susedí s tou železničnou.

Šachtičky. Foto: Miro Pochyba
Šachtičky. Foto: Miro Pochyba

Obec sa v minulosti vďaka bohatým ložiskám medi a striebra preslávila v celej Európe. Dnes nám jej históriu pripomínajú roztrúsené domčeky baníkov v strmých svahoch údolia a mnohé pamiatky.

Za návštevu stojí najfotografovanejšia dominanta – Kostol Premenenia Pána nad hlavným námestím, Denná cisárska štôlňa, ktorá patrí k najstarším baníckym stavbám v obci, Banský orloj prevádzkovaný celoročne a Klopačka, budova nielen s banským múzeom, ale aj milým pohostinstvom priamo v strede námestia.

Šachtičky. Foto: Miro Pochyba
Šachtičky. Foto: Miro Pochyba

Návštevu tejto obce si môžete spestriť aj prechádzkou do kopca na haldu šachty Maximilián, kde sa vám otvorí nádherný výhľad na obec, Starohorské vrchy aj širšie okolie.

Odtiaľ môžete po Banskom náučnom chodníku pokračovať až na Šachtičky a odtiaľ späť do Banskej Bystrice alebo ďalej na Donovaly. Na tejto trase nájdete napríklad pozostatky starého banského vodovodu, ktorý sem kedysi viedol vodu až spod Prašivej.

Trasu Špania Dolina – Šachtička – Donovaly je možné absolvovať aj na bicykli, pretože chodník je oficiálne značenou cyklotrasou.

Šachtičky. Foto: Miro Pochyba
Šachtičky. Foto: Miro Pochyba

V okolí Banskej Bystrice stojí za návštevu Harmanecká jaskyňa, obec Turecká, ktorá je východiskovým bodom pre turistiku na Krížnu, kde nájdete pozostatky bývalého známeho lyžiarskeho strediska, ktoré malo najdlhšiu zjazdovku na Slovensku.

Ak máte radi prechádzky na výnimočné miesta, vydajte sa z obce Budča k Čertovej skale, ktorá „popiera“ zákony gravitácie. Po návrate do Banskej Bystrice si môžete vychutnať oddychový večer pri dobrom jedle či vínku na námestí.

Odkiaľ a o koľkej?

Ako sa vlakom dostať do Banskej Bystrice? Foto: Miro Pochyba
Ako sa vlakom dostať do Banskej Bystrice? Foto: Miro Pochyba

Na cestu do Banskej Bystrice môžete zvoliť vlakové spojenie z troch smerov:

  • Na úseku Zvolen – Banská Bystrica ZSSK zabezpečuje dopravnú obsluhu osobnými vlakmi v hodinovom intervale (Zvolen – odchod párna hodina 01´, resp. nepárna hodina 11´), ktorý je v čase dopravných špičiek zahustený o vložené spojenia. Navyše je možnosť využiť v tomto úseku aj priame vlaky diaľkovej dopravy idúce z Bratislavy do Banskej Bystrice, resp. zo Zvolena na smer Žilina v dvojhodinovom intervale v nepárnu hodinu a 02´, takisto je to aj pri ceste späť, keď osobné vlaky odchádzajú z Banskej Bystrice do Zvolena v párnu hodinu 16´, resp. v nepárnu hodinu 29´, vlaky diaľkovej dopravy odchádzajú v párnu hodinu a 31´.
  • Na úseku Brezno – Banská Bystrica ZSSK zabezpečuje dopravnú obsluhu v dvojhodinovom intervale, ktorý je v čase dopravných špičiek zahustený o vložené spojenia.
  • Na úseku Žilina – Banská Bystrica je dopravné spojenie zabezpečené dvojhodinovým taktom vlakov diaľkovej dopravy od 6:26 (R 941) do 20:26 (R 347), z Banskej Bystrice je zabezpečený odvoz od 5:34 (R 346) do 19:34 ( R 956).
Stanica Banská Bystrica. Foto: Miro Pochyba
Stanica Banská Bystrica. Foto: Miro Pochyba

Bližšie informácie ohľadne cestovania vlakom nájdete na www.zssk.sk.

Text: Ivana Budajová
Foto: Miro Pochyba, Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu