Ako zvládnuť letnú turistiku

19. júla 2022

Päť tipov, vďaka ktorým budú vaše letné túry príjemné a bezpečné zároveň.

Turistika môže byť čisté potešenie, no v letných horúčavách by ste mali predtým, než vyrazíte na túru, trochu popremýšľať. Je veľmi pravdepodobné, že sa stretnete s vysokými teplotami, pre ktoré bude vaše telo rýchlo prichádzať o tekutiny.

Preto je nevyhnutné, aby ste sa počas túry pravidelne hydratovali a mali so sebou dostatok vody. Tiež by ste si mali chrániť kožu a oči pred škodlivými slnečnými lúčmi a mali by ste mať na mysli, že počasie v horách sa môže rýchlo meniť. Nie je žiadna zábava byť v šortkách a tričku s krátkymi rukávmi, keď sa privalí búrka.

Prinášame vám niekoľko tipov na letnú turistiku, aby bola vaša aktivita v prírode príjemná a úspešná. Ak však s turistikou len začínate, možno nie je najlepší nápad vybrať sa na túru počas horúcich a slnečných dní, pretože také počasie dokáže človeka ľahšie vyčerpať.

Dostatok vody

Vo vysokých teplotách telo stráca viac tekutín potom, a tak je dôležité, aby ste so sebou ne túru vzali dosť vody. Mali by ste piť pravidelne počas celej túry, aby ste sa vyhli dehydratácii. Nedávne výskumy ukazujú, že strata 5 percent telesnej hmotnosti v tekutinách vám zhorší výkon minimálne o 30 percent. A organizmu istú chvíľu trvá, kým sa mu znova navráti sila potom, čo bol dehydrovaný.

Dobrým pomocníkom pri turistike je vak na vodu, pretože vám umožňuje piť za pochodu. Pamätajte, že prestávku na pitie si treba urobiť minimálne každých 50 minút – v závislosti od počasia. Keďže voda je pomerne ťažká na nosenie, vopred zistite, či si jej zásoby možno doplniť niekde priebežne na trase. Pozor! Nie každý zdroj vody je bezpečný, nie každá voda je pitná.

Vyštartujte včas

V lete nie je nič nezvyčajné, že sa ľudia vyberú na túru o piatej ráno. Keď vyštartujete včas ráno, vyhnete sa poludňajším horúčavám. Nižšie teploty znamenajú nižšiu záťaž pre telo a menšiu spotrebu vody. Ďalším plusom skorého štartu je, že horské chodníky nebudú preplnené, a tak si ľahšie stanovíte vlastné tempo. Odporúčame vám vybrať sa na túru čím skôr najmä v prípade, že vás čaká strmý výšľap, ktorý je fyzicky náročnejší ako cesta dole kopcom.

Dáva zmysel odviesť náročnejšiu prácu hneď ráno v znesiteľných teplotách a potom sa tešiť z nenáročnej túry, keď vám na hlavu pečie slnko. Jednu vec by ste však mali mať na pamäti, ak sa rozhodnete vyštartovať skoro ráno. Ak je lesný či horský chodník trávnatý, pravdepodobne bude mokrý od rosy, a len máločo je otravnejšie ako mokré nohy počas túry. V takých prípadoch vám odporúčame nepremokavú turistickú obuv.

Keď vyštartujete včas ráno, vyhnete sa poludňajším horúčavám. Foto: Shutterstock.

Skontrolujte predpoveď počasia

Keď vopred zistíte, aké bude na vašej túre počasie, pomôže vám to správne sa rozhodnúť, akú výbavu a oblečenie si vziať. Je tiež dôležité si zapamätať, že počasie v lete je nevyspytateľné a rýchlo sa môže meniť. Veľmi dôležité sú predovšetkým búrky a my vám naozaj odporúčame, aby ste plánovanú túru radšej preložili, ak je na programe búrka.

