Do boja proti prechladnutiu

25. septembra 2022
Chorá žena.

Aj keď sa cítite fyzicky fit, ani vám sa pravdepodobne nevyhýbajú najrozličnejšie ochorenia dýchacej sústavy, medzi ktoré patrí aj často podceňovaná i preceňovaná nádcha.

Nádcha je skutočne najbežnejšie ochorenie, nevyhne sa žiadnemu miestu na svete a skôr či neskôr sa ňou nakazí každý. Hoci ide iba o „banálny“ zápal nosovej sliznice, zaslúži si pozornosť lekára aj tú vašu.

Akútna nádcha je prudký zápal spojený s opuchom sliznice v nosových dutinách, spôsobený vírusovou alebo bakteriálnou infekciou. Najčastejšie sú jeho pôvodcom rinovírusy, ktoré sa rozmnožujú v nosnej sliznici. Prenášajú sa úzkym kontaktom alebo kvapôčkovou cestou.

Na rukách dokážu prežiť mnoho hodín, a tak aj podanie neumytých rúk býva možným spôsobom prenosu. Nádcha býva častá u ľudí, ktorí mávajú pre svoje fyzicky aj psychicky stresujúce zamestnania veľmi často zníženú imunitu. Môže sa vyskytovať ako „sólista“ alebo ako sprievodca najrozličnejších ochorení.

Musí sa liečiť, hoci sa vraví, že s liekmi trvá sedem dní a bez liečby týždeň.

Nádcha býva častá u ľudí, ktorí mávajú pre svoje fyzicky aj psychicky stresujúce zamestnania veľmi často zníženú imunitu.

Nádcha sa musí liečiť, hoci sa vraví, že s liekmi trvá sedem dní a bez liečby týždeň. Foto: Shutterstock.

Chronická nádcha

Pri prechode infekcie na dolnú časť dýchacieho ústrojenstva sa jej trvanie môže predĺžiť aj na 14 dní. V liečbe sa na začiatku podávajú kvapky na zmiernenie opuchu sliznice, ktoré uľahčujú dýchanie. Pri zhoršení stavu môže lekár predpísať aj lokálne antibiotiká najmä starším ročníkom. Pomáha aj vdychovanie (inhalácia) prírodných liečivých zmesí podľa špeciálnych receptúr, molekulárneho vodíka alebo minerálky Vincentky.

Pri „obyčajnej“ nádche bez zvýšenej teploty môžete normálne fungovať v súkromí aj v práci prakticky bez obmedzenia. Horšie je to pri výskyte komplikácií, keď sa musí užiť antibiotikum. Vtedy musí byť akákoľvek fyzicky zaťažujúca činnosť obmedzená na minimum. Ťažšie príznaky nádchy mávajú fajčiari a nádcha môže byť spúšťacím mechanizmom aj pri vzniku astmatického záchvatu.

Najčastejšími komplikáciami nádchy bývajú zápaly prínosových dutín a stredného ucha. Existuje aj chronická nádcha v alergickej, prípadne v azomotorickej forme. Alergická forma sa prejavuje šteklivým dráždením v nose, kýchaním, vodovým výtokom a upchatím nosa. Spôsobujú ju alergény z peľu, plesní, prachu, roztočov, hmyzu a srsti zvierat. Pôvod vazomotorickej nádchy, ktorá sa prejavuje menej intenzívnym kýchaním, ale za to výtokom a výraznejším upchatím nosa, nie je známy.

Závislosť od spreju do nosa

Pre všetky druhy nádchy je typické upchatie nosa, ktoré, ak je úplné, vás donúti dýchať ústami, čím sa vyradí filtračná funkcia nosa. Ten za minútu prefiltruje sedem litrov vzduchu, čo je viac ako desať tisíc litrov vzduchu za deň! Na tento nepríjemný problém sa prostredníctvom reklamných kampaní v najrozličnejších médiách odporúčajú viaceré nosové spreje.

Faktom je, že síce poskytujú rýchlu úľavu, ale neliečia. Pri chronickej forme hrozí ich nadužívanie a vznik závislosti. Už po piatich dňoch totiž prestáva organizmus na liek dostatočne reagovať, účinnosť sa oslabuje, a to vás donúti užívať sprej stále častejšie, hoci bez zásadného úspechu.


Text: Pavel Malovič
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu