12 tipov, ako sa stať ranným bežcom

12 tipov, ako sa stať ranným bežcom. Foto: Shutterstock

Dni sa predlžujú, rána sú relatívne teplé, a tak vám nič nebráni v tom ísť si zabehať ešte predtým, ako sa vrhnete do každodenných povinností.

Jestvuje veľa dôvodov, pre ktoré sa ranný beh teší značnej obľube. Prináša totiž viaceré zdravotné benefity. Nielenže vďaka nemu začnete deň zrelaxovaní a svieži (a tým aj šťastnejší), ale prispeje aj k tomu, aby ste hneď od rána mali pocit, že ste už niečo dosiahli.

Ranný tréning vám navyše poskytne priestor na premýšľanie a robenie plánov na daný deň namiesto toho, aby ste do povinností rovno spadli.

Takýto čas na prípravu navyše vám môže pomôcť dosahovať vaše ciele efektívnejšie.

Chápeme, že taká významná zmena dennej rutiny, ako je spôsob, akým začínate deň, nie je jednoduchá. Bez ohľadu na to, akí namotivovaní ste večer pred plánovaným behom, ráno po zazvonení budíka vás môže veľmi ľahko premôcť lenivosť a túžba pospať si o hodinku dlhšie.

Ak však naozaj veríte v to, že ste pripravení začať behávať ráno a užívať si benefity fyzickej aktivity za svitania, ponúkame vám dvanásť tipov, ako začať.

01 Poriadne sa vyspite

Viete, že budík vám zazvoní skoro, a tak sa uistite, že si do postele ľahnete sedem až osem hodín pred plánovaným budíčkom. Takmer určite budete ráno ako mechom udretí, preto si doprajte niekoľko minút navyše, aby ste sa stihli úplne prebrať.

02 Bežeckú výbavu si pripravte vopred

Večer pred ranným behom si pozrite predpoveď počasia na nasledujúci deň
(bude teplo či zima, bude pršať alebo svietiť slnko, bude fúkať vietor?) a potom si rovno k posteli pripravte adekvátnu bežeckú výbavu, aby ste mali rovno po zobudení všetko poruke. Verte nám, nebudete mať ani najmenšiu chuť ráno ešte potme a so zalepenými očami hľadať slúchadlá či ponožky.

03 Rozohrejte sa

Hneď ráno budete mať pravdepodobne stuhnuté svaly. Je to celkom logické,
keďže ste ležali niekoľko hodín takmer bez pohybu. Aby ste teda znížili riziko zranenia na minimum, určite ranný tréning (a nielen ten) odštartujte
dynamickým strečingom.

Pred behom si dajte aspoň krátku rozcvičku. Foto: Shutterstock
Pred behom si dajte aspoň krátku rozcvičku. Foto: Shutterstock

04 Nájdite si sparring partnera

Keď budete mať niekoho, kto sa bude ráno spoliehať na vašu spoločnosť, skôr vás to vytiahne z postele. Treba k tomu dodať niečo viac?

05 Buďte k sebe láskaví

Nemôžete od seba očakávať stopercentnú úspešnosť od samého začiatku. Je
dôležité si uvedomiť, že takáto zmena životného štýlu je proces a nedeje sa
z večera do rána. Nenechajte sa znechutiť, ak niekoľkokrát zlyháte. Len čo si vaše telo privykne na nový rytmus, stane sa pre vás ranný beh prirodzenosťou a preferovaným štartom dňa.

06 Taktizujte

Nemôžete sa v jeden večer rozhodnúť, že od ďalšieho rána budete vstávať denne o pol piatej. Zmenu robte postupne, všimnite si, čomu sa venujete hneď po zobudení, a premyslite si, či by ste sa danej aktivite nemohli venovať inokedy. Ak napríklad ráno pripravujete deťom desiatu do školy, skúste ju urobiť ešte večer a odložiť do chladničky, čím ráno získate drahocenný čas pre seba a svoj tréning.

07 Tešte sa z pohybu

Niekoľko prvých desiatok krokov bude ráno ťažkých. Vždy je to tak. Len čo sa však rozhýbete, všimnete si, že sa vám zrazu beží ľahšie a príjemnejšie. Občas sa vám teda určite stane, že na prvom kilometri sa budete mať chuť otočiť a vrátiť do vyhriatej postele, vtedy si však spomeňte na to, že od radosti z pohybu vás delí len pár krokov. Uvidíte, že po 15 minútach behu budete šťastní, že ste sa pod tú perinu nevrátili.

Uvidíte, že ranný beh vás najlepšie naštartuje do nového dňa. Foto: Shutterstock

08 Zmierte sa s bolesťou

Ranné vstávanie možno prirovnať k strhávaniu náplasti. Chvíľu vás to bude bolieť, ak sa však prekonáte, bolesť pominie, ani nebudete vedieť, ako. Jednoducho vstaňte na prvé zazvonenie budíka a dajte sa do práce. Po niekoľkých dňoch budete prirodzene večer unavení skôr, ako ste bývali, a váš biorytmus sa sám postupne zmení.

09 Stavte na rýchlosť

Hoci bežeckú dráhu možno neobľubujete, skúste sa na ňu raz týždenne vybrať. Intervaly na nej vás skoro ráno nabudia viac ako pomalých osem kilometrov v parku. Pred tréningom sa dôkladne rozohrejte. Doprajte telu dva kilometre v miernom tempe, v opačnom prípade by vám mohlo zvyšovanie tempa pri intervaloch robiť väčšie problémy, ako by ste chceli.

10 Nájdite si nové trasy

Je možné, že máte svoju obľúbenú trasu, ktorej sa za normálnych okolností zvyknete držať ako kliešť. Ak by ste však po nej behali každé jedno ťažké ráno, veľmi ľahko by vás začala nudiť. A to je to posledné, čo potrebujete. Vy sa predsa potrebujete motivovať!

Skúste si večer pred ranným tréningom naplánovať čosi nové alebo pokojne aj staronové – trasu, po ktorej ste už pár mesiacov nebežali, či vašu obľúbenú trasu, no v opačnom smere. Áno, aj tak málo stačí na oklamanie vlastnej hlavy.

11 Rozptýľte sa

Sú bežci, ktorí behávajú zásadne bez slúchadiel v ušiach. Každý má občas chuť započúvať sa výlučne do zvuku svojich krokov a dychu a všetci chceme mať z času na čas možnosť v tichu sa pozamýšľať nad životom. Ak sa však chcete ráno prebudiť a poriadne nabudiť, odporúčame vám, aby ste si so sebou na tréning vzali hudbu.

Vytvorte si playlist, ktorý bude pozostávať zo zaručených hitov. Uvidíte, že sa vám pobeží neporovnateľne ľahšie. Ak vám hudba nič nehovorí, vyskúšajte si vziať na pomoc audioknihu alebo pohľadajte zaujímavé podcasty.

12 Odmeňte sa

Vstali ste nekresťansky skoro, poriadne ste na sebe zamakali, logicky si teda zaslúžite niečo, na čo sa môžete po tréningu tešiť. Pokojne to môže byť voňavé cappuccino s muffinom v kaviarni na rohu cestou z tréningu či
bohaté raňajky s rodinou bez výčitiek po návrate domov.

Zdroj: Running
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu