Tichá noc a zimné dni. Kam na výlety túto zimu?

2. decembra 2020
KAlvária Nitra v zime. Foto: Shuttertsock

Poprechádzajte sa po miestach, ktoré vám pripomenú vianočné rozprávky alebo sa zasnívajte s hlavou vo hviezdach.

O váš pitný režim sa postará novinka od Birellu – skutočne šťavnatá Citronáda. Je príjemne kyslastá, bez chemických konzervantov a farbív, navyše s nízkym obsahom cukru a zaručene uhasí aj ten najväčší smäd. Alebo vyskúšajte ďalšie svieže BIRELLády – Bazu či Ľadový čaj s broskyňou.

Za históriou…

Rozprávkový hrad

Kde: Oravský podzámok

Pre zhoršenú epidemiologickú situáciu sa dnu asi nedostanete, no Oravský hrad je krásny aj zvonka a najmä v zime. Vedeli ste, že sa tam nakrúcal kultový nemý horor Upír Nosferatu z roku 1922, Dračie srdce alebo rozprávka Kráľ drozdia brada?

Oravský hrad. Foto: Shutterstock
Oravský hrad. Foto: Shutterstock

Prejdite sa Oravským Podzámkom a obzrite si ho z každého uhla. Hrad prešiel rukami mnohých majiteľov a šľachticov, avšak najvýznamnejším rodom boli Thurzovci, ktorí ho prestavali do dnešnej podoby.

Na prechádzku…

Miesto na rozjímanie 

Kde: Nitra

Kalvárie sú vyobrazením krížovej cesty. Často sú vystavané na pôsobivých miestach v mestách aj v prírode. Na Slovensku máme vyše dvesto kalvárií.

Kalvária v Nitre je ľahko dostupná a je z nej pekný výhľad. Foto: Shutterstock
Kalvária v Nitre je ľahko dostupná a je z nej pekný výhľad. Foto: Shutterstock

K najkrajším patrí banskoštiavnická kalvária na kopci Scharffenberg, ktorá je zapísaná v Zozname svetového dedičstva UNESCO. Pravdepodobne najstaršou je Spišský Jeruzalem, najvyššie položenou v strednej Európe je kalvária nad Starým Smokovcom a kalváriu v Dechticiach preslávili zjavenia Panny Márie. Krásnou prechádzkou je Kalvária v Marianke a k najdostupnejším patrí napríklad tá v Nitre, ktorú tvorí dvanásť zastavení a končí sa kaplnkou Božieho hrobu v tvare šesťuholníka.

Zimná udalosť…

Vianočný večer v Zuberci

Kde: Múzeum oravskej dediny

  • Kedy: 29., 30. a 31. decembra o 16:30
  • Vstupné: dospelý 8 €, deti 4 €, iba v predpredaji
Zuberec. Foto: Shutterstock
Zuberec. Foto: Shutterstock

Večerná prehliadka ľudovej architektúry v prekrásnom prostredí Roháčov s lampášmi, vianočné zvyky, posedenie pri ľudovej hudbe s horúcim čajom a čokoládou. Nalákali sme vás?

Dvojhodinový program v Zuberci sa odohráva medzi vyše päťdesiatimi stavbami ľudovej architektúry, ktoré pripomínajú jednotlivé časti Oravy. Ľahko si tak dokážete predstaviť, ako sa v minulosti žilo na Orave a ako sa slávili Vianoce.

Zimná turistika…

Ľadové kráľovstvo

Kde: Terchová

Obec opradená legendami o Jurajovi Jánošíkovi leží v Národnom parku Malá Fatra. Je to skvelý východiskový bod na zimnú turistiku, napríklad do Jánošíkových dier.

Jánošíkove diery v zime. Foto: Shutterstock
Jánošíkove diery v zime. Foto: Shutterstock

V zime pramienky vody stekajúce po skalách a vodopády v sústave tiesňav a kaňonov v národnej prírodnej rezervácii Rozsutec zamrznú a vytvoria rozprávkové ľadové kráľovstvo. Vyberte sa bezpečným úsekom Dolných dier od Hotela Diery na Bielom Potoku po rázcestie salaš Podžiar a späť. Táto trasa patrí k najkrajším zimným prechádzkam.

Jánošíkove diery v zime. Foto: Shutterstock
Jánošíkove diery v zime. Foto: Shutterstock

Pred každou túrou nezabudnite skontrolovať výstrahy na stránke horskej služby! Ak teplota klesne pod bod mrazu a sneh neprikryje klzký povrch, neodporúča sa návšteva bez mačiek. Požičovňu naťahovacích lezeckých mačiek nájdete na recepcii Hotela Diery.   

Jánošíkove diery v zime. Foto: Shutterstock
Jánošíkove diery v zime. Foto: Shutterstock

Prechádzka 2

Výhľad zo srdca

Kde: Terchová

Na vrchu Oblaz, na konci náučného chodníka o faune a flóre Národného parku Malá Fatra stojí tridsaťmetrová rozhľadňa Terchovské srdce.

Rozhľadňa Terchová. Foto: Shutterstock
Rozhľadňa Terchová. Foto: Shutterstock

Ľudový umelec Alojz Mucha sa inšpiroval rekvizitou šibenice, ktorá tam stála v roku 1935 pri nakrúcaní Jánošíka s Paľom Bielikom. Z troch vyhliadkových terás môžete obdivovať samotnú Terchovú, zahnutý Malý a rozložitý skalnatý Veľký Rozsutec, Boboty, Tiesňavy či Obšívanku a Sokolie. Cez úzky vstup do Vrátnej doliny uvidíte Poludňový grúň a časť Stien.

Za kultúrou…

Výtvarné umenie online

Kde: webumenia.sk

Aj z pohodia obývačky sa môžete vybrať za najkrajšími umeleckými skvostmi. Web umenia je online katalóg s vyše 130 000 výtvarnými dielami od vyše 7 300 autorov z depozitov Slovenskej národnej galérie. Na stránke sa dá vyhľadávať podľa autorov či výtvarných štýlov, no ľahšie sa vám bude orientovať podľa tematických kolekcií.

Najkrajšia nočná obloha

Hviezdne divadlo

Kedy: 21. decembra

Tri dni pred Štedrým dňom sa na oblohe blízko seba ocitnú planéty Jupiter a Saturn. Naposledy sa taká veľká konjunkcia objavila 16. júla 1623 a znovu sa vyskytne až 15. marca 2080. Týmto úkazom by sa dal objasniť pôvod Betlehemskej hviezdy.

Nech už je pravda akákoľvek, postačí vám aj slabší ďalekohľad, aby ste mohli pozorovať Jupiterove mesiace Io, Europa, Ganymedes, Callisto a mesiace Saturna Titan, Rhea, Thetys a Dione.

Slovenské naj

Najväčšia tma

Kde: Park tmavej oblohy, Poloniny

Nočná obloha v Poloninách. Foto: Shutterstock
Nočná obloha v Poloninách. Foto: Shutterstock

Poloniny ležia na hraniciach s Poľskom a Ukrajinou a sú naším najmenším národným parkom s pôvodnými bukovo-jedľovými lesmi a pralesmi, ktoré boli v roku 2007 zapísané do UNESCO.

Len na tomto mieste na Slovensku sa vo voľnej prírode vyskytuje zubor a nájdete tam najtmavšie miestom u nás – Park tmavej oblohy Poloniny.

Nočnú oblohu neruší svetelný smog a za dobrého počasia ju môžete pozorovať vo svojej prírodnej podobe, čo je dnes už unikát.

Text: Redakcia
Foto: Isifa/Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu