15 tipov, ako sa zbaviť pochybností a dosiahnuť svoje bežecké sny

Skúste si každé ráno predstaviť, že už ste na tom tak, ako chcete. Foto: Shutterstock

Z času na čas o sebe zapochybujú aj tí najlepší a najrýchlejší z nás. Podstatné však nie je to, aby ste strach či pochybnosti nikdy nepocítili, ale aby ste ich dokázali prekonať a nebojácne sa rozbehli k svojmu cieľu.

Myslíte si, že na to nemáte? Že ten polmaratón nezdoláte? Ale kdeže! Pomôžte si našimi tipmi a podarí sa vám prekonať akékoľvek mentálne zábrany, ktoré vám bránia v rozlete.

1. Začnite deň správne

Jedno dobré rozhodnutie povedie k ďalšiemu. Dodržiavanie zdravých návykov hneď po zobudení môže mať pozitívny vplyv na ďalšie rozhodnutia počas dňa. Medzi také patrí napríklad ranné cvičenie či vyvážené raňajky.

Pevná vôľa pracuje podobne ako sval – čím viac ju trénujete, tým silnejšou sa stáva.

Ak si aj nemôžete ísť ráno zabehať, začnite deň pozitívnym správaním – doprajte si trebárs čas na desať minút jógy a príprave dobrého jedla. Takéto činnosti prispejú k tomu, že budete menej náchylní vynechať bežecký tréning naplánovaný na neskôr.

2. Vizualizujte si

Vizualizácia sa považuje za mocný nástroj počas cvičenia aj medzi jednotlivými tréningami. Ak vám robí problém vôbec sa vytrepať z dverí, predstavte si, ako bežíte ladne, mocne a úplne bez námahy. Potom si spomeňte na to, ako sa cítite po behu – na ten pocit zadosťučinenia, ktorý vás v konečnom dôsledku motivuje k tomu, aby ste vôbec trénovali.

Skúste si každé ráno predstaviť, že už ste na tom tak, ako chcete. Foto: Shutterstock
Skúste si každé ráno predstaviť, že už ste na tom tak, ako chcete. Foto: Shutterstock.

Predstavte si svoje najúspešnejšie preteky – vôňu a vzrušenie na štarte. Čo ste si pred štartom hovorili? Čo ste po štarte cítili? Všetko si zapíšte, dobre zapamätajte a v prípade, že vás prepadnú negatívne myšlienky, v hlave si to prehrávajte a nastavte sa na úspech.

3. Buďte flexibilní

Nestresujte sa vynechanými tréningami. Radšej sa naučte prispôsobovať.

To môže znamenať aj to, že namiesto dlhého behu absolvujete kratší, no zároveň intenzívnejší tréning. Alebo vyskočíte na bežiaci pás namiesto toho, aby ste si išli zabehať do lesa. Sústreďte sa na to dobré a využite, čo máte v rukách.

4. Zbavte sa negatívnych myšlienok

Deštruktívne myšlienky škodia vášmu behu, pretože vám bránia vidieť možnosti alebo vlastný potenciál.

Negatívne myslenie však tiež vedie k plytkému dýchaniu, zrýchlenému srdcovému pulzu a stuhnutým svalom. Trik spočíva v pochopení, že v sebe máte silu takéto myšlienky umlčať.

Počas pravidelných bežeckých tréningov si uvedomujte svoj vnútorný hlas a keď povie čosi negatívne, vyslovte nejaké motivačné slovo alebo si zaspievajte obľúbený song… Alebo sa jednoducho nasilu usmejte a zažeňte zlú myšlienku naspäť do kúta.

5. Posilnite si sebadôveru

Ak usúdite, že sú ostatní bežci rýchlejší, silnejší a všeobecne lepší ako vy, v podstate sa zhadzujete. Takéto úsudky dokážu poriadne podmínovať vaše sebavedomie.

Ukazuje sa, že mentálne odolní atléti zvyknú byť vnútorne sústredení – koncentrujú sa na svoju techniku, tempo a ciele. Odožeňte teda od seba porovnávanie s inými pomocou afirmácií a vizualizácií, prípadne si vymyslite nejakú mantru.

1/3
Zavrieť reklamu