Ako sa môžete liečiť potravinami – na čo sú ktoré potraviny vhodné
Známa pravda hovorí: „Zdravie si kúpiť nemôžete.” Môžete si však kúpiť potraviny nabité živinami, ktoré sú potrebné na udržanie každej časti vášho tela v dobrej kondícii.
Zelenina a ovocie nie sú len potravou, majú aj preukázateľné preventívne a liečivé účinky. Každý orgán a každá časť vášho tela potrebuje na dokonalé fungovanie niečo odlišné. Zdravé srdce vyžaduje príjem iných látok ako napríklad svaly či pľúca. Tu sú potraviny šité na mieru konkrétnym častiam vášho organizmu.
Svaly
Červený melón
- Živiny: Vitamín B, vitamín C, E, K, vápnik, železo, zinok, draslík.
- Výhody: Pochúťka, ktorá vás po cvičení skvelo zasýti aj hydratuje. Je bohatý na vitamín B, obnovujúci energiu, vitamín C zase upokojí prepracované svaly. Lykopén obsiahnutý v melóne je najsilnejší antioxidant rastlinného pôvodu, ktorý redukuje poškodzovanie buniek a tkaniva aj počas tréningu.
Kešu orechy
- Živiny: Mononenasýtené tuky, meď, horčík, fosfor.
- Výhody: Horčík podporuje pevnosť kostí a pôsobí ako prevencia proti svalovým kŕčom. Meď zvyšuje energiu a ochraňuje kĺby, zatiaľ čo zdravé tuky redukujú zápaly.
Cottage syr
- Živiny: Bielkoviny, vápnik, fosfor, jód, selén.
- Výhody: Lahodný cottage syr je skvelým zdrojom glutamínu – aminokyseliny, ktorá urýchľuje regeneráciu svalov.
Čerešne
- Živiny: Antioxidanty – hlavne antokyány –, vitamín C, draslík, vápnik.
- Výhody: Antokyány pomáhajú v boji proti škodám spôsobených voľnými radikálmi, majú protizápalové účinky a pomáhajú obnovovať svaly. Znižujú aj riziko zápalu šliach, zápalu mazového vačku v kĺboch. Pôsobia preventívne proti artritíde a dne. Dopĺňajú organizmu o elektrolity a vápnik, napomáhajúci celkovej regenerácii.
Pľúca
Zelený čaj
- Živiny: Flavonoidy, taníny a katechíny
- Výhody: Na flavonoidy bohatý zelený čaj je preukázateľným bojovníkom číslo jedna proti chrípke.
Kuracie mäso
- Živiny: Vitamín B3, B6, selén, fosfor, zinok
- Výhody: Selén a zinok sú látky nevyhnutné na podporu imunity organizmu. Kurací vývar má tak isto protizápalový efekt, pri chorobe riedi hlieny a udržuje telo hydratované.
Zázvor
- Živiny: Široká škála vitamínov prevažne B a C
- Výhody: Zázvor má hrejivý a stimulačný účinok na krvný obeh, pomáha uvoľniť hlieny, je prospešný pomocník aj proti kašľu a prechladnutiu.
Mozog
Vajcia
- Živiny: Cholín, vitamín B2, B5, B12, D, K, bielkoviny, jód.
- Výhody: Cholín pomáha udržiavať flexibilitu a integritu membrán mozgových buniek, bez ktorých by bolo ich vyživovanie nemožné. Dostatočný prívod cholínu zlepšuje pamäťové funkcie, podporuje schopnosť sústredenia a koncentrácie.
Špenát
- Živiny: Vitamín B2, B3, B6, C, E, K, kyselina listová, betakarotén, železo, vápnik, horčík, zinok, selén, koenzým Q10.
- Výhody: Koenzým Q10 je látka, ktorá reaktivuje 95 % bunkovej energie, a tak udržuje náš mozog v bdelom stave. Železo a vitamín C podporujú neurotransmitery tak isto ako vitamíny B a kyselina listová.
Srdce
Jablká
- Živiny: Kvercetín, flavonidy, pektín, vitamín C, vitamín K.
- Výhody: Pektín je forma rozpustnej vlákniny, ktorá pomáha pri detoxikácii organizmu a znižuje cholesterol. Antioxidanty a vitamín C zase chránia artérie.
Špargľa
- Živiny: Kyselina listová, vitamíny A, B1, B2, B3, B6, C a K, mangán, vláknina, draslík.
- Výhody: Kyselina listová znižuje hladinu homocysteínu v krvi – aminokyseliny, ktorá vo vyššom množstve ohrozuje kardiovaskulárny systém a je príčinou infarktov. Antioxidanty tiež prispievajú k ochrane pred srdcovými chorobami.
Granátové jablko
- Živiny: Betakarotén, vitamín C, kyselina listová, vláknina, kyselina ellagová, draslík.
- Výhody: Granátové jablká sú bohaté na polyfenoly – účinné látky pomáhajúce predchádzať poškodeniam srdca. Šťava z granátových jabĺk znižuje krvný tlak a vláknina zase váš cholesterol.
Ovos
- Živiny: Vitamín B1, vláknina, bielkoviny, mangán, selén, horčík, fosfor.
- Výhody: Ovsená vláknina, známa ako betaglukán, tiež excelentne redukuje cholesterol a tým znižuje pravdepodobnosť infarktu a srdcových ochorení. Podporuje aj imunitu a udržuje hladinu cukru v krvi počas tréningu.
Cesnak
- Živiny: Mangán, vitamín B1, B6, C, fosfor, selén, vápnik, draslík, železo, meď.
- Výhody: Je to prírodné antibiotikum a je bohatý na zlúčeniny síry. Alicín je zodpovedný nielen za jeho štipľavú chuť, ale v organizme dokáže znížiť krvný tlak, upraviť krvný obeh a redukovať možnosť tvorenia krvných zrazenín.
Kĺby
Zelená fazuľka
- Živiny: Vitamíny B1, B2, B3, C, K, kyselina listová, vápnik, meď, horčík, železo, betakarotén, draslík, mangán.
- Výhody: Pomáha podporovať pevnosť kostí, pretože je bohatá na vitamín K, vápnik a horčík. Vitamín C zvyšuje produkciu kolagénu, zatiaľ čo zinok urýchľuje zotavenie po svalovej námahe alebo úraze.
Ananás
- Živiny: Vitamíny B a C, meď, mangán, antioxidanty a enzýmy – špeciálne bromelín.
- Výhody: Bromelín pomáha telu tráviť bielkoviny a nielen to. Účinne tiež pôsobí protizápalovo pri bolestiach kĺbov a artritíde. Vitamín C je prostriedkom na zvýšenie tvorby kolagénu a skvelý pomocník pri liečení sa zo zranení.
Olivy
- Živiny: Vitamín E, vláknina, polyfenoly, meď, vápnik, železo.
- Výhody: Mastné kyseliny a polyfenly redukujú zápaly v bunkách a kĺboch, čo výrazne prispieva k znižovaniu bolesti pri osteoartritíde a reumatickej artritíde.
Text: Redakcia
Foto: Shutterstock
1/1