Najkrajšie jazerá v Maďarsku

3. októbra 2019
Maďarské more - Balaton. Foto: Shutterstock

V Maďarsku je medzi jazerami jednotkou, samozrejme, Balaton, najväčšie jazero strednej Európy, občas honosne nazývaný aj maďarským morom.

Druhé najväčšie jazero je Fertő-tó alebo Neziderské jazero, o ktoré sa Maďarsko delí s Rakúskom, a najteplejšie jazero s najväčším počtom slnečných hodín, jazero Velencei.

Najzaujímavejšou vodnou destináciou je jazero Tisa, ktoré sa síce vybudovalo umelo ako súčasť protipovodňových opatrení na rieke Tisa, ale vládne tu príroda.

Jazerá okrem kúpania ponúkajú viaceré alternatívy vodných programov a atrakcií od romantickej vyhliadkovej plavby pri západe slnka cez pohodové pádlovanie v kajaku, kanoe, na člne či šliapaní na vodnom bicykli až po adrenalínový jet ski, kitesurf a wakeboard.

Vyberte si podľa záujmu, kondície a stupňa svojej odvahy!

Jazero Balaton – maďarské more

Ak vás už nebaví čľapkanie vo vode a už nemáte dostatok síl na plávanie, šíru hladinu jazera môžete prebrázdiť aj vodnými dopravnými prostriedkami. Výber je naozaj pestrý. Vychutnajte si nádherné panorámy a nekonečný obzor z paluby lode.

Balaton - najväčšie jazero v Maďarsku. Foto: Shutterstock
Balaton – najväčšie jazero v Maďarsku. Foto: Shutterstock

Na pravidelné linky sa môžete nalodiť v sezóne až v 22 prístavoch, južnú a severnú stranu Balatonu spája kompa medzi Szántódrév a Tihanyrév. V ponuke sú aj tematické vyhliadkové plavby. Okrem pasívnej plavby je množstvo spôsobov, ako sa stať „kapitánom“ vodných plavidiel.

Okrem klasických vodných bicyklov vybavených šmykľavkou si môžete vyskúšať člny, kanoe a plachetnice.

Pre odvážnejších je v ponuke vodné lyžovanie aj s prekážkami a so skokanskými mostíkmi na špeciálne vybudovaných tratiach v Siófoku, Balatonfürede a Vonyarcvashegyi.

Pri priaznivom vetre si aj zasurfujete a zážitkom je aj kite, čo je kombinácia surfovania a púšťania šarkanov.

Maďarské more - Balaton. Foto: Shutterstock
Maďarské more – Balaton. Foto: Shutterstock

Novinkou je aj tzv. SUP (z anglického slova stand up paddle) – pádlovanie na surfovej doske v stoji. Keď sa naučíte základné techniky udržovania rovnováhy, môžete skrotiť vlny a brázdiť po hladine s dostatočnou rýchlosťou.

Obrovská vodná plocha s rozlohou 596 km2 a takmer 100 prístavov ponúka ideálne podmienky pre nadšencov plachtenia. Preteky plachetníc, napr. Modrá stuha v júli, sú skutočným divadlom aj pre pasívnych divákov.

Ak si trúfnete preplávať Balaton z jedného brehu na druhý, tak sa zapojte do hromadného preplávania jazera medzi miestami Révfülöp a Balatonboglár každý rok v júli.

A nakoniec pridávame ešte jednu raritu. V meste Tapolca sa môžete člnkovať priamo v jaskyni.

Prírodné jazero Velencei

Prírodné jazero s priemernou hĺbkou 1,5 m a v lete s teplotou vody nad 26 °C sa nazýva jazerom slnečných lúčov. Nájdete tu vodu bohatú na minerálne látky, bahnové dno, plávajúce mokrade, trstinové zátišia.

Jazero Velencei v Maďarsku. Foto: Shutterstock
Jazero Velencei v Maďarsku. Foto: Shutterstock

Brehy spájajú lode a v ponuke sú aj garantované túry na kanoe. Nemusíte mať skúsenosti, dokonca ani vedieť plávať. Postarajú sa o vás skúsení sprievodcovia. Západná časť jazera je vtáčou rezerváciou, kde je vstup len s povolením.

Splavte jazero Tisa

Nachádza sa na okraji Severnej veľkej nížiny a 2/3 jeho územia patria k Národnému parku Hortobágy, ktorý je súčasťou svetového dedičstva UNESCO. Je to jedinečný vodný svet, bohatý na prírodné hodnoty, a predsa splavovateľný takmer bez obmedzenia.

Maďarské jazero Tisa. Foto: Shutterstock
Maďarské jazero Tisa. Foto: Shutterstock

Jazero si nepredstavujte ako tradičnú otvorenú vodnú plochu, ale skôr menšími či väčšími ostrovčekmi posiate spletité záplavové územie, ktoré je stále ponorené pod vodnou hladinou.

Dva južné zálivy jazera nepatria k národnému parku, preto je tam možné bez obmedzení pestovať vodné športy ako jet-ski, banana alebo parasailing.

Športovo založeným návštevníkom odporúčame splav na kajaku a kanoe vodnou cestou tiahnucou sa severnou časťou jazera. Odvážnejší sa môžu s GPS navigáciou vybrať na člnkové túry.

Prírodné jazero Tisa v Maďarsku. Foto: Shutterstock
Prírodné jazero Tisa v Maďarsku. Foto: Shutterstock

Tým, ktorí si chcú jednoducho vychutnávať krásy prírody, ponúkame kratšie a dlhšie výlety na malých 12-miestnych lodiach.

Dobrodružstvo sľubuje aj pozorovanie okolia z 1 500 m drevenej lávky spájajúcej 3 ostrovy nad vodou a Ekocentrum jazera Tisa v Poroszló s najväčším systémom sladkovodných akvárií s objemom 1 milión litrov.

Neziderské jazero patrí Rakúsku aj Maďarsku

Jeho široké okolie je súčasťou svetového dedičstva UNESCO, brehy patria k Národnému parku Fertő-Hanság. Je hodnotným prírodným skvostom, ale aj rajom plachetníc vďaka vetristému počasiu.



Text: Redakcia a Maďarský turizmus
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu