Vyskúšali sme hodinu jumpingu

25. júna 2018
Jumping. Foto: Miro Pochyba

Jumping je aeróbna aktivita, ktorá buduje srdcovocievnu kondíciu, tempovú vytrvalosť a spaľuje podkožný tuk. My sme vyskúšali skupinový jumping s plnou telocvičňou trénerky Alexandry Knoppovej.

Jumping je aeróbne cvičenie na malých trampolínkach. Buduje kondíciu, vytrvalosť a spaľuje podkožný tuk. Svojou dynamikou a skákaním do rytmu vás hodina kumpingu strhne a vy zaručene zabudnete na svoje každodenné starosti.  

Ako vyzerá 60 minút kumpingu 

Tréning pozostáva zo zahrievania a z rozcvičky, po ktorých nasleduje hlavná časť – 30 minút intenzívneho skákania v aeróbnej tepovej zóne. Môžu ju dopĺňať rovnovážne cviky na posilnenie hlbokého stabilizačného systému tela. Potom príde na rad posilňovanie napríklad brušných svalov, sedacích svalov a paží a záver hodiny tvorí statický strečing.

Ak je hodina zložená takto, môžete ju považovať za plnohodnotný tréning rekreačného športovca. Výsledky vášho cvičenia však priamo závisia od vášho odhodlania a disciplíny. Pri trénovaní dvakrát, ideálne trikrát týždenne budú výsledky viditeľné už o mesiac. 

Poctivým jumpingovým tréningom dokáže priemerne stavaná žena spáliť až 600 kilokarórií za hodinu.

Hudba a skákanie do rytmu vás strhne 

Tak ako pri každom cvičení, aj pri jumpingu mozog vyplavuje do krvi množstvo endorfínov, ktoré navodzujú príjemné pocity radosti a šťastia. Lenže pri tomto cvičení sa váš mozog bude ,,tešiť“ ešte viac, pretože okrem toho, že si dáte poriadne do tela, bude na vás vplývať aj pozitívna atmosféra hudby a kolektívu, takže po pár minútach zabudnete, čo vám to ten šéf dnes na chodbe rozprával.

Jasné, toto je ženská záležitosť, nežnejšie pohlavie totiž prirodzene viac inklinuje k hudbe, rytmike a k tancu. Údajne máme aj lepší hudobný sluch, preto sa na tréningu budete potiť medzi „svojimi“. 

Pre ženy je jumping malé spoločenské podujatie. Je to zdravá diskotéka, na ktorej sa vybláznite a spálite kalórie namiesto toho, aby ste ich v nezdravej forme prijali.

Jumping. Foto: Miro Pochyba
Jumping. Foto: Miro Pochyba

Jumping vs. beh a HIIT 

Čo vás bude baviť? Práve tá rytmika a variabilita cvikov, pravidelná zmena krokov.

Výhodu jumpingu oproti behu je väčšie zapájanie celého tela vrátane paží, takže krásne vytónuje aj vrchnú polovicu tela, zatiaľ čo pri behu sa sústredíte najmä na nohy.

Pri oboch druhoch športu sa môžete zamerať ako na vytrvalosť, tak aj na krátke intenzívne intervaly striedané s oddychom (HIIT).  

Kedy hrozí svalovica? 

Na hodine jumpingu dostanú, prirodzene, najviac zabrať stehná a lýtka. Avšak pri skákaní v aeróbnej zóne sa laktát do krvi vyplavuje len v minimálnej miere, to znamená, že nehrozí veľká svalovica.

Ak zvýšite intenzitu a pridáte aj silové prvky, cvičenie sa stane anaeróbnym, čo sprevádza hromadenie laktátu vo svaloch. Vtedy sa svalovica môže objaviť, zvlášť, ak je to prvý tréning po dlhom čase. 

Môžem skákať s nadváhou alebo po pôrode? 

Z hľadiska hmotnosti je jumping obmedzený iba nosnosťou trampolíny do 120 kilogramov. Samozrejme, ak niekto trpí ťažkou obezitou, je dobré začať pozvoľne na individuálnej lekcii základnými krokmi, ako je chôdza alebo ľahký poklus.

Ženy po pôrode, ktoré rodili či už prirodzenou cestou, alebo sekciou, skákať môžu a mnohé aj jumping milujú. Treba však začať pozvoľna a hlavne počúvať svoje telo.  

Jumping však môže mať negatívny vplyv na dojčiace matky. Otrasy v tomto prípade nie sú veľmi príjemné a laktát vyplavený pri akejkoľvek náročnejšej aktivite môže ovplyvniť chuť materského mlieka, takže si na správny čas radšej počkajte.

Inak ženy skáču bez problémov aj počas menštruačnej fázy cyklu.  Zvláštne okolnosti, ktoré majú dopad na pohybovú sústavu človeka, ako sú úrazy, operácie a choroby, treba konzultovať s lekárom. Ani dobrý tréner totiž nie je lekár. 

Ako zmierniť otrasy 

Ak pri skákaní používate správnu techniku a rozložíte dopady po celej ploche chodila, neprepínate kolená a, ľudovo povedané, „odpružíte dopad“, minimalizujeme šancu zranenia a nežiaducich účinkov. Samozrejme, skákať úplne bez otrasov sa nedá a koniec koncov, práve tie otrasy sú to, čo musí náš pohybový aparát spracovať a čo v konečnom dôsledku posilní vaše telo.  

Trénerka Alexandra Knoppová: 

K jumpingu ma pred štyrmi rokmi priviedla túžba po pevnej a peknej postave. Cvičila som doma alebo vo fitku, ale skupinovým cvičeniam som príliš nefandila. Atmosféra jumpingu je však strhujúca a po prvej hodine z toho vznikla láska, ktorá trvá dodnes a verím, že nám to spolu ešte dlho vydrží.

Do môjho portfólia skupinových cvičení patrí aj Flowin Friction Training. Ide o silový tréning s vlastnou váhou na princípe sklzu a odporu. Okrem toho trávim gro svojho dňa vo fitku alebo v štúdiu, ako osobný tréner cvičím s individuálnymi klientmi.

Základný krok

Základný krok na jumpingu. Foto: Miro Pochyba
Základný krok na jumpingu. Foto: Miro Pochyba

Základný krok je podobný chôdzi, prestupujete z nohy na nohu. Jednu nohu zdvíhate na špičku a paže idú striedavo proti nohám. Pri jumpingu po celý čas nedopínajte kolená, aby skoky neprechádzali cez kĺby, ale nohy nechajte vždy mierne pokrčené.

Vysoký skipping

Vysoký skipping. Foto: Miro Pochyba
Vysoký skipping. Foto: Miro Pochyba

Kolená zdvíhajte vysoko a preskakujte, nezabudnite striedať nohy a paže.

Lastovička

Lastovička. Foto: Miro Pochyba
Lastovička. Foto: Miro Pochyba

Postavte sa na jednu nohu, pričom stojná noha môže byť mierne pokrčená. Do jednej roviny zdvihnite obe ruky a v pozícii zotrvajte niekoľko sekúnd. Nevytáčajte sa v bedrách do boku, bedrá smerujú dolu.


Text: Martina Strihová
Foto: Miro Pochyba 
 

1/1
Zavrieť reklamu