Metropoly východu: Prešov a Košice. Oplatí sa sem zavítať?

10. októbra 2019
Košice. Foto: Shutterstock

Prešov a Košice sú centrom nielen Košického kraja, ale aj celého východoslovenského regiónu. Ich niekdajšia silná susedská rivalita s Prešovom je minulosťou a spomienka na „súboj“ Vraňare vs. Koňare ostal už len v podpichovaní medzi kamarátmi.

V súčasnosti sú Košice atraktívnym centrom cestovného ruchu s dobrým cestným, železničným a leteckým spojením.

V roku 2013 sa Košice stali Európskym hlavným mestom kultúry, v roku 2016 zas Európskym mestom športu a od toho istého roku sa tu koná prestížny medzinárodný filmový festival Art Film Fest. Nádherné historické jadro Košíc je od roku 1983 mestskou pamiatkovou rezerváciou.

Od roku 1988 sú druhé a tretie (Prešov) najväčšie slovenské mestá prepojené diaľnicou a prebieha medzi nimi čulý obchodný a turistický ruch. Dalo by sa povedať, že mnoho Prešovčanov je v Košiciach ako doma a naopak. Veď cesta medzi oboma mestami trvá iba pol hodinku.

Prichádzame na výlet do Košíc. Foto: Miro Pochyba
Prichádzame na výlet do Košíc. Foto: Miro Pochyba

My sme na našom výlete navštívili obe metropoly a boli sme milo prekvapení, že predĺžený víkend na východe nám nestačil a určite sa sem ešte vrátime minimálne na týždeň.

Košice naozaj vyrazia dych

V Košiciach si prídu na svoje všetci. Či už vás zaujíma, história, veda a technika, príroda, šport, alebo zábava.

Prírodné okolie aj historické centrum Košíc majú neopakovateľné čaro a mnohým náhodným turistom vyrazí dych. Žije to tu cez deň, ale ešte lepšie je to večer a v noci, keď mesto začne žiť tým správnym nočným životom.

Nádherné historické jadro Košíc je od roku 1983 mestskou pamiatkovou rezerváciou. Foto: Miro Pochyba
Nádherné historické jadro Košíc je od roku 1983 mestskou pamiatkovou rezerváciou. Foto: Miro Pochyba

Domáci vám určite radi odporučia kopu dobrých podnikov, kde sa dá parádne zabaviť, dať si dobré remeselné pivko alebo jedlo. Centrum však nežije len bohémskym a študentským životom, ale aj bohatou a slávnou históriou. Prvá písomná zmienka o Košiciach pochádza z roku 1230. Erb mesta, ktorý Košiciam udelil v roku 1369 kráľ Ľudovít Veľký, bol prvým mestským znakom v Európe, ktorý bol doložený aj kráľovskou listinou.

Prešov a Košice. Foto: Miro Pochyba
Prešov a Košice. Foto: Miro Pochyba

Dóm svätej Alžbety je hlavná dominanta Hlavnej ulice v Košiciach a samotná stavba je najväčším kostolom na Slovenku a zároveň najvýchodnejšou gotickou katedrálou v Európe. Dóm bol postavený na mieste bývalého farského kostola zasväteného sv. Alžbete Uhorskej, ktorý existoval najneskôr už od 13. storočia. Farský kostol v r. 1370 vyhorel a na jeho mieste o pár rokov neskôr začali stavať Dóm sv. Alžbety. Jeho výstavba sa realizovala v niekoľkých etapách od roku 1380 a možno povedať, že dodnes nie je ukončená.

Dóm svätej Alžbety je hlavná dominanta Hlavnej ulice v Košiciach. Foto: Miro Pochyba
Dóm svätej Alžbety je hlavná dominanta Hlavnej ulice v Košiciach. Foto: Miro Pochyba

Urbanova veža je zvonica Dómu svätej Alžbety zasvätená sv. Urbanovi. Od r. 1557 bol vo veži zavesený 7-tonový zvon. Ten sa stal v decembri roku 1966 obeťou požiaru, ktorý vypukol vo zvonici. Počas hasenia požiaru sa zvon roztrhal tepelným pnutím pri styku s vodou. Zničený zvon bol zrekonštruovaný a vystavený na priestranstve pred vežou a Dómom sv. Alžbety až v roku 1989.

Objavte nové druhy

Ak vás alebo vaše deti viac ako história zaujíma príroda, určite navštívte botanickú záhradu, v ktorej momentálne prebieha rekonštrukcia, ale od 15. októbra 2019 bude opäť otvorená pre verejnosť.

Botanická záhrada je verejnosti sprístupnená už takmer 70 rokov. Spolu sa tu nachádza takmer 4 000 rastlinných druhov, čím sa radí medzi najvýznamnejšie v strednej Európe.

