Teplo prichádza! Pripravte naň svoj balkón či terasu.

28. marca 2022
Foto: Möbelix

Nie je nič príjemnejšie ako raňajky na svetlom zaliatom balkóne alebo večerný pohár na terase pri západe slnka a svitu lampášov. Premeňte svoj vonkajší priestor na oázu pokoja a pohody – na veľkosti nezáleží, riešenie existuje pre každého!

Než začnete vyberať konkrétne vybavenie, zamyslite sa, na čo by mala vaša „izba na čerstvom vzduchu“ slúžiť. Podľa toho vyberte príslušný typ vonkajšieho nábytku. Niekomu bude vyhovovať viac klasický stôl so stoličkami, iní ocenia skôr modernú pohovku do exteriéru. Na oddych sú potom v ponuke rôzne kreslá a lehátka.

Malý balkón

Ak máte na balkóne obmedzený priestor, je pre vás ideálnym riešením skladací nábytok. Prípadne môžete zvoliť závesný sklápací stolík na zábradlí balkóna a menšie kreslo. Kvety umiestnite vertikálne, dá sa vyrobiť stena z paliet pre závesné kvetináče alebo použiť policový regál v tvare rebríka.

Foto: Möbelix
Foto: Möbelix

Vlastnými rukami a udržateľne

Radi prikladáte ruku k dielu alebo sa stretávate s obmedzeným rozpočtom? Skúste si vyrobiť vlastné posedenie či stolík z paliet. Je to vlastne celkom jednoduché a zvládne to takmer každý. Palety je treba obrúsiť, ošetriť olejom, lakom alebo farebným náterom a v prípade pohovky spojiť niekoľko paliet dohromady. Na stolík z paliet zase môžete zospodu primontovať kolieska. Ako stolík poslúži aj stará debnička. Pre väčšie pohodlie použite vonkajšie sedenie so špeciálnymi sedákmi na palety a dekoračnými vankúšikmi.

Foto: Möbelix
Foto: Möbelix

Pre dokonalý relax

Na väčšej terase si môžete dopriať pohodlie na ergonomických lehátkach alebo vo veľkom okrúhlom kresle z ratanu s bohatým polstrovaním. Tam, kde je menej miesta, relaxujte v závesnom kresle. Pokiaľ to viete so šijacím strojom, môžete si také vyrobiť aj sami podľa jednoduchého návodu. Sedenie určite doplňte menším odkladacím stolíkom, kam si môžete položiť knihu, pohár s osviežujúcim drinkom alebo drobné občerstvenie.

Foto: Möbelix
Foto: Möbelix

Osvetlenie

Na balkóne nezabúdajte na osvetlenie pre príjemnú večernú atmosféru. Skvele sa osvedčia univerzálne lampáše, ktoré si užijete ako vonku, tak doma, ďalej solárne svietidlá, ktoré sa nabíjajú slnečnými lúčmi a šetria energiu, alebo romantické svetelné reťaze. Na väčšej terase oceníte efektné kovové ohnisko, ktoré poskytne nielen mihotavé svetlo, ale aj teplo.

Foto: Möbelix
Foto: Möbelix

Tienenie

Keď slnko začne poriadne hriať, je lepšie mu ísť z cesty. Umožní vám to tienenie – najjednoduchším typom je slnečník. Je možné tiež využiť rôzne slnečné plachty a zásteny, pergoly či markízy.

Zdroj: Möbelix

1/1
Zavrieť reklamu