Štýlové a praktické trendy zo sveta kuchýň

26. apríla 2022

Plánujete rekonštrukciu kuchyne alebo zariaďovanie nového domova? Kuchynský priestor je bezpochyby jeho srdcom. Zaujíma vás, aké sú aktuálne trendy? Inšpirujte sa našimi tipmi.

Či už chcete kuchyňu samostatnú, alebo v duchu súčasných štandardov spojenú s obývacou izbou, primárne platí, že by mala čo najviac zodpovedať vašim špecifickým potrebám. Najlepšie je nechať si navrhnúť kuchyňu na mieru, ale ak máte napätý rozpočet, určite sa nájde sektorové riešenie, ktoré vám bude sedieť.

Kuchyňa prepojená s obývačkou

Veľmi záleží na veľkosti daného priestoru. Vo väčších bytoch či domoch vyzerá pekne kuchynský ostrovček, ktorý býva prirodzeným predelom medzi kuchynskou, jedálenskou či obývacou časťou, ale naozaj si vyžaduje dostatok miesta. Buď slúži len ako ďalšia pracovná a odkladacia plocha, alebo je na ňom varné či umývacie centrum – to už je však technicky aj finančne náročnejšie.

Bez ohľadu na dispozíciu kuchyne primárne platí, že by mala čo najviac zodpovedať vašim špecifickým potrebám. Foto: Möbelix.

Pri zariaďovaní všetkých zón je dôležité dbať na jednotný štýl. V prípade linky v tvare U alebo L nie je od veci, keď je diel smerujúci do obytnej zóny skrytý za barovým pultom, alebo je oddelený nízkou priečkou. Zamedzí to nechceným pohľadom hostí na pracovnú dosku s „prevádzkovým“ neporiadkom.

V tejto kuchyni by ste tiež mali investovať do výkonného digestora, ktorý odvedie nežiadúcu vlhkosť a pachy z miestnosti preč. Pokiaľ nie ste práve priekopníci v udržiavaní poriadku, zvoľte všetky úložné priestory uzavreté.

Investujte do výkonného digestora, ktorý odvedie preč nežiadúcu vlhkosť a pachy z miestnosti. Foto: Möbelix.

„Módny” vzhľad

U „fajnšmekrov dizajnu” sú teraz obľúbené kuchyne s absenciou horných skriniek. Tie čiastočne nahrádzajú police alebo rôzne závesné systémy. Pôsobia veľmi šik, ale hodia sa skôr do minimalistických domácností, ktoré nevlastnia toľko kuchynského vybavenia, alebo skrátka tam, kde je dostatok miesta na množstvo spodných skriniek.

Fanúšikovia dizajnu obľubujú kuchyne s absenciou horných skriniek. Foto: Möbelix.

Čo sa týka usporiadania, okrem spomínanej ostrovnej kuchyne sa veľa uplatňujú linky do tvaru L, ktoré sú priestorovo úspornejšie, prípadne tzv. paralelné – tie sa hodia do úzkych priestorov, alebo práve kuchýň prepojených s obývačkou, kde diel smerujúci do izby funguje ako ostrovček.

Paralelné kuchynské linky sa hodia do úzkych priestorov. Foto: Möbelix.

Dôležitá je farebnosť, ktorá ovplyvní celkový dojem, ale aj praktickosť. Nadčasovou stálicou sú biele kuchyne, ktoré sedia snáď každému interiérovému štýlu a sú dobrou voľbou najmä pre malé priestory. Aktuálne trvá trend tmavých kuchýň, treba však upozorniť, že je na nich paradoxne viac vidieť špina a odtlačky prstov. Veľkým hitom sú aj kuchyne v dekore dreva či betónu.

Veľkým hitom sú aj kuchyne v dekore dreva či betónu. Foto: Möbelix.

Text: Möbelix
Foto: Möbelix

1/1
Zavrieť reklamu