Naše tradičné Vianoce

24. decembra 2023
Tradičné Vianoce

Blížia sa nám vianočné sviatky, na ktoré sa isto mnohí tešia. Doba pokročila, a tak sa zdá, že dnes má už takmer každá rodina svoje vlastné tradície a rituály. Niet divu.

Všetky detaily si totiž kombinujeme podľa toho, odkiaľ sme a ako sme to zvykli mať doma, prípadne sa inšpirujeme aj niečím, čo sa nám proste zapáčilo. My vám dnes ponúkneme stručný prehľad slovenských vianočných zvykov a tradícií, ktoré vám môžu poslúžiť ako inšpirácia – a ktovie, možno si tento rok zvolíte pravé slovenské Vianoce.

Tradičné vianočné orechy
Tradičné vianočné orechy

Vedeli ste, že…

… slovo Vianoce a Vánoce máme na označenie tohto sviatku len v slovenčine a češtine? Ostatné slovanské jazyky majú pre sviatok božieho narodenia výrazy ako Boze Narodzenie (poľština), Božič/Božić (srbčina a chorváčtina). Tak prečo práve Vianoce?

Predpokladá sa, že toto slovo pochádza z nemeckého Weihnachten, z ktorého sa doslovne preložila časť „nacht“, čo znamená „noc“.

Advent

Keďže tradičné slovenské Vianoce (ak sa nebavíme o predkresťanských slávnostiach zimy) sú kresťanským sviatkom narodenia Krista, v našej krajine sa tradične oslavuje aj obdobie pred Vianocami, a teda advent. Ide o štyri týždne pred sviatkami, keď sa má držať pôst a ľudia nemajú chodiť po zábavách.

K adventu neodmysliteľne patrí adventný veniec z ihličia so štyrmi sviečkami. V každú adventnú nedeľu zapálime jednu, až napokon horia naraz všetky štyri.

Kedysi bolo potrebné nazbierať vetvičky ihličnatého stromu a upraviť ich do podoby venca, dnes už máme možností viac. Dokonca si môžete zadovážiť aj umelý veniec, ktorý vám vydrží viacero rokov. A je potom na vás, ako si ho ozdobíte.

A aby sme nezabudli na najmenších: s adventom sa spájajú aj sladké adventné kalendáre. Od 1. do 24. decembra sa za každým dátumom skrýva čokoládová figúrka, ktorá poteší. Dobre, v poriadku, nielen deti si na nej smú pochutiť!

Kedysi bolo potrebné nazbierať vetvičky ihličnatého stromu a upraviť ich do podoby venca, dnes už máme možností viac. Foto: Shutterstock.

Vianočné trhy

S prežívaním Vianoc a prichádzajúcou zimou sa úzko spájajú aj vianočné trhy. Navštíviť ich môžete v takmer každom meste po celom svete. Stánky na námestiach ponúkajú tradičné dobroty, remeselné výrobky a možnosti nakúpiť drobnosti pod vianočný stromček pre vašich najbližších.

Kde nájdete najkrajšie vianočné trhy v okolitých krajinách? To sa dočítate v našom článku.

1/5
Zavrieť reklamu