Najkrajšie bežecké trasy v Trnavskom kraji

25. februára 2021

V prvom tohtoročnom Runningu vás chceme inšpirovať k objavovaniu malebného Trnavského kraja. O svoju obľúbenú trasu sa s nami podelil zakladateľ združenia bernohy.sk Lukáš Záhorec, zistili sme, kde rada beháva trénerka a vytrvalostná bežkyňa Bratislava Marathon Sport Club Romana Komarňanská, trasu v Piešťanoch vám odporučí triatlonista Ondrej Kubo a navyše vám predstavíme bežeckú trasu okolo vodných mlynov.

Piešťanská trasa podľa Ondreja Kuba

  • Lokalita: Piešťany – mestský park a kúpeľný ostrov
  • Dĺžka trasy: 9 km
  • Charakter trasy: rovina, asfalt a zhruba 400 m štrk

Ondrej Kubo odporúča príjemnú a oddychovú bežeckú trasu po piešťanskom parku a Kúpeľnom ostrove.

V Piešťanoch sa dá športovať popri Váhu. Foto: Shutterstock
V Piešťanoch sa dá športovať popri Váhu. Foto: Shutterstock

Tá štartuje pri Dome umenia a vedie okolo celého mestského parku. Cez Kolonádový most sa dostanete na Kúpeľný ostrov. Pokračujete po vale až ku golfovému ihrisku, kde sa otočíte naspäť.

Letecký pohľad na Kúpeľný ostrov v Piešťanoch.
Letecký pohľad na Kúpeľný ostrov v Piešťanoch.

Druhou stranou ostrova sa vrátite až ku Krajinskému mostu. Opäť zamierite hore, ale tentokrát pobežíte centrom ostrova okolo termálnych jazierok, neskôr okolo Evy a vrátite sa späť ku Kolonádovému mostu. Potom sa už len po vale vrátite na miesto štartu.

TIP: Kolonádový most v Piešťanoch

Na trase Ondreja Kuba pobežíte cez významnú pamiatku európskeho funkcionalistickej architektúry Kolonádový most. Centrum mesta spája s Kúpeľným ostrovom. Most postavili v rokoch 1930 – 1932 podľa projektu významného architekta Emila Belluša.

Kolonádový most spája mesto s Kúpeľným ostrovom. Foto: Shutterstock
Kolonádový most spája mesto s Kúpeľným ostrovom. Foto: Shutterstock

Na moste, ktorý sa zvykne nazývať aj Skleným mostom, nájdete lepty do skla realizované podľa návrhov Martina Benku s názvom „Piesne z Detvy“ a „Na salaši“. Pred priečelím mosta stojí notoricky známa bronzová socha „Barlolámač“ od akademického sochára Roberta Kühmayera.

Na konci 2. svetovej vojny zničili most Nemci, opravili ho v roku 1956. železobetónový Kolonádový most je s dĺžkou 156 metrov najdlhším krytým mostom na Slovensku.

Výhľad na Smolenický zámok podľa Romany Komarňanskej

  • Lokalita: Šelpice – Trnavský kraj, 5 km od Trnavy, smerom na Smolenice
  • Dĺžka trasy: 8,6 km
  • Charakter trasy: zvlnená poľná cesta, spevnená hlina

Vytrvalostná bežkyňa Romana Komarňanská vybieha z domu, aby sa nemusela presúvať na tréning. Ak chcete zmenu či spestrenie bežeckej prípravy na ceste, potom je táto trasa pre vás ideálna. 

Pobežíte krásnymi poľnými cestami s výhľadom na Karpaty a Smolenický zámok.

Najkrajšie bežecké trasy v Trnavskom kraji v spolupráci s KOCR Trnavský kraj - @Trnavský kraj zážitkov a  @Trnavský samosprávny kraj. Foto: Shutterstock
Najkrajšie bežecké trasy v Trnavskom kraji v spolupráci s KOCR Trnavský kraj – @Trnavský kraj zážitkov a @Trnavský samosprávny kraj. Foto: Shutterstock

Budete míňať polia s repkou olejnou a pšenicou. Ak je slnko v správnom uhle, naskytnú sa vám naozaj unikátne pohľady na okolie. Na týchto poľných cestičkách sa viete rozhodnúť aj pre mnohé iné varianty, kam a koľko chcete ísť. 

Dokážete sa dostať do Trnavy, Suchej nad Parnou alebo do obce Boleráz. 

A určite stretnete v hojnom počte srnky, bažanty a zajace.

TIP: Smolenický zámok

Hrad, ktorý sa stal sídlom smolenického panstva, vybudovali v 15. storočí. Počas napoleonských vojen zhorela hlavná budova aj s vežou a majiteľ smolenického a dobrovodského panstva gróf Jozef Pálffy st. začal terajší Smolenický zámok budovať na začiatku 20. storočia podľa návrhu architekta Jozefa Huberta.

V roku 1945 sa majiteľom zámku stal štát, ktorý ho dostaval a zariadil. V roku 1953 bol zámok odovzdaný Slovenskej akadémii vied a stal sa reprezentačným miestom na stretnutia vedcov z celého sveta. Zámok obklopuje rozľahlý anglický park a z 33 metrov vysokej zámockej veže vidno panorámu okolia od Trnavy po Malé Karpaty.

Bežecká trasa podľa Lukáša Záhorca

  • Lokalita: Trnava – mimo mesta: Štrky – letisko Boleráz
  • Charakter trasy: rovinatá, stopercentne poľná cesta
  • Dĺžka trasy: 17,5 km

Ideálne miesto na tréning v Trnave poskytujú okolité polia. Nie je tam veľký pohyb ľudí. Počas behu môžete stretnúť množstvo zajacov, pár srniek a občas aj traktor. Dĺžku trasy si vie prispôsobiť každý podľa vlastného uváženia a výkonnosti. Trasu môžete rôzne obmieňať až na dĺžku 17,5 kilometra, ak sa vyberiete až k letisku v Bolerázi. Tam sa ale nekončí.

Touto trasou sa môžete dostať až ku kaštieľu v Dolnej Krupej. Foto: Shutterstock
Touto trasou sa môžete dostať až ku kaštieľu v Dolnej Krupej. Foto: Shutterstock

Dá sa stále predlžovať a môžete ňou pribehnúť až ku kaštieľu v Dolnej Krupej. Je to ideálna trasa na dlhé behy.

Bežecká trasa okolo vodných mlynov pre vytrvalcov

  • Lokalita: Jelka – Sedín – Čierna Voda – Tomášikovo – Jahodná – Dunajský Klátov
  • Charakter trasy: poľná cesta, asfaltka, panelová cesta
  • Dĺžka trasy: 31 km

Trasa sa začína v Jelke, kde kúsok za dedinou natrafíte na vodný mlyn Jelka. Ak sa ho rozhodnete navštíviť, uvidíte celý mechanizmus mlyna, ozubené kolesá či remene.

Prostredie okolo Malého Dunaja je čarovné. Foto: Shutterstock
Prostredie okolo Malého Dunaja je čarovné. Foto: Shutterstock

Od vodného mlyna v Jelke vedie poľná cesta do dedinky Sedín s jednou dlhou rovinkou. Odtiaľ sa po asfaltke dostanete do Čiernej Vody. Cestou sa pokocháte pohľadom na jazero s krásnou tyrkysovou vodou.

Za dedinou prejdete po moste ponad rovnomennú riečku a budete pokračovať po panelovej ceste doprava popri rieke. Na jej konci sa dostanete na poľnú cestu, kde zbadáte značky k ďalšiemu vodnému mlynu – v Tomášikove. Mlyn je stále funkčný, hoci koleso dnes už funguje na elektrinu.

Vodný mlyn v Tomášikove je národnou kultúrnou pamiatkou. Foto: Shutterstock
Vodný mlyn v Tomášikove je národnou kultúrnou pamiatkou. Foto: Shutterstock

Od mlyna v Tomášikove vedie poľná cesta do Tomášikova, z ktorej budete pokračovať po asfaltke do dediny Jahodná, kde je ďalší vodný mlyn. Odtiaľ sa po okresnej ceste dostanete do Dunajského Klátova, kde natrafíte na odbočku doľava k poslednému vodnému mlynu.

TIP: Vodný mlyn v Jelke

V Jelke sa kedysi nachádzalo sedem vodných mlynov, ktoré mleli obilie. Dnes obec zdobí Némethov vodný kolový mlyn. Najstaršia zmienka o ňom pochádza z roku 1894.

Pôvodne plávajúci lodný mlyn v roku 1906 prestavali a ukotvili na pilóty. Povolenie na prestavbu lodného mlyna na kolový bolo vydané v roku 1899.

Vodný mlyn v Jelke na Malom Dunaji. Foto: Shutterstock
Vodný mlyn v Jelke na Malom Dunaji. Foto: Shutterstock

V mlyne sa začalo mlieť v auguste roku 1906. Prestavba jednopodlažnej mlynice na viacpodlažnú sa uskutočnila do roku 1916. V mlyne sa mlela prevažne raž až do apríla 1951. Obnova mlyna sa realizovala v rokoch 1992 až 1994.

Mlyn je národnou kultúrnou pamiatkou a pre verejnosť je sprístupnený od roku 1994.

Vedľa mlyna je vybudovaný obecný skanzen približujúci poľnohospodársku minulosť obce. Krásne prírodné prostredie okolo vodného mlyna na brehu Malého Dunaja je príjemným miestom na oddych a rekreáciu.

v spolupráci s KOCR Trnavský kraj - @Trnavský kraj zážitkov a  @Trnavský samosprávny kraj
Klátovský mlyn v spolupráci s KOCR Trnavský kraj – @Trnavský kraj zážitkov a @Trnavský samosprávny kraj

Text: Zuzana Durcová, Miroslava Belešová
Zdroj: www.bratislavamarathonblog.sk
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu