Trinásť vitamínov pod lupou. Prečo sú pre nás prospešné?
Vitamíny sú organického pôvodu a vytvárajú ich žijúce organizmy. Ľudské telo si ich nedokáže vyrobiť, preto ich musíme prijímať v potrave.
Vitamín B7 (biotín) ~ Vajcia, orechy, celozrnné potraviny
Tento vitamín je základom prispracovaní tuku
Vitamín B12 ~ Mäso, ryby, mlieko
B12 prospieva zdravým nervom a červeným krvinkám a pomáha telu spracovávať kyselinu listovú.
Vitamín C (Kyselina askorbová) ~ Citrusy, jahody, čierne ríbezle
Tento vitamín prispieva k tvorbe kolagénu, vďaka ktorému máme zdravé nechty, vlasy, pokožku a iné tkanivá.
Vitamín D ~ Olejnaté ryby, červené mäso
Tento vitamín je dôležitý na udržanie správneho množstva vápnika a fosfátu, ktoré sú kľúčové pre silné kosti.
Vitamín E ~ Rastlinné oleje, orechy, semienka
Vitamín E je antioxidant, ktorý pomáha neutralizovať voľné radikály. Je dôležitý pre pokožku, oči a imunitný systém.
Otestuj sa: ako dobre poznáš Slovensko?
Kyselina listová ~ Brokolica, klíčky, pečienka
Kyselina listová podporuje rozvoj nervového systému – je mimoriadne prospešná pre tehotné ženy.
Vitamín K ~ Zelená listová zelenina, cereálie
Vitamín K je kľúčovým prvkom potrebným na zrážanie krvi. Je komponentom mnohých zrážacích faktorov, ktoré pomáhajú zastaviť krvácanie. Významnú úlohu hrá aj v zdraví kostí.
Text: RELAX
Foto: Shutterstock