Altánok v mestskom parku v Košiciach. Foto: Miro Pochyba
Altánok v mestskom parku v Košiciach. Foto: Miro Pochyba

Taktiež vystavuje motýle z exotických trópov Ameriky, Austrálie, Afriky a Ázie. Dá sa tu vidieť približne 3 000 jedincov a 100 druhov motýľov.

Za celodenný výlet s rodinou stojí tiež košická ZOO, ktorá funguje od roku 1976 a rozlohou je tretia najväčšia v Európe, hoci len tretinu využívajú zvieratá a návštevníci. Ponúka aj možnosť adopcie zvierat ako istú formu pomoci.

Zo zoznamu, ktorý nájdete aj na internetovej stránke, vyberiete zvieratko a po kontaktovaní ZOO a následnom zaplatení dohodnutej sumy, resp. sponzorského príspevku dostanete osvedčenie o adopcii a voľnú vstupenku primeranej hodnoty.

Najstarší maratón v Európe

V úplnom záujmovom opozite múzeí a kostolov zas stojí Košický maratón mieru, ktorý je najväčšou športovou udalosťou v meste.

V prvý októbrový víkend sa celé mesto premení na bežeckú trať najstaršieho európskeho a druhého najstaršieho svetového maratónu po Bostonskom maratóne. Kto si netrúfa na 42 km dlhú trať, môže skúsiť polmaratón v dĺžke 21 km alebo minimaratón v dĺžke 4,2 km.

A ak teda milujete šport, tak si spolu s bežeckými teniskami vezmite na východ aj bicykel. KE.CY alebo Košické Cyklotraily začali vznikať v roku 2009 ako jedny z úplne prvých legálne budovaných singletrackov na Slovensku a určite si ich zamilujete.

Centrum Košíc má neopakovateľné čaro. Foto: Miro Pochyba
Centrum Košíc má neopakovateľné čaro. Foto: Miro Pochyba

Prvý singletrack nazvaný Jahoda postavili pri známom rekreačnom stredisku Jahodná a časom sa výstavba rozšírila aj do okolia Bankova, kde sa nachádza gro bajkového centra Košíc. V roku 2014 prebralo od SloMby žezlo v budovaní trialov združenie KE.CY a sústredenou prácou dosiahlo vybudovanie plnohodnotných a rôznorodých trialov.

Košické Cyklotraily ťažia zo skvelej polohy blízko veľkého mesta, ktorého centrum leží v nadmorskej výške 208 metrov a jeho najvyšším bodom je vrch Hradová, na ktorom je známa vyhliadková veža, ku ktorej si určite spravte výlet, pokojne aj na bicykli.

Zelené námestie Prešova

Metropola Šariša je známa svojím fenoménom zvaným „Seattle“, pretože tu vyrástli notoricky známe mená ako Táslerovci, Knechtová, Lipa či Nagy, ale aj mnoho ďalších hudobníkov rôznych žánrov a generácií.

Zelené námestie Prešova. Foto: Miro Pochyba
Zelené námestie Prešova. Foto: Miro Pochyba

Prešovskú hudobnú scénu zaujímavo mapuje dokument Nezvyčajné príbehy na slovenskom sídlisku, ktorý stojí za pozretie. My sme sa nesnažili na jednom z prešovských sídlisk nájsť „rodný dom“ speváka z IMT Smile, ale zato sme si užili centrum mesta, ktorému okrem historických budov dominuje najmä zeleň.

Bronzový 3D model, ktorý stvárňuje historickú podobu jadra Prešova z 18. storočia. Foto: Miro Pochyba
Bronzový 3D model, ktorý stvárňuje historickú podobu jadra Prešova z 18. storočia. Foto: Miro Pochyba

Pamiatky sústredené najmä v historickom centre mesta sú súčasťou mestskej pamiatkovej rezervácie. Zaujímavosťou je bronzový 3D model, ktorý stvárňuje historickú podobu jadra Prešova z 18. storočia vrátane hradieb, vstupných brán do mesta či už zaniknutých budov, akou bola niekdajšia radnica v priestore Južného parku.

Od pamiatok ku kaviarňam

Ústrednou dominantou prešovského hlavného námestia je monumentálny rímskokatolícky farský Kostol sv. Mikuláša z polovice 14. storočia s vysokou regotizovanou vežou.

Radovú zástavbu na oboch stranách Hlavnej ulice poznamenal požiar, ktorý v roku 1887 zničil veľkú časť mesta. Pôvodne neskorogotické, renesančné a barokové meštianske domy dostali po obnove novoslohovú fasádu. Pekným príkladom je štvorkrídlový Klobušického palác v južnej časti východného radu.ň

Rákócziho palác v Prešove. Foto: Miro Pochyba
Rákócziho palác v Prešove. Foto: Miro Pochyba

Najcennejšou pamiatkou na východnej strane námestia je Rákócziho palác, ktorý je v súčasnosti sídlom múzea. Oproti Neptúnovej fontáne v parku na námestí sa nachádza budova radnice – dnes vinárske múzeum.

Zaujímavá je aj Caraffova väznica, neskorogotická stavba zo začiatku 16. storočia, zakončujúca budovu dnešnej mestskej radnice. Ide o jednu z mála zachovaných gotických pamiatok v Prešove.

V Prešove nájdete aj čarokrásne kaviarne. Foto: Miro Pochyba
V Prešove nájdete aj čarokrásne kaviarne. Foto: Miro Pochyba

My sme si pred návštevou Múzea rusínskej kultúry a Múzea Solivarníctva zašli ešte na kávu a „trafili“ sme pod bránu, kde sídlia dve čarokrásne kaviarne, talianske Primitovo a brečtanom obrastený Dublin cafe.

Určite navštívte Múzeum letectva

Nadchne aj ľudí, ktorí k letectvu nemali nikdy blízko. Nachádza sa v areáli Letiska Košice a je možné sa tam dostať autobusom.

Múzeum letectva nadchne aj ľudí, ktorí k letectvu nemali nikdy blízko. Foto: Miro Pochyba
Múzeum letectva nadchne aj ľudí, ktorí k letectvu nemali nikdy blízko. Foto: Miro Pochyba

Je to technické múzeum poskytujúce prehľad o technickom vývoji lietadiel, leteckých motorov, prístrojov a informácie súvisiace s letectvom. Zdokumentovaný je vývoj letectva od prvých pokusov človeka dostať sa do vzduchu pomocou rôznych technických prostriedkov až po rozvoj kozmickej a raketovej techniky.

Unikátom je Galéria prezidentských lietadiel, ktorá vznikla aj vďaka podpore bývalého prezidenta Slovenskej republiky Rudolfa Schustera.

Detská železnica

Košická detská historická železnica bola vybudovaná v Košiciach v rokoch 1955 – 1956 ako Pionierska železnica. Miestnu dráha financovalo Ministerstvo dopravy a šlo o prvú rekreačnú železnicu vo vtedajšom Československu. Okrem iného však po vzore podobných železníc vo vtedajšom Sovietskom zväze slúžila aj na výchovu a motiváciu mladých železničiarov.

Takáto železnica sa zachovala iba v Košiciach. Foto: Miro Pochyba 
Takáto železnica sa zachovala iba v Košiciach. Foto: Miro Pochyba

Takéto železničky neskôr vznikli aj v Prešove, Plzni či iných mestách Československa. Zachovala sa však iba tá v Košiciach.

Technické múzeum Solivar

Solivar v Prešove, národná kultúrna pamiatka, patrí medzi najvýznamnejšie technické pamiatky na Slovensku. Je to unikátny komplex technických objektov na čerpanie a varenie soli zo soľanky pochádzajúci zo 17. storočia. Múzeum je otvorené celoročne.

Odkiaľ a o koľkej?

Na cestu do Košíc si môžete zvoliť vlakové spojenie zo smeru od Zvolena alebo Popradu. Na cestu medzi Prešovom a Košicami môžete zvoliť vlakové spojenie z oboch smerov:

  • Na úseku Košice – Prešov je v čase od 6:00 do 20:00 zabezpečený hodinový taktový systém vlakovej dopravy s odchodom vlakov zo ŽST Košice na 36. minútu a príchodom do ŽST Prešov na 15. minútu. V pracovných dňoch je taktový systém zhustený vlakmi REX s odchodom z Košíc o 6:13, 14:13, 15:13 a 16:13 a príchodom do Prešova o 6:42, 14:43, 15:42 a 16:42.
  • Na úseku Prešov – Košice je v čase od 6:00 do 20:00 zabezpečený hodinový taktový systém vlakovej dopravy s odchodom vlakov zo ŽST Prešov na 42. minútu a príchodom do ŽST Košice na 24. minútu. V pracovných dňoch je taktový systém zhustený vlakmi REX s odchodom z Prešova o 6:00, 7:05, 8:19, 14:17, 16:17 a príchodom do Košíc o 6:29, 7:33, 8:48, 14:51 a 16:53.
Vlakom sa sem dostanete úplne pohodlne. Foto: Miro Pochyba
Vlakom sa sem dostanete úplne pohodlne. Foto: Miro Pochyba

Bližšie informácie ohľadne cestovania vlakom nájdete na www.zssk.sk.


Text: Ivana Budajová
Foto: Miro Pochyba

1/1
Zavrieť reklamu