Ak sa chystáte na túru vo vysokej nadmorskej výške, myslite na to, že každých 300 výškových metrov teplota klesá o 3 stupne Celzia. Zamračené počasie dokáže turistiku vo väčších nadmorských výškach znepríjemniť, pretože nebudete mať nič z potenciálne krásnych výhľadov. Hmla a oblačnosť môžu tiež sťažiť orientáciu na trase.

Správne oblečenie a obuv

Aby ste sa v lete cítili na túre príjemne, mali by ste investovať do funkčného oblečenia a obuvi. Pri vysokých teplotách, vaša základná vrstva a turistické nohavice by mali byť tenké a rýchloschnúce, pretože s najväčšou pravdepodobnosťou nasiaknu potom.

Všetko vaše oblečenie by však malo blokovať aj škodlivé slnečné lúče, aby ste sa nespálili. Šortky by ste mali nosiť len v prípade, že na túre nebude vegetácia či skaly, ktoré by vás pohli poodierať. Dlhé nohavice vás navyše lepšie ochránia pred štípancami od hmyzu. Čo sa obuvi týka, mali by ste sa vyhnúť izolovaných turistických topánok. Radšej si obujte priedušnú turistickú obuv. Nezabudnite na šiltovku, ktorá vás ochráni pred úpalom.

Ochrana pred slnkom

Dobrá ochrana pred slnkom pozostáva zo slnečných okuliarov a kvalitného opaľovacieho krému. Tým by ste sa mali natierať, aj keď je vonku zamračené, pretože až 50 percent slnečných lúčov prenikne cez vrstvu mračien. Pripomíname, že sila ultrafialových lúčov sa zvyšuje so stúpajúcou nadmorskou výškou, a tak je mimoriadne dôležité, aby ste sa pred túrou poriadne ponatierali.

Keďže sa počas túry pravdepodobne spotíte, opaľovacím prípravkom sa natierajte opakovane – minimálne každých 90 minút. Slnko však neškodí len vašej koži, ale aj očiam. Preto si urobte tú láskavosť a noste slnečné okuliare, ktoré vám chránia oči z každej strany a poskytujú kvalitnú ochranu pred ultrafialovými lúčmi.

Vybavenie na letnú turistiku nájdete v obchodoch Exisport

GRISPORT More III dark brown

Pánska turistická obuv vysoká

129,99 € 114,99 €

ADIDAS Terrex Swift R2 GTX blue rush/grey four/core black

Pánska nízka turistická obuv

169,99 € 149,99 €

TECNICA Plasma GTX Ms dark piedra/true mare

Pánska nízka turistická obuv

199,99 € 169,99 €

KAYLAND ALPHA GTX DARK BLUE

Pánska turistická obuv nízka

138,99 € 118,99 €

GRISPORT Plati

Dámska turistická obuv nízka

109,99 € 89,99 €

EVERETT Tournet W grey/mint

Dámska nízka turistická obuv

74,99 € 49,99 €

NORTHFINDER DENALI 25 blue

Turistický batoh

74,99 € 69,99 €

Vernostná cena: 67,10 €

HANNAH Raven 28 anthracite/orange

Turistický batoh

49,99 € 39,99 €

Vernostná cena: 27,10 €

NORTHFINDER DENALI 40 green

Turistický batoh

89,99 € 54,45 €

NORTHFINDER BRADYN green

Turistický batoh

42,99 € 23,45 €

NORTHFINDER GRAYSEN

Turistický batoh

42,99 € 33,99 €

Vernostná cena: 32,10 €

FRENDO CAMP 15 – Right

Turistický múmiový spacák

39,99 €

Vernostná cena: 38,10 €

FRENDO TREK 7 – Right

Turistický múmiový spacák

54,99 €

Vernostná cena: 53,10 €

QUELL Nomad Filtering Bottle blue

Filtračná fľaša, 0,7 L

29,99 €

SPOKEY HOTTY Thermo

Oceľová fľaša, čierna, 0,55 L

19,99 €

Vernostná cena: 19,10 € 


Text: RELAX
Foto: www.exisport.sk, Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu